På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Flygvapnets Utvecklingsplan

flygvapenbloggen

De personella, professionella och materiella kvalitéer vi har gör att vi är ett av världens bästa Flygvapnet i vår storleksklass. Samtidigt är vi mitt i förändringsprocessen mot IO 2014 som innebär att vi utvecklar vårt Flygvapnet vidare. Vi står gemensamt inför stora utmaningar, vilket ställer krav på oss alla.”

Kommunikation, tydlighet, framförhållning, delaktighet och en samlad ansats är verktyg för att möta utmaningarna. Flygvapnets utvecklingsplan (FVUP) är en del i konkretiseringen och användandet av dessa verktyg. FVUP är en ledstång för oss alla inom flygstridskrafterna att hålla oss i på vår väg tillsammans mot IO 2014 och vidare.

I FVUP kommuniceras FVI viljeinriktning avseende flygstridskrafterna. Flygvapnets utveckling förtydligas utifrån gällande beslut och beskriver hur dessa beslut skall uppnås. I FVUP återfinns även FVI rekommenderad utvecklingsväg och målbild i ett tioårsperspektiv.

Flygvapnet representerar idén att nyttjandet av den tredje dimensionen i grunden förändrat krigföringen. Sedan 1998 finns inte organisationsenheten Flygvapnet. Genom att nyttja begreppet Flygvapnet, som präglat och symboliserar den kultur ur vilken dagens svenska Flygvapnet formats, vill jag inkludera alla som känner sig delaktiga i vår utveckling.

På vägen framåt ska vi ta ett avstamp i varifrån vi kommer. Vår tidigare utveckling och användandet av flyg genom åren, har format ett kulturellt arv, en ”själ”. Det själsliga perspektivet är väsentligt att bära med sig mot framtiden och tjänar som trygghet och stöd i vår förändring.

Jag tror på idén att hålla minst två tankar i huvudet samtidigt och att utifrån det göra vägval och fatta beslut. Jag tänker på att vi har ett arv att förvalta, Flygvapnets själ, och jag tänker på de utmaningar och val vi har framför oss, som kommer att forma Flygvapnet mot framtiden. De två tankarna skall finnas med oss längs vägen när vi utvecklas och samtidigt levererar i ett här och nu-perspektiv.

Förmågan att hålla två tankar i huvudet samtidigt är även tillämpbar när det gäller vår organisation. De olika stridskrafternas och typförbandens förutsättningar kan bäst tillvaratas i ett nerifrån och upp-perspektiv. Samtidigt är jag som flygare en person som tar vägen uppifrån och ner för att nå målen. Det ger överblick, större möjligheter att hålla ekonomiska ramar och stark drivkraft i förändring.

I FVUP återges min vision, målbild, fokusområden och tankar kring ledarskap. Det är i vårt dagliga arbete som vi i Flygvapnet tillsammans förverkligar vår utveckling. Framtiden kräver av oss att vi alla reflekterar över vårt ansvar i helheten.

Anders Silwer

FVI

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

  • Identitetssökare 22 november 2011 19:28

    Får vi då tillbaka våra gamla gradbeteckningar så att vi ser och känner vilken grupp vi tillhör?

    • Anders Silwer Identitetssökare 23 november 2011 08:59

      Identitetssökare

      Det finns ingen plan att ändra våra gradbeteckningar.

      Anders Silwer

      • J.K Nilsson Anders Silwer 23 november 2011 18:40

        Skall vi försöka skapa känsla av samhörighet i flygvapnet så tror jag att vi skulle ta tillbaka vingarna och strecken på de gröna axelhylsorna.

        J.K Nilsson

  • Fredrik 23 november 2011 09:10

    Bra initiativ! Men var finns denna första del av FVUP att ladda ner?

    • FVI Sekreterare Fredrik 23 november 2011 18:07

      Fredrik
      Utgåvan finns inte för nedladdning (ännu) utan vi lägger först upp den "sida för sida" på Flygvapenbloggen med förhoppningen att skapa grund för diskussion.
      Hälsningar, Nils Karlsson
      FVI Sekreterare

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *