På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ombasering…

FVI Sekreterare

JAS 39 vs F15C. Foto: Försvarsmakten

Under slutet av förra veckan ombaserade delar av 211:e och 212:e stridsflygdivisionen till Brittiska öarna och Lakenheath Air Force Base. Ombaseringen sker i syftet att samöva med och mot USAFE (US Air Force Europe) Vi opererar i 493:e “Grim Reaper´s” lokaler och samövar mestadels med dem och deras F15C men även Strike Eagles, F15E närvarar.

I väntan på att dimman skulle släppa var detta det enda man såg – ser ni flygplanet på andra sidan? Foto: Försvarsmakten

Det gäller att ha roligt även i de tråkigaste stunder. Foto: Försvarsmakten

 

 

 

 

 

 

Det är inte första gången som F 21 åker över hit och förväntningarna var stora: Skulle våra teorier och tidigare lärdomar fungera fullt ut även denna gång? Flygveckan påbörjades med BFM, det vill säga Basic Fighter Manoeuvring, där vi tog rygg på F15C ut mot övningssektorerna och “kubbades” fullt ut till soppan var slut. Kortfattat kan konstateras att Gripen med våra piloter väl står upp och emot jänkarna och deras maskiner.

Dimman var vissa stunder mycket tät. Foto: Försvarsmakten

Dimman var vissa stunder mycket tät. Foto: Försvarsmakten

 

 

 

 

 

Efter BFM-skedet gick övningarna över mot större Comao (Composite Air Operations) där vi agerade såväl på blå som röd sida. Även här ÄR vi duktiga, mycket bättre än vad vissa tror. Det vi framförallt imponerar med är vår flexibilitet i luften och möjligheten att kunna agera både mot lufthot och markmål under en kort tidsperiod i samma flygpass.

Dimman var vissa stunder mycket tät. Foto: Försvarsmakten

– Det är mycket lärorikt att flyga mot en ny flygplanstyp med de specifika prestanda och egenskaper som det har. Dessutom är 493 Fighter Squadron enbart inriktade mot att flyga jaktuppdrag. Berättar Jörgen Marqvardsen divisionschef på 211:e stridsflygdivisionen. Vädret har under övningen hittills varit typiskt övningsväder med tät dimma på morgnarna och strålande sol på eftermiddagen. Detta är som alltid frustrerande för piloterna som vill upp och vissa pass övades det mer på att vänta med motorn igång än att flyga... 493 Fighter Squadron har dessutom stor erfarenhet från internationella insatser, berättar Jörgen vidare.

48th Fighter Wing är lokaliserade på Royal Air Force Lakenheath, Storbritannien, som ligger cirka 11 mil nordöst om London och 4 mil nordöst om Cambridge. På 48th Fighter Wing tjänstgör cirka 6500 militärer och civilanställda.

Vid pennan, “BroadCast”

 

 

”Redneck” pustar ut med ett leende efter utfört pass. Foto: Försvarsmakten

“Bullit”, “Youngblood” och “Gandalf” efter genomfört Comao. Foto: Försvarsmakten

Texten på skylten ändrades under veckan med tillägget: “Until the WOLFPACK arrived! Foto: Försvarsmakten

Mona Signarsson och Katarina Zackari på F21 SäkMat förbereder piloternas flygutrustning. Foto: Försvarsmakten

Efter passet genomför piloterna en Debrief med Mission Support Element, här med Lt Sundvall. Foto: Försvarsmakten

Historiska vingslag av denna typ finns överallt längs basen. Foto: Försvarsmakten

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Chefer i flygvapnet kommenterar och lyfter frågor och idéer för diskussion. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

5 kommentarer

 • The Mighty 18 november 2011 16:47

  Bra att ni kommer i väg på en lärorik övning. Det är också skönt att höra att vi står oss väl jämfört med våra övningspartners. För oss som är lite mer insatta hade det varit intressant att veta på vilket sätt vi kan mäta oss med amerikanernas F15C? En mot en med hela arsenalen, hela vårt system mot vårt, i ett verkligt scenario eller under just denna övning. I Försvarets Forum står alltid hur duktiga och världsledande vi är men här kanske en mer nyanserad bild kan presenteras?

  • BroadCast The Mighty 21 november 2011 10:22

   Självklart... Om vi börjar från början. Våra planeringsmallar och hur vi förbereder oss inför såväl 1 vs 1 som 8 vs 6 är bra och fungerar. Vi kunde utan problem ha varit MissionCommander för de stora passen... Detta har vi ju faktiskt bevisat tidigare år under stora övningar.
   Vad gäller att som svensk pilot i ett svenskt flygplan möta utländska likar, vars enda uppgift är " Air to Air" uppdrag gör vi mycket bra ifrån oss. De var nog inte beredda på hur vi utnyttjade vår materiel. Mer vill jag inte skriva om här - det är ju trots allt ett öppet forum.

   Mvh
   BroadCast

 • Imint 18 november 2011 17:37

  Med programvara går det utmärkt att i realtid fixa till bilden så dimman penetreras:

  http://imint.se/u/?15q4,wlo

  • J.K Nilsson Imint 19 november 2011 00:07

   Imint, det där gick att göra på en Mac för 17 år sedan och då med det medföljande bildredigeringsverktyget. Mycket hemligheter i bilderna trollades fram.

   J.K Nilsson

   • Imint J.K Nilsson 21 november 2011 10:44

    JK. Kanske, men inte i automatiskt, i realtid på HD video.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *