På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

CAOC 5 Poggio Renatico

flygvapenbloggen

image

Foto FM.
Resan genom Italien avslutade vi på CAOC 5 som leder flygoperationerna över Libyen. Vi har 7 medarbetare där varav 5 arbetar för NATO och 2 är samverkansofficerare för våra förband. CAOC 5 är omorganiserad för att kunna leda Libyeninsatsen. Bl a är Air Component Commandern från Izmir i Turkiet på plats.

CAOC 5 är en väl uppövad stab efter att ha lett flygplatser i 4 månader. Vår personal har kommit bra in i staber och deltar integrerat i arbetet.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

7 kommentarer

 • Jan-Olov Newborg 19 augusti 2011 09:44

  Det vore intressant att få veta hur alla dom stridsvagnar,som FF erövrar från Kaddaffis styrkor,ses av NATO och inte bekämpas.

  Får dom aktiv IFF,för att undgå Fredly Fire, målas dom eller går allt på koordinatpositioner från FAC?

  • FVI Jan-Olov Newborg 20 augusti 2011 08:59

   Jan- Olof

   Vi är med i en insats där vi följer de regler för sekretess den insatsen har. Jag tycker dock att media har en bra bild av insatsen.

   Anders Silwer

 • 19 augusti 2011 22:36

  Ja du Jan-Olov. Det som du efterfrågar är väl ändå Typfall 1A av information som inte skall läggas ut för allmän beskådning, eller hur?

 • Jan-Olov Newborg 20 augusti 2011 17:36

  I våra normala krigsfall är det aldrig tal om att man tar fiendens stridvagnar för att fortsätta kriget, vilket sker här, när FF behöver all tung materiel dom kan komma över. Men då måste dessa tunga stridsfordon snabbt "byta sida" och inte anfallas av vännen NATO! I normala krigsfall lär man sig motståndarens stridsvagnstyper och bekämpar dom, men det gäller inte helt ut här!

  Att rita frontlinjer, utan mycket UND är ju omöjligt och här byter stridsfordonen av samma typ också ägare! Utan NATO briefing, Aljazira, Al arbia,SkyNews och CNN visste man ju inget alls om dagsläget i striderna. Det är ju också dom intresserade nehetskanalerna som talar om åt vilket håll det barkar,inte NATO.

 • Jan-Olov Newborg 20 augusti 2011 22:25

  Just nu verkar det ha lossnat för FF och ikväll förekommer uppgifter om skottlossning i Tripoli!

  Uppgifter om att Kadaffi vill fly förnekas, men snaran dras nu åt för varje dag.

 • Jan-Olov Newborg 21 augusti 2011 22:33

  Nu är FF rebellerna 7 km från Tripoli centrum och möts av noll motstånd!

  Blir NATO arbetslösa i morgon?

 • Jan-Olov Newborg 22 augusti 2011 08:19

  Nu är det väl bäst , att sekretessbelägga all information hur NATO fick reda på hur dom snabbt rörliga frontlinjerna låg, i 50 år!

  Vi ser nu många intressanta program om WWII, med frisläppta uppgifter.
  Slaget om Ardennerna hösten 1944,där Hitler gjorde ett sista försök att återta Antwepen, visas nu på History Channel och är mycket intressant!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *