På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

En dag att minnas

flygvapenbloggen

Torsdag den 24 januari genomfördes flygförarexamen vid Flygskolan på Malmens flygbas i Linköping. Med en nästan magisk inramning, tack vare en strålande vinterdag, ett mycket välplanerat arrangemang, många tillresta anhöriga och Arméns Musikkår examinerades 23 stycken piloter ur tre olika utbildningsomgångar.

Flygförarmärke m/36 

Flygarvingen delas ut till piloter som genomfört Grundläggande Flygutbildning (GFU) och Grundläggande Helikopterflygutbildning (GHU). De unga piloterna som nu erhöll sina respektive flygarvingar tillhör utbildningsomgångarna GHU 111 (3 elever), GHU 121 (8 elever) och GFU 121 (12 elever).

Helikoptermärke m/00

Dagen inleddes med en väderbriefing och genomgångar före de examensflygningar som sedan genomfördes under förmiddagen där 12 stycken SK60 och 6 stycken HKP15 nyttjades. Efter flygningarna genomfördes själva examensceremonin där jag själv hade äran att personligen överräcka flygarvingarna till respektive elev. Direkt efter examensceremonin fick de närvarande bevittna flyguppvisning i form av enskild SK60 och enskild gripen samt ett förevisningsmoment med två stycken HKP15. Dagen avslutades med lunch på Flygvapenmuséet. En mer passande miljö att fira denna examen är svår att hitta.

I samband med denna examen inbjuds även de piloter som firar 25-årsjubileum sedan de tog motsvarande examen. Det är glädjande att konstatera att vi idag inte bara genomför gemensamma GFU och GHU examen. Även 25-års jubilarerna representerades av såväl GFU som GHU elever.

Jag vill passa på att önska våra nyexaminerade flygelever lycka till och samtidigt vill jag skicka ett varmt tack till alla som bidrog till en dag som jag vet att många kommer att se tillbaka med värme på.

Micael Bydén/FVI

Uppställning före examensflygning

Förevisningsmoment med HKP15 

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Soldaten 25 januari 2013 09:07

    Grattis alla nya piloter! Väl behövligt ute på förbanden och hjälp nu till att få skutan FM stabil.

  • Bosse Nyström 28 januari 2013 12:23

    Roligt att mitt gamla malmen fortfarande är verksamt. Jag gjorde 15 monader 1961/62 där och känner starkt för malmen. Min befattning var Bivo till 1979. Först på F3 sedan på F13M, sedan på F16 och till sist F16 Boden. Därefter har jag varit i Hv till 2013. Nu är jag Hv veteran,

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *