På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Nytt larmställ till räddning

r3

Nytt larmställ till räddning

I början av December fick brandmännen en tidig julklapp iform av nya larmstället ”Viking”.

Larmstället ”Viking” ersätter det gamla larmstället ”Räddningsbeklädnad 90 – RB90” som togs fram på 1990-talet för hela flygvapnets räddningstjänst samt alla fartyg i marinen.

Största skillnaden på det nya larmstället är framförallt rörligheten för brandmannen.
Larmstället är något lättare och smidigare att röra sig i vilket kommer underlätta framförallt vid rökdykning men påverkar givetvis allt arbete som sker i larmstället positivt.
 

Större värme-genomslag


”RB90” är ett väldigt tjockt och robust larmställ vilket gör att när värmekurvan är alldeles för hög och när hettan slår igenom skyddet så kan det många gånger bli för varmt & försent för brandmannen. Med larmstället ”Viking” så sker värme-genomslaget tidigare vilket på så vis blir säkrare för brandmannen, även om det låter ‘tvärtom’ med ett ”tunnare” larmställ.
 

Det finns även en del nya finesser med ”Viking”, tillexempel nya fickor, hållare, remmar och annat som har blivit bättre med åren.

”RB90” blir kvar

”RB90”-larmstället kommer finnas kvar i Flygvapnets organisation som ett övningsställ samt beredskap för krigsplacerade men ”Viking” kommer användas i den dagliga skarpa driften på flottiljflygplatserna. ”RB90” kommer fortsatt att vara larmstället på samtliga fartyg i marinen.
.
För mer dagsfärska inlägg – följ oss på instagram: @R3uppsala
.
Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *