På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Chefsbyte vid F 21 och Luleå garnison

flygvapenbloggen

Bästa Flygvapenbloggare,

I egenskap som flottiljchef och chef för Luleå garnison blir det här blir mitt sista blogginlägg.

Imorgon onsdag är det dags för chefsbyte. Överste Fredrik Bergman övertar chefskapet för F 21 och Luleå garnison. Inför detta chefsbyte gör jag några kortfattade reflektioner kring de senaste årens utveckling vid F 21 och Luleå garnison.

Ansvaret att få ha varit flottilj- och garnisonschef har varit en förmån, framförallt tack vare samarbetet och stödet ifrån flottiljens och garnisonens personal. Tempot har varit högt och mycket har hänt under de senaste tre åren. Bland annat gick diskussionerna kring eventuella flottiljnedläggningar höga under 2008 och F 21 användes som ”räkneexempel” på en möjlig flottilj som skulle kunna läggas ner.

Nu, några år senare, är bilden en annan. Genom vårt mål- och visionsarbete har vi blickat framåt och tillvaratagit regionens fördelar i form av betydande flygövningsområden, begränsad mängd civil flygtrafik, samarbete med Vidsel skjutfält m.m. I vårt visionsarbete har vi till del även vägt in regionens ökade geostrategiska betydelse, däribland utvecklingen kring Arktis.

Tre långsiktiga mål sattes upp för 2015. Till stora delar är dessa idag uppnådda. Etableringen av ett internationellt övningscentrum är på god väg. Utvecklingen tog sitt avstamp med övningen Loyal Arrow 2009 och har sedan dess fortsatt med årliga utländska baseringar vid F 21.

En annan målsättning som har haft kraftfull utveckling är det nordiska samarbetet. Idag samövar vi i princip varje vecka med våra vänner i Bodö och Rovaniemi, vilket är både rationellt och utvecklande för samtliga deltagare.

Den tredje och sista målsättningen, internationell insatsförmåga med JAS 39, uppnåddes i somras genom uppsättandeansvaret för FL 02. Utifrån mitt besök vid FL 02 i förra veckan kan jag intyga att FL 02 är ett professionellt förband som är högt värderat för kvalitén av den operativa effekt de levererar. Dessutom är det ett välfungerande förband, vilket framförallt märks genom den förbandsanda och goda stämning som utmärker förbandet. FL 02 ger oss möjligheten att kunna bidra internationellt, samtidigt som det ger deltagande personal ovärderliga erfarenheter.

Inga av dessa framgångar är möjliga om inte flottiljens och garnisonen personal strävar i samma riktning. Professionell, lojal och drivkraftig personal är därför helt avgörande för de resultat som uppnås.  

Personligen är det med blandade känslor jag lämnar F 21. Min familj och jag trivs i Norrland. Samtidigt känns det tidsmässigt helt rätt. Våra nuvarande huvudmålsättningar är till stora delar uppnådda. Framtiden vid F 21 känns stabil och min bedömning är att det finns all anledning att se fortsatt ljust på framtiden, därför känns det positivt att i detta läge få överlämna chefskapet för F 21 och Luleå garnison till Fredrik Bergman.

Avslutningsvis kan jag konstatera att F 21 har utvecklats från räkneexempel till en flottilj att räkna med; på marken, i luften, nationellt och internationellt!

Per Nilsson

Chef F 21 och Luleå garnison

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

11 kommentarer

  • Arvid stensson 24 augusti 2011 00:06

    Varför stannar aldrig en flottiljchef vid sin post längre än tre år nu för tiden? Med risk att låta ålderdomlig, men förr i tiden var det nära på ett krav att man stannade i en flottiljledning i minst fem år. Kräver jobbet idag mindre kännedom om sin personal och platsen där man verkar mån tro?

    • Per NIlsson Arvid stensson 25 augusti 2011 19:02

      Arvid,

      Du har naturligtvis en poäng. När jag klev på som förbandschef fick jag ett fyrårigt förordnande. Idag är det min uppfattning att Försvarsmakten ytterligare strävar efter att förlänga förbandchefsperioderna. Det som i mitt fall blev en förändring är att jag på måndag inleder tjänstgöring vid en stab i Afghanistan som ska besättas av en svensk officer.

      Per Nilsson

      • FVI Per NIlsson 25 augusti 2011 19:12

        Arvid

        FM policy är att förbandschefsjobb, och även andra jobb, ska ha en varaktighet på 4 år. Jag kommer inte ihåg den exakta skrivningen i antal år men inriktningen är att vi ska vara längre på varje befattning.

        Anders Silwer

  • 24 augusti 2011 15:55

    Per

    Ett stort tack för din tid som C F 21. det har varit trevligt att följa F 21 utveckling in i en mer internationell värld med nordiskt samarbete mm. Det måste kännas bra att avsluta när du har ditt förband i en internationell insats. Stort lycka till på nästa utmaning.

    Anders Silwer

  • Jan-Olov Newborg 24 augusti 2011 17:20

    Apropå Libyen, så har Expressen en artikel idag om JAS flygningar över Tripoli med bilder!

    Var finner man något om detta på Flygvapenbloggen ?

  • 24 augusti 2011 19:56

    Cocktailkillarna rusar fram i hög fart... FInns inga riktiga ledare längre.

    • 25 augusti 2011 14:42

      Överste Fredrik Bergman är en riktig ledare

  • Jan-Olov Newborg 25 augusti 2011 08:56

    Ska vi återigen börja leta nyheter om försvaret i SVD,DN och Expressen?

    • FVI Jan-Olov Newborg 25 augusti 2011 19:16

      Jan-Olof

      Jag ska ge ett par signaler när jag träffar chefen FL 01 imorgon.

      Anders Silwer

  • Tobias 25 augusti 2011 23:23

    Vapen och krig, krig och vapen

  • 26 augusti 2011 07:47

    Jag tycker också att det är konstigt att det inte finns några "nya" nyheter här om vad som händer i Libyen. MEN, på diverse mindre nogräknade dagstidningars webplatser visas det bilder inifrån Tripoli - Tagna i veckan?!?!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *