På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Schweiz

flygvapenbloggen

Den 9e och 10e oktober var jag på besök i Schweiz för att följa övningen AXALP. I samband med detta genomfördes en aktivitet där den schweiziske försvarsministern samlade en grupp parlamentariker, motsvarande representanter ur försvarsutskottet, för att informera om Gripensystemet. Detta genomfördes bland annat vid  flygbasen Emmen, där Gripen Demoflygplan fanns. Deltagarna fick möjlighet att se Demon, såväl på marken som i luften under en kortare förevisning. I framsits fanns en testpilot ur det schweiziska flygvapnet och i baksits en motsvarighet från Saab. Anskaffningen av ett nytt stridsflygsystem röner stor uppmärksamhet i Schweiz. Diskussionerna och debatten kring denna fråga är omfattande. Jag fick möjligheten att ur ett operatörsperspektiv svara på frågor relaterade till svenska erfarenheter att operera Gripensystemet.

Den 10e oktober var det meningen att skjutövningen AXALP skulle gå av stapeln men på grund av dåligt väder ställdes den in denna dag (För att ta del av AXALP, läs separat inlägg av övlt Klas Pettersson). Jag fick i stället möjlighet att på tu man hand träffa min motsvarighet i Schweiz, genlt Markus Gygax. Gygax är inne i slutskedet av sin tid som flygvapenchef och går i pension vid årsskiftet.

Jag konstaterar att det finns många gemensamma nämnare mellan våra flygvapen. Vi är något av ”samma andas barn”. Relativt små, väl utvecklade såväl personellt som materiellt, moderna med hög tekniknivå, hög flygsäkerhetsmedvetenhet, ambition att effektivisera verksamheten, långsiktighet i tänkande och planering osv. Detta ger många möjligheter till samarbeten inom en rad områden vilket vi nu har börjat att diskutera.

Micael Bydén/ FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *