Till övergripande innehåll Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsidan Nyheter Innehållsöversikt Sök Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakta oss Juridisk information
Du är här:

myndigheten

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Oavsett vad du vill göra i Försvarsmakten börjar din resa med en grundutbildning.

till jobb & karrär

bloggportalen

Här finns information om Försvarsmaktens värderingar, våra uppgifter från riksdag och regering och hur vi arbetar för att lösa dem. Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Operation Karakal

FVC

FM namn på insatsen över Libyen är ”Operation Karakal”. Karakalen är ett kattdjur som lever i Afrika och Asien. Namnet valdes som en metafor för något positivt för det libyska folket eftersom FN-resolution 1973 är ett uttryck för världssamfundets stöd till det libyska folket. En delmängd i namnvalet var också att Karakalen har flera likheter med Lodjuret.

Anders Silwer

Officiell blogg

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

13 kommentarer

 • FVI 26 april 2011 17:41

  Tester

  Det är mycket få inlägg som är redigerade eller borttagna. Jag kommer bara på ett par. Vad gäller ditt inlägg så vore jag tacksam om du skickade det igen. Det kan vara så att det bara är borta för att min "datamognad" med min nýa telefon varit för låg. D v s att det är raderat av misstag. Det finns i alla fall inte kvar bland inkommande inlägg.

  Anders Silwer

 • Tester 26 april 2011 16:05

  Det är just det som är problemet med den här "Bloggen" allt man skriver kommer inte med.
  Antingen Anders Silwer, så tar man med ALLT eller tar bort ALLT som man skrivit med ett svar till den mailadress man uppgivit och meddelar varför Ni inte tänker publicerar det och en uppmaning att ändra. Ni kan inte ta er friheten att ändra texten och ta bort meningar utan att meddela författaren, för då kan iaf inte jag stå för det längre.
  Jag väntar fortfarande på ett svar från det inlägg jag skrev tidigare angående "Om flygvapenbloggen"

 • FVI 22 april 2011 10:04

  Ramjet

  Mkt bra jobbat med AAR. Dock kommer slutet på din kommentar bara igenom för att det är påsk...

  Glad Påsk och jobba på

  Anders Silwer

 • "ramjet" 22 april 2011 08:20

  Sitter just ni ensam vid frukostbordet och läser lite nyheter från hemma-arenan. Intressant att se många "gamla" bekanta namn som dyker upp och intresserat undrar vad som pågår härnere i Medelhavet. Helt klart pågår en verksamhet som många av oss inte känner igen från våra tidigare "övningar" inom FV! Tänkte bara meddela att vår nya förmåga- AAR- air to air refuelling, fungerar alldeles utmärkt och att vi inom en väldigt liten grupp känner oss väldigt delaktiga och glada över att några fler inom "högsta" ledningen fått upp ögonen för denna vår ögonsten. Och nu en ny förkortning som är värd att fundera över.
  NKAWTG.....N
  Vad den betyder??
  Nobody Kick's Ass Without Tankergas... Nobody

 • FVI 21 april 2011 07:23

  Hans.

  Jo, förbandet gör verkligen nytta. Situationen i Libyen är mycket svår för civilbefolkningen men flyginsatserna har effekt och förhindrar många övergrepp. Vi kommer ut med lite material inom kort.

  Anders Silwer

 • Tester 21 april 2011 00:10

  Karlakarlar.. Hur är det med jämlikheten hos 50-talisterna?

 • Hans Dellenborg 20 april 2011 23:53

  Skulle vara bra om man fick reda på vad som händer, få veta hur våra grabbar klara av jobbet och vad dom åstadkommer. Gör vi någon nytta? Frågar en gammal flygvapenpilot.

 • FVI 19 april 2011 22:19

  Peter

  Alla callsigns har någon rolig historia bakom sig.

  Anders Silwer

 • Peter 19 april 2011 08:09

  Hej,
  Lite av ett sidospår, men ändå kattdjursrelaterat: Stämmer det att en av de deltagande JAS-piloterna har callsign "Whiskers"? Har sett uppgiften cirkulera på Twitter till allmän förnöjelse...

 • JON 18 april 2011 13:58

  Märkliga uppgifter man läser i England om deras Eurofighter Typhoon!

  GB har beställt 160 Typhoon, med 82 flygplan i drift.

  Endast 8 piloter har utbildats på Eurofighter Typhoon för markmålsbekämpning och nu skrivs det att också reservdelar fattas, så att man måste börja "kannabalisera" andra levererade exemplar,för att kunna flyga i Libyen!

  Allt verkar mycket märkligt, men kanske typiskt engelskt!

 • Alf Ingesson Thoor 16 april 2011 10:27

  Bra namn, för tanken till "riktiga karlakarlar". Förutom allvaret i en skarp insats kan det vara ett bra tillfälle att ge replik på epitetet "Ballerinor" om våra piloter som en grön generalsperson uttryckte sig för inte allt för länge sedan.

 • FVI 15 april 2011 17:41

  David

  Har lite mer tid nu så du ska få ett utförligare svar. Jo, det är den första bilden på google men inte den första vi valde. Bilden är avsiktligt vald bland flera andra eftersom Karakalen på bilden har ett eftertänksamt uttryck i blicken. Jag tror det är viktigt med eftertanke i alla avseenden under insatsen.

  När det gäller vårt hanterande av bilder så uppskattar jag att påpekade felet och vi ska båttra oss där.

  Tack.

  Anders Silwer

 • David Ankarström 15 april 2011 17:22

  Söt. Enligt wiki betraktas den av lokala farmare som ett skadedjur. Vi får väl tolka fritt där.

  En påpekan om bilden. Det är ganska uppenbart att man (FVI?) tog första bästa bild som dök upp på Google-Bildsök. Utan referenser eller något sådant. Det är iofs "ok" men ohövligt. Det som står i skarp kontrast då är däremot den långa lista av juridiskt tveksamma uppmaningar som Flygvapenbloggen har skrivit upp om användning av sitt material.

  Kom igen nu. "Fair use" för er och "Fair use" för oss.

delta i diskussionen ↓

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *