30
Jan

Våra krav ligger fast

Anmäl kommentar Av:
i Nordiskt samarbete, Rekrytering, Säkerhetspolitik

Att vara soldat eller sjöman i Sveriges Försvarsmakt är något att vara stolt över. Så har det varit historiskt och så kommer vi att se till att det blir också i framtiden.

Svenska soldater och sjömän har ett mycket gott anseende internationellt. Från våra insatser i Afghanistan, Kosovo, över Libyen och utanför Somalia får vi beröm. Inte sällan för våra enskilda medarbetares kompetens. Andra länder frågar från tid till annan hur vi bär oss åt för att fostra soldater och sjömän som fungerar både i grupp men som också har kloka individuella tankar och förmåga att fatta riktiga och viktiga beslut.

Det som fått försvarsutskottsledamoten Johan Forssell att ta till pennan och skriva att statusen för anställda i Försvarsmakten är hotad är en artikel i måndagens SvD (se nyhetsartikel och debattartikel). Där lyfts ett av tre förslag fram – ett förslag att bredda basen för dem som har rätt att söka till grundläggande militär utbildning (GMU). Emellertid är det så att den nuvarande inriktningen är att ha kvar de behörighetskrav vi har i dag och se vilka behov och möjligheter som finns att besluta om eventuella undantag.

Förslaget att bredda basen ligger inte närmast beslut, men det finns och diskuteras. Ändå – inget beslut har fattats.

Och än viktigare:

Även om kraven för att genomföra den grundläggande utbildningen skulle ändras så har vi inga planer att ändra på de krav vi har för anställning. Där kommer det – precis som i dag – finnas samma medicinska, psykiska och fysiska krav. Till det godkänd genomförd GMU. Det kan innebära att några personer som saknar den grundläggande gymnasiekompetensen kan komma ifråga för en provanställning i Försvarsmakten.

Det kan vi leva med. Med stolthet.

Per-Olof Stålesjö
Personaldirektör Försvarsmakten


16 Svar till Våra krav ligger fast

 1. Sgt 30 januari, 2012 kl. 22:20 Anmäl kommentar

  Att anställa soldater som saknar gymnasiekompetens skulle vara att spotta dagens soldater rakt i ansiktet. Ett hån av stora mått! Utöver detta skulle det ge mycket dåliga signaler till den civila arbetsmarknaden. Soldat kommer inte ses som ett meriterande yrke!! Tyvärr är redan stor skada skedd då FM’s vilja redan läckt ut, vilket har avslöjat hur man ser på våra soldater. Pinsamt är ett bra ord för hela soppan..

  Svara
  • Kurt 24 april, 2012 kl. 21:33 Anmäl kommentar

   Jag hade 10-9-10 som skyttegruppchef i itlandstjant och jag har inte gatt i gymnasiet. Alltsa duger jag inte som soldat enligt dig. Tomte. Tycker du likadant om brittiska SAS dar manga borjade inom det militara som 16-aringar?

   Svara
  • Isabella 3 januari, 2015 kl. 18:01 Anmäl kommentar

   Man är inte mindre kompetent för att man inte gått klart skolan.

   Jag själv har inte gjort det och är lika duktig inom mitt yrke som mina kollegor, ingen av dom kunde ha gissat att jag inte gick klart.

   Svara
 2. Pingback: I’m a coward, sir! « samtider

 3. Max 31 januari, 2012 kl. 08:08 Anmäl kommentar

  Ta det lugnt nu. Finns ett flertal länder som har samma system redan år tillbaka, och det funkar helt perfekt.

  Svara
 4. Anders 1 februari, 2012 kl. 11:50 Anmäl kommentar

  Kan nog fungera fint, kanske man kan fylla upp med folk som har det svårare att få jobb och därmed nöjer sig med att ha en sämre lön än en som arbetar på macdonalds.

  Svara
 5. Alexander 1 februari, 2012 kl. 20:49 Anmäl kommentar

  Jag tycker man borde sänka behörighets kraven för (GMU) man kan vara en suverän soldat även om man inte vart den bästa i skolan. Jag har problem med betygen men jag brinner för det militära, jag har gjort sommarkurs på Bodens regemente I19 och ska nu även göra vinterkursen också. Jag vet att jag skulle vara den perfekte soldaten för det första som jag sa brinner jag för det och har tålamod och psyke, är född för det militära livet men det är skolan som oroar mig,

  Svara
 6. Andreas 14 februari, 2012 kl. 22:39 Anmäl kommentar

  Problemet som man kanske borde poängtera är den minst sagt speciella situation som uppstår då en soldat ges vapen i hand för att försvara en värdegrund (demokrati, yttrandefrihet mm.) som han själv omöjligen kan förstå ordentligt utan att ha läst ens samhällskunskap A. I och med förslaget att ta bort krav på gymnasiekompetens för GMU och anställning i försvarsmakten riskeras först och främst en soldatkår som är okunnig om omvärlden, men också ett kraftigt undergrävande av allmänhetens förtroende försvarsmakten.

  Svara
 7. Jerome 11 mars, 2012 kl. 01:47 Anmäl kommentar

  Nu är det många som sitter på höga hästar och tycker mer än vad de vet!
  Jag själv saknar fullständigt gymnasiebetyg men hade en 9:a på inskrivningsprovet, har 138 i IQ och 10-9-8 i betyg från min värnplikt som KB-elev.
  Det gick alldeles utmärkt att försvara och värna om demokratin under min utlandstjänst som skyttegruppchef.

  Det gick vidare väldigt bra att utbilda blivande soldater, och personal till utlandsstyrkan.

  Det som inte gick bra var att komma in på specialistofficersutbildningen då jag saknade godkänt betyg i Svenska B. I övrigt gick testerna mycket bra och det var grönt ljus. Jag hade stort stöd från mitt förband men i uttagningen blev det stopp.

  Det kanske är dags att dra upp huvudet ur sanden och se sig omkring. Vad man presterade i skolan som 17-åring kanske inte är representativt för vilken typ av människa man är några år senare.
  Kanske är det så, att då man tillämpar 6 månaders provanställning bör man kunna upptäcka om personen ifråga är lämplig.

  Men det är klart, det är väl dags att börja läsa på Komvux! Annars är väl inte medaljerna, vitsorden och ärren värda någonting i medborgarnas ögon?

  Svara
 8. Andreas 22 mars, 2012 kl. 05:56 Anmäl kommentar

  Jerome: Visst, men med det argumentet är större delen av utbildningen som sker på gymnasiet överflödig. Varför lära ut samhällskunskap till en framtida läkare? Eller överhuvudtaget lära ut någonting på gymnasiet? man skulle kunna effektivisera flertalet utbildningar(yrkes- som akademiska) om man bara lärde sig det man har direkt nytta av i yrkeslivet.

  Poängen är att man måste dra en gräns någonstans. Räcker det med grundskola? Skrivkunnighet? Gränsen är riktigt lågt satt redan med nuvarande krav. Jag kan köpa din argumentering om att det är i-provet som ska gälla, men då kan man ta bort kravet på skola i allmänhet.

  Jag ser inte vad försvarsmakten har att vinna i att sänka kraven ytterligare. Folk i min närhet talar (mestadels pga. okunskap) om skjutglada adrenalinstinna machomän i försvarsmakten, som inte har något i huvudet. Varför ge mer vatten på deras kvarn? Kraven i allmänhet borde höjas, inte sänkas!

  Svara
 9. Andreas 22 mars, 2012 kl. 06:00 Anmäl kommentar

  För övrigt är det lika fånigt att sänka kraven i försvarsmakten som att ”bredda basen” för polisutbildningarna. Varför skulle man vilja göra obehöriga personer behöriga, när mångdubbelt fler behöriga söker än antalet som blir antagna, redan i dagsläget?

  Svara
 10. nate 17 januari, 2013 kl. 01:34 Anmäl kommentar

  Jag har inte betygen för att klara grundkraven för GMU.
  Därför tänker jag plugga arslet av mig nu.
  Vill man nå sitt Mål får man Kämpa för det anser jag. Jag och som så många andra har kämpat hela livet.
  Mitt mål är att få hjälpa människor som behöver min hjälp – vår hjälp. Det är värt att kämpa för!

  Svara
 11. johnny mårtensson 16 januari, 2014 kl. 20:44 Anmäl kommentar

  Jag har kollat runt att göra karriär som soldat men min skol trötthet när jag va yngre har kommit tillbaka och spökat när jag såg kraven och att sätta mig vid skolbänken är lite jobbig tanke för senare läsa vidare med GMU utbildning har gjort lumpen och hade bra betyg där hade hoppats på att komma in via mina militära betyg men har inte sett något sätt att göra de om någon kanske vet hur kan maila mig

  tack på förhand

  Svara
  • Erik Lagersten 17 januari, 2014 kl. 17:32 Anmäl kommentar

   Hej, det enklaste är att du kontaktar vår Rekryteringslinje och ser om de kan besvara dina frågor. Hur du kommer i kontakt med dem finns på denna sida.

   Lycka till
   Erik Lagersten
   Informationsdirektör

   Svara
 12. murre 22 januari, 2014 kl. 08:55 Anmäl kommentar

  Jag skulle jätte gärna gå en förberedande militär utbildning men vet inte om det funkar utan betyg från gymnasiet? har man ens en chans? Med vänlig hälsning, murre

  Svara
  • Erik Lagersten 25 januari, 2014 kl. 00:49 Anmäl kommentar

   Hej, det enklaste är att du kontaktar vår Rekryteringslinje och ser om de kan besvara dina frågor. Hur du kommer i kontakt med dem finns på denna sida.

   Lycka till
   Erik Lagersten
   Informationsdirektör

   Svara

Kommentera