På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

R3-Rekryter

r3

Som tidigare nämnt i ett annat inlägg är vi på R3-plutonen ansvariga för 2st olika befattningsutbildningar (BFU) för värnpliktiga R3-rekryter nu under våren.

Räddningssoldat

En av befattningsutbildningarna går mot att bli Räddningssoldat. Det är 10st värnpliktiga som plutonen har varit ansvarig över sen årsskiftet. Deras resa började redan under hösten med inryck på Grundutbildnings-kompaniet (GU-komp). Där fick de lära sig precis allt grundläggande, som samtliga rekryter genomgår. Exempel hur man bär uniformen, fysisk träning, AK5-utbildning, strid, fälttjänst, skyddsvakt, sjukvård, CBRN m.fl.

Efter årsskiftet började de resan genom befattningsutbildningen med början på lastbilsutbildning 4 veckor för att ta förarbevis på tung lastbil.

Därefter började de med Skede 1 – utbildning på respektive räddningsfordon – Typ 1, 2 och 3. Efter räddningsfordonen fortsatte rekryterna med utbildning på sin personliga skyddsutrustning (andapparat, larmställ och RAKEL).
Därefter rökdykning i byggnad – både kallt (endast med rök) samt varmt (riktig eldsvåda). Veckorna rullade på med ytterligare utbildning i sjukvårdstjänst, trafikolycka, utrustning ur räddningsfordonen (pejl, lyftstöttor för flygplan, vinsch m.m.).

I början av April transporterades rekryterna ner till Halmstad’s brandövningsplats för att påbörja Skede 2 tillsammans med andra räddnings-rekryter från andra förband, så kallad centraliserad befattningsutbildning (CBU).
Skede 2 syftar till mer tillämpade övningar/utbildningar i insats mot brinnande flygfarkoster (något som är svårt att genomföra på respektive hemmaflottilj).

Under de 3 senaste veckorna har rekryterna övat att släcka brinnande flygfarkoster med vattenkanonerna på räddningsbilarna, förhand med slang från fordonen samt läge-2 (insats där fordonen inte når haveriplatsen pga. terrängen där ett slangsystem byggs upp istället).

Det som väntar räddnings-rekryterna härnäst är fler tillämpade övningar ju bättre de blir i de olika rollerna. Därefter flyttar de tillbaka till Uppsala för att genomföra slutövning, remi-vård och slutligen muck.

Fälthållningssoldat

Den andra befattningsutbildningen går mot att bli Fälthållningssoldat. Det är 11st värnpliktiga som plutonen har varit ansvarig sen Mars-månad. Deras resa började under hösten på helikopterflottiljen i Malmen/Linköping med samma form av grundutbildning som ovan nämnt. Efter årsskiftet genomgick de utbildning mot förarbevis för tung lastbil samt tungt släp.

Därefter flyttade rekryterna upp till Uppsala för att fortsätta befattningsutbildningen i vår regi. Stort fokus har legat vid fordonsutbildningar med början på hjullastare 3 veckor. Därefter rullade fordonsutbildningar på med sop- & blåsmaskin, hjultraktor samt olika tillbehör och maskiner till respektive fordon. Det har även fått utbildning i väghållning, vägbyggnation samt hagelvapen för skyddsjakt & ammunitionsröjning.

Det som väntar fälthållnings-rekryterna är sprängtjänst-utbildning därefter transport-övning innan de är åter på helikopterflottiljen för att genomföra slutövning, remi-vård och slutligen muck.


Det som är gemensamt för R3-rekryterna är att för 3 veckor sedan fattade Försvarsmakten i samråd med Folkhälsomyndigheten beslut om att hålla kvar alla värnpliktiga på respektive förband. Det innebär att rekryterna inte får resa hem på helgerna vilket det normalt gör samt att de inte får lämna garnisonen efter tjänstens slut. Syftet är att begränsa spridningen av covid-19.

För rekryterna samt instruktörerna innebar det här att respektive utbildningstät fortsatte att bedriva olika övningar/utbildningar även på helger men med inslag av lite roliga aktiviteter för rekryterna – som exempel paintball och fotbollsturnering.

Följ R3-rekryternas resa på vår instagram –
(händelser ”R3-rekryter” i våran profil):  @R3uppsala

 

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *