Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Schweiz

FVC

Den 9e och 10e oktober var jag på besök i Schweiz för att följa övningen AXALP. I samband med detta genomfördes en aktivitet där den schweiziske försvarsministern samlade en grupp parlamentariker, motsvarande representanter ur försvarsutskottet, för att informera om Gripensystemet. Detta genomfördes bland annat vid  flygbasen Emmen, där Gripen Demoflygplan fanns. Deltagarna fick möjlighet att se Demon, såväl på marken som i luften under en kortare förevisning. I framsits fanns en testpilot ur det schweiziska flygvapnet och i baksits en motsvarighet från Saab. Anskaffningen av ett nytt stridsflygsystem röner stor uppmärksamhet i Schweiz. Diskussionerna och debatten kring denna fråga är omfattande. Jag fick möjligheten att ur ett operatörsperspektiv svara på frågor relaterade till svenska erfarenheter att operera Gripensystemet.

Den 10e oktober var det meningen att skjutövningen AXALP skulle gå av stapeln men på grund av dåligt väder ställdes den in denna dag (För att ta del av AXALP, läs separat inlägg av övlt Klas Pettersson). Jag fick i stället möjlighet att på tu man hand träffa min motsvarighet i Schweiz, genlt Markus Gygax. Gygax är inne i slutskedet av sin tid som flygvapenchef och går i pension vid årsskiftet.

Jag konstaterar att det finns många gemensamma nämnare mellan våra flygvapen. Vi är något av ”samma andas barn”. Relativt små, väl utvecklade såväl personellt som materiellt, moderna med hög tekniknivå, hög flygsäkerhetsmedvetenhet, ambition att effektivisera verksamheten, långsiktighet i tänkande och planering osv. Detta ger många möjligheter till samarbeten inom en rad områden vilket vi nu har börjat att diskutera.

Micael Bydén/ FVI

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

0 kommentarer

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *