På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Besök på Sigonella

FVC

En rote JAS 39 har just taxat in efter ett spaningspass mot 6 olika mål. Underrättelsepersonal intervjuar piloten direkt. (Foto: Försvarsmakten)

Förbandschefen öv Fredrik Bergman pratar med kn Andreas Svedjestrand som arbetat långa dagar med spaningskapslar de sista veckorna. (Foto: Försvarsmakten)

Förbandschefen öv Fredrik Bergman pratar med kn Andreas Svedjestrand som arbetat långa dagar med spaningskapslar de sista veckorna. (Foto: Försvarsmakten)

Tillsammans med personal från FTS och J3 på insatsstaben samt cheferna för F 21 och Ledningsregementet är jag på besök vid FL 02 på Sigonella. Det är ett bra besök på ett förband som utstrålar professionalism, fokus på uppgiften och harmoni. Vi är mycket nöjda med det vi ser inom förbandets alla funktioner.

Det är också ett besök vid ett förband som genomför skarpa uppgifter. Videosekvenser från de senaste dagarna med strider där artilleri skjuter mot höghus. Det brinner och ryker. Raketartilleristrider mellan pjäser på civila pickup-bilar. Scenariot märks på personalens agerande eftersom noggrannheten är hög och detaljer fullföljs för att säkerställa resultat.

Förbandet har fått mycket beröm i media de senaste dagarna avseende hur uppdragen genomförs. Jag delar den uppfattningen men tänker inte förstärka bilden. Förbandet levererar och jag tycker våra koalitionspartner ska få uttala sig om hur det går för oss. Under tiden fortsätter vi att leverera professionellt med självinsikt och självkritik inom systemet.

Det har också funnits kritik i media kring att vi kunde leverera mer om vi haft fler fototolkar och andra specialister. Det stämmer till del men det förband vi har på plats är balanserat. Det är också viktigt att komma ihåg att FM in till den av riksdagen 2009 beslutade inriktningspropositionen om försvaret hade uppgiften att ha 2 JAS-divisioner i hög beredskap. 2014 ska vi ha 4 divisioner i hög beredskap. Flygstridskrafterna är därför i en uppbyggnadsfas och kommer utbilda fler specialistkompetenser som fototolkar m fl.

Beröm till förbandet men kritik till systemet alltså.

Självklart saknas inte utmaningar för förbandet. Flygunderhållspersonal, uppdragsstöd, fototolkar, telekrigspersonal, piloter, ja alla jobbar långa dagar för att få till resultatet. Det tog några dagar att ”svänga in” på 5 flygplan istället för 8. Det har också tagit en del energi att förstå hur våra spaningskapslar fungerar och uppträder i den varma Sicilianska sommaren.

Sammantaget tycker jag att vi alla ska vara stolta över vad förbandet gör. Vi ska dock inte vara förvånade, vår standard är sådan.

Bra jobbat. Jag önskar fler kunde komma ner och se vad vi fått se.

Anders Silwer

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

1 kommentar

  • Snucke 18 augusti 2011 12:25

    Skönt att Anders Silwer skriver lite om FL02 för annars är det väldigt tyst om dem här jämfört med FL01

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *