Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Flygvapnet lämnar stöd till Kustbevakningen

FVI Sekreterare

Kustbevakningen påbörjade den 1/10 en fem månader lång internationell insats med basering Seychellerna. Insatsen genomförs på uppdrag av regeringen och ingår i EUNAVFORs operation ATALANTA.

Uppgiften är att med ett flygplan baserat på Seychellerna genomföra havsövervakning öster om Afrikas horn. Motsvarande insats gjorde Kustbevakningen 2010 då samtidigt med ME 02 (Carlskrona+Hkp15+Bordningsstyrka+Force Headquarter). Kustbevakningens erfarenheter från den insatsen var bl. a. att man saknade militär kompetens som kunde utgöra kittet mellan den militära EU-operationen och kustbevakningens organisation i insatsområdet.

När nu Kustbevakningen ånyo fick i uppdrag att delta i ATALANTA-insatsen kontaktades Försvarsmakten med en begäran om personellt stöd. Försvarsmakten beslutade att tillmötesgå Kustbevakningens hemställan och uppgiften att lämna personellt stöd gick från PROD FLYG till Helikopterflottiljen.

Bland dem som visat intresse erbjöds två officerare att delta som förbindelseofficerare under ca tio veckor vardera med början den 1/10. Innan tjänstgöringen påbörjades genomfördes bl.a. insatsutbildning i Kustbevakningens regi. För den nationella verksamhetsledningen ansvarar INSS J3.

Förhoppningsvis kan vi senare i höst få en rapport till Flygvapenbloggen direkt från insatsområdet som beskriver hur insatsen fortskrider.

 Kustbevakningen opererar tre flygplan av modellen Dash 8 Q-300.
Foto: Claes Axstål

Peter Engberg/ FTS C A1

 

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Tore 14 oktober 2012 21:16

    Detta vill ja hemskt gärna höra mer om, gärna lite foton från insatsen också om det går.

    Någon liten anekdot också kanske?

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *