På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nyutexaminerade Black Hawk-tekniker

flygvapenbloggen

 

Class 5N1-11, SWE first 15T repairer

Flygarvänner,

Efter 14 kursveckor har det nu varit examen för Class 5N1-11, Course 15T på USAALS (United States Army Aviation Logistics School), Ft. Eustis. Därmed har Försvarsmakten och Sverige fått sina första Black Hawk Repairers.

Kursen har gått bra och vi, liksom instruktörerna och USAALS-ledning, är nöjda med kursen. Resultaten har varit godkända (klassnittet på examinationerna var 98,73%) och vi känner att vi kommer att vara redo uppgiften när vi kommer hem i december! Vår examen blev något mer formell än vad vi hade räknat med. Våra familjer och nyckelpersoner från USAALS närvarade, den amerikanska och svenska nationalsången spelades, vi tog emot diplom, DAST (Department of Aviation System Training) Director LTC (Lieutenant colonel/Överstelöjtnant) Cristy höll tal, tårta serverades och vi tilldelades US Army Aviation Badge (vingar).

US Army Aviation Badge

Som vi har skrivit förut så har tiden här varit fantastiskt bra. På skolan har vi gått igenom ”the bird” från nos till stjärtrotor (de mekaniska modulerna), och hade vi tjänstgjort i US Army så hade vi alltså nu varit redo att arbeta som ”15T Repairers” på UH-60M Black Hawk. Erfarenheterna har varit många, bl. a. har vi fått prova på att jobba i hangarer tills det blev för varmt, enligt USAALS bestämmelser, d.v.s. över 110 grader Fahrenheit (43 grader C) då vi avbröt för dagen. Vi har fått uppleva hur det är att arbeta på en helikopter under en jordbävning (5,9 på richterskalan i epicentrum ca 10 mil från oss). Vi har också fått vara med om lämna våra hem och förflytta oss västerut med anledning av orkanen Irene, som gav oss några extra lediga dagar då USSALS stängde för undervisning. Men som också gav oss mycket jobb med förberedelser (framförallt för våra respektive) dessförinnan inför den annalkande orkanen, såsom inköp av förnödenheter (konserver, värmeljus, filtar, ficklampor, vatten etc.), packning av personliga saker, ”stormsäkring” av bostäderna m.m.

Joint Cake

Vi har också haft tre veckors vanlig semester där de av oss som inte reste hem till Sverige stannade kvar i Nordamerika och utforskade världsdelens östra delar allt från Miami Florida i söder till Whitney Kanada i norr och självklart också omgivningarna runt Ft. Eustis med bl.a. den ”historiska triangeln”: Williamsburg, Jamestown och Yorktown. Här ”föddes” USA genom det sista slaget i självständighetskriget. ”Triangeln” var också platsen för den första permanenta engelska bosättningen.

Folding Black Hawk

IMSO (International Military Student Office) har också genomfört mycket trevliga och lärorika resor till Washington DC och Virginias huvudstad Richmond samt Charlottesville som bl.a. var hemort för Thomas Jefferson. Förutom själva besöken har vi också träffat och lärt känna andra utländska studenter som var med på resorna. Vi har nu påbörjat kurs 15F och 15N (el och avionik) som ska knyta ihop säcken som gör oss till ”skolfärdiga” B1:or och i förekomna fall även B2:or. USAALS har också fått åtta nya svenska studenter som ska påbörja Course 15T. Vi hälsar dem välkomna och önskar lycka till på USAALS i Ft. Eustis, Virginia. Som avslutning slutorden ur LTC Cristys tal: ”welcome to the Black Hawk family” samt några ord från en av våra instruktörer: ”wherever you are in the world where there is an American Black Hawk, you have a friend who also has passed USAALS”!

Med de orden och efter vår tid här känner vi oss mer än välkomna i familjen!

CPT Martin Sun, Class 5T1-11 USAALS, Ft. Eustis

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

6 kommentarer

 • chefenhkpflj 3 november 2011 16:28

  Gratulerar!

  Jag vet att ni gjort mycket väl ifrån er under utbildningen. Vi mitt besök på Ft Eustis tidigare i år frågade era instruktörer med bävan och förvåning om alla tekniker vi kommer att skicka till dem är lika kunniga och ansvarstagande.

  Nu har vi både färdigutbildade tekniker och piloter.... det känns bra inför leveransen av de första HKP16 till Försvarsmakten.

  öv Magnus Westerlund, C Hkpflj

 • Chefen PROD FLYG 3 november 2011 21:54

  Stort grattis!
  Er framfart och era resultat bekräftar det jag redan visste. Ni har all anledning att vara stolta över era prestationer. Jag ser fram emot att träffa er alla när ni kommer hem.
  Job well done och välkomna hem vad det lider.
  Micael Bydén

 • Kn jan-olov holm 4 november 2011 09:11

  Bra jobbat och vi är stolta över det ni uppnått.
  En ny positiv pusselbit läggs för ett förhoppningvis i nära framtid fungerande HKP16 system och en viktig förmåga i återuppbyggnaden av vårt lands försvar.
  Tack för det arbetet så långt.

  C Prod Flyg hälsas välkommen tillbaka också. Det blir intressant att följa återuppbygganden av svensk luftförsvar igen mot väpnat angrepp.

  Kn Jan-Olov Holm 30:e hvbataljonen

 • Anders Silwer 4 november 2011 13:05

  Martin med kamrater

  Ett stort grattis till det ni lyckats med i USA. Ni är mycket välkomna hem igen i utmaningen att införa HKP 16 enligt plan. Bra jobbat.

  Anders Silwer

 • Pär-Olov Carlsson 6 november 2011 17:29

  Stort grattis till Er allihop.
  Roligt att se att ni bli uppmärksammade för Er fina insats. Glöm inte vad jag skrev senast. Ni är först och blir därmed historiska. Håll fanan högt resten av utbildningen och välkomna hem lagom till julstöket.
  CT

 • Jan-Åke Tälle 8 november 2011 23:08

  Det är med stor glädje som jag har tagit del av er framfart i det förlovade landet. Hemmavid har vi tagit emot TAFT gänget under veckan. Tillsammans med våra piloters goda resultat, ett taggat FMV/HKV och att våra "svenska" BlackHawks planeras att levereras i tid är det med enorm spänning vi går 2012 till mötes. Tillsammans fixar vi utmaningen vi står inför. Välkomna hem!
  C 2 skv

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *