På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fältflygare belönad!

FVC

Årets flyglitteraturträff (FLIT) avhölls i helgen som vanligt i Linköping och Flygets hus vid Malmen. Denna årliga tradition, som startade 1984, samlar flygboksförfattare, förläggare och andra intresserade under två dagar. Syftet med FLIT är att samla intresserade för att diskutera nyutkomna eller kommande flygböcker eller frågor rörande utgivning av böcker. På programmet finns också föredrag om flyganknutna ämnen där temat för året var kvinnliga flygare. Som vanligt utsågs också årets svenska flygbok och vinnare i år var Alf Ingesson Thoor med sin memoarbok ”En fältflygare från Mjölby”, utgiven av förlaget Norlén & Slottner.

Alf Ingesson Thoor. Foto Lars Tolkstam.

Av ett trettiotal utkomna böcker 2011 nomineras fem av FLIT:s ledning och därefter vidtar omröstning i tre olika steg. Första steget sker i FLIT:s lednings regi där ledamöterna själva röstar på en av de nominerade böckerna. Därefter finns under en period möjlighet för allmänheten att på Svensk flyghistorisk förenings hemsida rösta. Avslutningsvis röstar deltagarna på FLIT:s möte och därefter räknas poängställningen samman och årets flygbok utses.

Anledningen till att Affe skrev denna bok var att 2010 planerade och genomförde fältflygarkullen E 693 en sammankomst för att fira 40 år sedan examen på GFU. I förberedelserna fick deltagarna en propå att skriva någon sida och berätta vad som hänt i livet efter tiden på Ljungbyhed. Några skrev inget, andra någon sida men Affe skrev 70 sidor. Efter att ha läst dessa sidor bad jag Affe skriva mer och som den flitige man han är gick processen snabbt och ett bokmanus fanns färdigt på arton månader.

Boken är en intressant och levande berättelse om ett flygarliv sett ur olika perspektiv. Ett perspektiv är flygarens men ett annat, som kan analysera flygarens perspektiv, är psykologens. Det är detta som är essensen i denna bok och som lockat så många läsare.

Således stort grattis och vi får hoppas på fler alster från Affes sida, planer finns såvitt jag vet!

Av Göran Jacobsson

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Hans Landström 9 oktober 2012 09:33

  Grattis Affe! Ser fram emot ditt nästa alster!

 • "ramjet" 9 oktober 2012 20:37

  STORT grattis Affe!! Kul att läsa och ger många en förståelse för en verksamhet som är få förunnat. Det lär bli ännu färre "fältisar"i framtiden än vad vi var på "den gamla goda tiden" må väl..../
  "ramjet"

 • Ted Hagelborg 9 oktober 2012 22:02

  GRATTIS Affe till utmärkelsen "Årets flygbok2012". Grattis också Flygarsverige att ta tillvara och uppmärksamma en profil som hållit stilen sedan vår tid på Ljungbyhed. Affe - fortsätt med Affe - stilen! Jag ser också fram emot del 2, för du skriver väl den? //Teddan

 • Tommy Petersson 9 oktober 2012 22:27

  Grattis Affe! Fortsätt skriv av dig, vi behöver veta varifrån vi kommer för att hitta vart vi ska.
  /Din gamle elev, Tommy.

 • Mats Persson 13 oktober 2012 19:44

  Stort grattis Affe!
  Hoppas du fortsätter att skriva och att fortsätta vara lite obekväm när det gäller.
  /PM

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *