Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygspaningen över Libyen fortsätter

chefen fl 02

FL 02 har idag haft ansvaret för det svenska bidraget i Libyeninsatsen i 60 dagar, dvs drygt 2/3 av insatstiden har passerats.

Under denna period har FL 02 genomfört över 200 flygplansföretag i Operation Unified Protector, samtliga i spaningsroll över Libyen. Dessutom har vi genomfört en hel del transportflygningar till och från Sicilien. Totalt har vi flugit cirka 600 timmar med JAS 39 Gripen.

Förbandet är uppbyggt av två rotationsomgångar där cirka 60% av personalen har omsatts, övriga delen av förbandet består av personal som valt att delta under hela perioden. Bytet av personalen gjordes under två veckor i mitten av augusti och hela rotationen genomfördes helt utan påverkan på den operativa effekten. 

Även om händelseutvecklingen i Libyen har förändrats den senaste veckan så har det i princip inte påverkat FL 02 verksamhet. Vi fortsätter kontinuerligt att leverera analyserade spaningsrapporter till NATO-staberna.

Hittills har FL 02 skickat ca 900 rapporter till NATO-staberna som leder insatsen. Därtill kan läggas alla andra rapporter, till exempel IFREP (In Flight Report) och MISREP (Mission Report) som FL 02 dagligen skickar.

Stämningen är fortsatt mycket bra i förbandet och samtidigt som vi för fullt genomför våra spaningsuppgifter planerar vi för en avslutning av vår uppgift i slutet av september.

Huruvida det blir en förlängning av det svenska bidraget i Libyeninsatsen eller inte är en fråga för vår politiska ledning och självklart beroende på den framtida utvecklingen i Libyen.

Öv Fredrik Bergman                                                                                                                       CO FL 02

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • Jan-Olov Newborg 31 augusti 2011 16:35

  Mycket intressant att få se lite bilder från Tripoli och inte bara få se dom i SVD,Expressen etc.
  Datorernas algoritmer för hur ett stridsfordon ser ut,som används i ett antal år nu, kommer att få göra mycket att göra i framtiden. Datorerna ska analysera differens bilder,tagna vid olika tillfällen med visuella,IR ,laser och radar (millimeter radar) sensorer. En uppgift helt övermänsklig vanliga fototolkar!
  Dom ska förstås användas ut av FAC utpekade områden och områden som datorerna pekar ut som intressanta.

  Att för en människa att scanna av så stora områden som Libyen är omöjligt!

  Man kan jämföra med dom 1200 fotogrammetriexperter USA satte in före Kuwait kriget 1991, som skulle skapa digitala terrängmodeller av Irak och öknen utanför Kuwait. Sen visade det sig att dom digitaliserade sanddynerna flyttade sig och den digitaliseringen av dessa blev värdelös och massiv användning av GPS sattes in. Alla hyllor i USA med handburna GPS tömdes och användes av alla fordon och patruller,sedan störningen tagits bort helt!

  • Kn Stofil Jan-Olov Newborg 31 augusti 2011 22:52

   Jan-Olov, du har inte många rätt, kanske dags att läsa på hur det verkligen går till.

   • Jan-Olov Newborg Kn Stofil 1 september 2011 13:28

    Du kanske såg att jag skrev om framtidens fototolkning!

    Om du tänker på vilka enorma ytor som spaningssatelliter och även Global Hawk täcker,så räcker det nog inte att sitta med stereoskåp och leta i bilder!

    Idag kan man med datorer skapa 3D modeller på nolltid och sker detta i realtid dessutom,så blir det enklare att vara fototolk/datamodells tolk!,

    Men i en konflikt krävs bra UND,annars blir det nog mycket planlöst letande ändå!

 • Ndorop 31 augusti 2011 19:01

  Bra jobbat. Dohta Oaidnu. Fortsätt gör oss stolta!

 • Chefen FL 02 31 augusti 2011 22:23

  Jag lovar att vi gör vårt allra bästa!
  /
  Fredrik Bergman

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *