På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Viking 11 – Air Power always present

flygvapenbloggen

Morning Brief

Vi är nu i de sista skälvande timmarna av stabsövningen Viking 11. Övningen har präglats av långa arbetsdagar, högt tempo och internationell miljö (ex. 12 nationer i Air Component Command (ACC) staben) – men ack så lärorikt!

Vi som har arbetat tillsammans är en mix av civila, elever från olika militära skolor, förbandsdeltagare m fl. De flesta av oss har aldrig tidigare arbetat tillsammans men efter två intensiva veckor kan jag konstatera att ACC och Combined Operations Center (CAOC) har genomgått en fantastiskt utveckling på denna korta tid. Idag presterar ACC och CAOC stabsarbete och ledning av luftstridskrafter på hög nivå.

Utmärkande för övningen är inte bara den internationella miljön utan även antalet övningsdeltagare samt nivån på deltagarna. Det är inte i varje övning som Gen Sverker Göransson, Genlt Jan Salestrand, Genmaj Bernt Grundevik m fl har gått i befattning. Hos oss på ACC har vi exempelvis två jurister som Legal Advisors (LEGAD) och detsamma gäller vår Political Advisor (POLAD), som vanligtvis är ambassadör och protokollchef på UD.

Målsättningen för övningen har varit lärande – inte dömande. Detta har starkt bidragit till den goda stämning som har genomsyrat övningen. Som stöd till oss som övningsdeltagare finns ett mentorteam vilket utgör ett värdefullt bollplank när ett stort antal deltagare på kort tid ska finna sina roller och leverera en högkvalitativ stabsprodukt, vilket staben också har lyckats med. I detta sammahang vill jag särskilt lyfta fram Wally Moorhead, pensionerad generallöjtnant ur amerikanska flygvapnet som med stor glädje och inlevelse har delat med sig av sina gedigna egenskaper på ett inspirerande sätt.

Sammanfattningsvis är min slutsats enkel: får ni chansen att delta i en framtida Viking eller CJSE-övningen – ta den! Det är internationellt, det är lärorikt och det är en härlig stämning. Det bästa jag har gjort i övningssammanhang på ett bra tag.

Per Nilsson

Commander Joint Forces Air Component Command

Fakta

Air Component Command (ACC) ansvarar för planering och samordning av den flygoperativa verksamheten i en operation. Combined Air Operation Center (CAOC) är underställd ACC och detaljleder och optimerar den flygoperativa verksamheten utifrån de direktiv som ACC har givit.
Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

3 kommentarer

  • Jonna 14 april 2011 12:42

    En riktigt bra övning!
    Jag är imponerad av era insatser, det har varit lärorikt och stimulerande att jobba(som OT) tillsammans Dig och din stab. Till er övriga läsare får ni möjlighet att delta i en kommande Viking eller CJSE övning (ACC eller CAOC), ta den!

    Tack för en bra övning!

  • flygvapeninspektoren 15 april 2011 15:30

    Vikingdeltagare

    Ett stort grattis till ett bra genomfört arbete under Viking. Tyvärr fick inte jag chansen att vara med på övningen i år. Särskilt nöjd är jag att ni kom så långt med ICC. Det är bra för verksamheten på bredden inom hela insatsledningen.

    Ett särskilt grattis till Bgen Johan Svensson som med fast hand och vilja lotsat över 2000 personer genom övningen. Johan: ha en skön helg.

    Anders Silwer

    • Johan Svensson flygvapeninspektoren 28 april 2011 08:36

      Tack Anders. Det var kul att det blev uppskattat. Hoppas nu bara att all kunskap och erfarenhet som vi fick rörande ICC tas om hand på ett bra sätt.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *