På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Åter i tjänst

flygvapenbloggen

Tack!!!

”Åter i selen”, skrev FVI här om dagen i samband med att han återlämnade ansvaret som Ansvarig Företrädare till mig. Jag återgick i tjänst som C PROD FLYG i måndags efter min tjänstgöring i Afghanistan. Den internationella tjänstgöringen har varit en personlig utmaning, som jag uppskattar att jag fick möjligheten att genomföra.

Det är skönt att vara tillbaka, att få att vara nära familj och vänner. Det känns också riktigt bra att komma igång att jobba igen, i en miljö och bland kollegor som jag uppskattar. ”Selen” börjar skava till sig, men jag får erkänna att den känns lite ovan. Även om jag känner igen många av pågående frågor och ärenden så konstaterar jag att innehållet i dem har förändrats, rejält.

Under förra året och fram över årsskiftet jobbade vi hårt med flera tunga ärenden. I samband med att jag åkte till Afghanistan och under min frånvaro har många av dessa ärenden fått sin lösning (hur jag nu ska tolka det…). Jag tänker då bland annat på att det blev klart med anskaffningar av ett nytt helikoptersystem, HKP16, och ett nytt statsflygplan. Beslut fattades om att Hästvedaanläggningen inte läggs ner, helikopterenheten med MEDEVAC-uppgift deployerade till Afghanstan och påbörjade insats i början april. I samma period, under mycket korta tidsförhållanden, förbereddes och påbörjades Libyeninsatsen med FL01 som följdes av FL02, den första internationella insatsen med stridsflyg på över 50 år! Flygvapenbloggen föddes och har fått ett mycket positivt genomslag. Det finns fler exempel men jag stannar där.

Det är uppenbart att allt detta kostat på, att det krävts extraordinära kraftansträngningar på många håll för att lyckas. Det har också krävts prioriteringar på bekostnad av att andra verksamheter har fått stå tillbaka. Det ligger i sakens natur.

Vi har visat att vi klarar av lösa ställda uppgifter parallellt med nytillkomna uppgifter där tidsförhållanden varit korta. Vi gör det med hög kvalitet och med bibehållen säkerhet. Vi levererar. Vi är pålitliga.

Vi har fortsättningsvis en rad utmaningar att jobba med. Det gäller att hålla fortsatt fokus i övnings-/träningsverksamheten här hemma, att inte släppa det fasta greppet som alltid krävs, såväl i insats som i övning.

Jag har på distans följt Flygvapnets framfart under året och jag är imponerad, glad och stolt över det ni alla presterar. Jag hoppas och vill att Ni själva reflekterar över dessa prestationer och resultat. Det är generellt sett en mycket positiv utveckling. Jag ser fram emot att träffa er alla igen.

Väl mött!

Micael Bydén

C PROD FLYG

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

 • Alf Ingesson Thoor 4 november 2011 07:57

  Välkommen hem Micke.
  Det finns ett antal mjuka frågor som kan bli hårdknäckta nötter.
  Tillsammans löser vi dock allt

  Flygspecialpsykologerna genom Affe

 • Thomas Rydh 8 november 2011 12:48

  Välkommen hem Micke!
  Bra inlägg på bloggen, det är som du säger fullt ös i både utveckling och verksamhet.
  Jag ser fram emot att komma upp och träffa dig då jag är åter i Sverige lagom till Påsken -2012.

 • Lättstörd 9 november 2011 10:10

  Trevligt.
  Då kanske auktorisation av FMFO lyckas leta in sig på prio-listan igen?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *