Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Veterandagen vid FN-monumentet

FVC

image

Idag var det veterandagen på Sjöhistoriska vid Gärdet. En fin dag där vi hedrade våra kamrater för deras insatser, nationellt och internationellt. ÖB medaljerade officerare och soldater för sina insatser i strid. Det var lite ”osvenskt” men mycket allvarsamt. De hade satt sina liv på spel. Oftast för att rädda sina kamrater ur ett eldöverfall.

För första gången medaljerades också soldater som blivit sårade i strid. Det var Mikael, Robin och David som blivit sårade när en IED sprängdes under deras Galt. En fjärde soldat blev också sårad och den afghanske tolken omkom. Dessa 4 soldater är lite av ”mina grabbar” eftersom jag hade förmånen att som tjänsteförrättande insatschef möta dem vid hemkomsten till Akademiska i Uppsala hösten 2009. Det var skönt att se dem i bättre skick idag.

Medaljerandet av Mikael, Robin och David var den mest allvarstyngda delen av ceremonin. Den fjärde soldaten får sin medalj nästa år.

Bra att vi kommit så långt att vi fått igång hedrandet av våra veteraner. Just nu har vi 160 flygare ute som snart är veteraner.

Anders Silwer

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

 • Karl-Olof Fransson 31 maj 2011 13:01

  Mycket bra att denna ceremoni far fått en hög status. Men många med mig undrar hur veteraner och även inbjudna kunde få en så undanskymd plats, där man ej kunde se krannedläggning m m. Förslag till nästa år: sätt ut bänkar framför talarstolen och inbjud Veteraner och anhöriga att sitta där. Och gärna tillse att man får något för sin biljett till Partytältet.

  • FVI Karl-Olof Fransson 31 maj 2011 16:45

   Karl-Olof

   Jag delar din uppfattning om ceremonin. Den var värdig och fin. De förbättringar du lyft fram har jag själv också föreslagit flera av. Jag tyckte publiken blev för "utestängda" genom den öppna fyrkanten.

   De som håller i ceremonin har fått återmatning.

   Tack.

   Anders Silwer

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *