På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

AXALP 2012 – Spektakulärt!

flygvapenbloggen

Gripen Demo under AXALP. Foto: Peter Liander

Det Schweiziska flygvapnet anordnar varje år en förevsiningskjutning utanför den lilla byn Axalp. Skjutfältet ligger som namnet antyder faktiskt i alperna på 2400 meters höjd med tre mål i olika riktningar, där publiken placeras i mitten vilket gör att man kommer mycket nära både flygplan och målområden.

I år deltog Gripen för första gången, där Demo-flygplanet flög i SAAB:s regi med Schweizisk pilot i framsits (Col Fabio Antognini). Som ni alla känner till är Gripen Demo en modifierad 39 D utan akan, följdaktligen blev det ingen skarpskjutning.

Det Schweiziska flygvapnet förevisade akanskjutning med F-18 och F-5, flyguppvisning med PC-21 och Patrouille de Suisse. Miljön gör hela eventet mycket spektakulärt vilket jag hoppas framgår av bilderna. Utöver en hel del inbjudna gäster som får förmånen att transporteras upp på berget i helikopter, är eventet också öppet för allmänheten som har en 3-4 timmars promenad (klättring) för att nå toppen. I år sägs det ha varit uppemot 7000 personer på plats, vilket i så fall är nytt publikrekord.

Från Sverige var, utöver undertecknad (såsom Försvarsattaché), även FXM, SAAB och Sveriges Ambassadör Per Thöresson på plats.

Klas Pettersson/ FTS

Mycket folk!

 

Gripen Demo. Foto: Armasuisse/Schweiz flygvapen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Tore 14 oktober 2012 22:50

  Underbara bilder. Ett fantastiskt koncept, har personligen aldrig fått se en skarp skjutning med Gripen men det hade varit kul att se.

  Detta är troligen ett koncept som fungerar mycket tack vare sin placering vilket är synd då det betyder att man inte kan kopiera konceptet hit.

 • Gripskötaren 15 oktober 2012 20:38

  Rättelse
  Demonstratorn är en ombygd/modifierad 39B

 • Roine Jansson 27 december 2012 22:20

  Det skulle vara intressant att veta om RWS fungerar

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *