Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Morgon på Flygbasjägarskolan

FVC

image

Foto FM.

I samband med medaljering av FL 01 passade jag på med ett besök på Flygbasjägarskolan i Ronneby. Flygbasjägarna har huvuduppgifterna undsättning, flygsäkring och hämtning. Flygstridskrafterna behöver effektiva skyddsförband för att kunna verka från baseras och ge möjlighet till räddning om piloter skulle behöva skjuta ut sig. Flygbasjägare är en del av dessa skyddsförband. 1981 var jag själv med i övning ”TORSTEN” i Småland där vi provade ny bastaktik. Flygbasjägare var ett av resultaten av övningen. Sedan uppkomsten av flygbasjägarskolan har vi i Flygvapnet haft ett elitförband som har stor förmåga att verka för skyddet av flygstridskrafterna i många aspekter. Under insatsen i Libyen har flygbasjägare deltagit för att skydda flygplanen. Flygbasjägarna deltog också vid den tidiga humanitära insatsen när vi flög ut EU-medborgare ur Libyen till Malta. En intressant uppgift där förhållandena inte var säkra när vi åkte. Bra att Flygbasjägarna fanns med.

De förmågor Flygbasjägarna har är en väsentlig del av flygstridskrafterna och utöver detta innebär elitförbandstatus att flygstridskrafterna attraherar mycket kompetenta medarbetare.

Jag hade en mycket bra stund med diskussioner om framtiden och förmågeutvecklingen på Flygbasjägarskolan. 

Anders Silwer

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Henrik 6 september 2011 14:07

    Varför står det inte "Swedish air force" på helikoptern?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *