På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnet lämnar stöd till Kustbevakningen

flygvapenbloggen

Kustbevakningen påbörjade den 1/10 en fem månader lång internationell insats med basering Seychellerna. Insatsen genomförs på uppdrag av regeringen och ingår i EUNAVFORs operation ATALANTA.

Uppgiften är att med ett flygplan baserat på Seychellerna genomföra havsövervakning öster om Afrikas horn. Motsvarande insats gjorde Kustbevakningen 2010 då samtidigt med ME 02 (Carlskrona+Hkp15+Bordningsstyrka+Force Headquarter). Kustbevakningens erfarenheter från den insatsen var bl. a. att man saknade militär kompetens som kunde utgöra kittet mellan den militära EU-operationen och kustbevakningens organisation i insatsområdet.

När nu Kustbevakningen ånyo fick i uppdrag att delta i ATALANTA-insatsen kontaktades Försvarsmakten med en begäran om personellt stöd. Försvarsmakten beslutade att tillmötesgå Kustbevakningens hemställan och uppgiften att lämna personellt stöd gick från PROD FLYG till Helikopterflottiljen.

Bland dem som visat intresse erbjöds två officerare att delta som förbindelseofficerare under ca tio veckor vardera med början den 1/10. Innan tjänstgöringen påbörjades genomfördes bl.a. insatsutbildning i Kustbevakningens regi. För den nationella verksamhetsledningen ansvarar INSS J3.

Förhoppningsvis kan vi senare i höst få en rapport till Flygvapenbloggen direkt från insatsområdet som beskriver hur insatsen fortskrider.

 Kustbevakningen opererar tre flygplan av modellen Dash 8 Q-300.
Foto: Claes Axstål

Peter Engberg/ FTS C A1

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Tore 14 oktober 2012 21:16

    Detta vill ja hemskt gärna höra mer om, gärna lite foton från insatsen också om det går.

    Någon liten anekdot också kanske?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *