På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Dörrskytte HKP16

flygvapenbloggen

Uppbyggnaden av den helikopterenhet som med HKP16 skall ta över stafettpinen i Afghanistan från april 2013 går med full fart framåt. Just nu genomförs utbildning i dörrskytte vid Älvdalens skjutfält. Det är inte bara de enskilda dörrskyttarna som tränas utan hela besättningarna för att kunna agera på rätt sätt i luften då man tvingas använda vapnen.

Det handlar om att koordinera målupptäckt, målangivning, verkanseld och manöver av två helikoptrar försedda med två dörrmonterade kulsprutor vardera. En mycket komplicerad uppgift som skall kunna genomföras såväl dager som under mörker (med NVG), vid förbiflygning och i samband med landning under s.k dust-förhållanden för att kunna hämta skadade direkt vid skadeplatsen. Allt detta kräver ett samspel inom hela besättningen och mellan de två helikoptrarna.

Vid Helikopterflottiljen började vi utveckla dörrskyttet redan inför NBG08, då med HKP4. Därefter har vi försett både HKP15 och HKP10 med dörrmonterad ksp och nu är det alltså dags för besättningarna i HKP16 att lära sig att verka med sina vapen. Till skillnad från de andra helikoptersystemen så har HKP16 från början designats för denna typ av förmåga och dörrskyttarna har en väl utformad arbetsplats i helikoptern.

Resterande del av tiden fram till övertagandet av insatsen i Afghanistan är mycket intensiv för helikopterenheten, där bl a tillämpade MEDEVAC-övningar står på programmet.

Magnus Westerlund, C Hkpflj

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *