På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Fälthållningsövning

r3

arlanda4

Vecka 13 var det egentligen tänkt att vi skulle genomföra en transport till Vidsel för att öva snöröjning på nytt övningsområde. Vidsel har av sina naturliga orsaker mer snö än Uppsala och tanken var att vi skulle öva att öppna upp en helt översnöad flygplats.

Men tyvärr så tågade våren in även i Norra Sverige och med brist på snö beslutade vi att inte åka upp med risk att kasta pengarna i sjön.

Så istället genomförde vi mindre övningar på hemmaplan.

Under tisdagen genomförde vi lastning samt transport av fälthållningsfordon runt Uppsala- och Stockholmstrakten. Syftet var att få färdighet att fältlasta fordon och maskiner snabbt och enkelt därefter kunna genomföra en längre transport i trafiken.

Onsdagen begav vi oss till en närliggande grusgrop för att öva jordhantering med hjullastare med jordskopa. Vi hade 3 lastbilar med bergsflak som gick skytteltrafik mellan grusgroparna medan hjullastarna jobbade i gropen och fyllde ekipagen.

På Torsdagen stod det studiebesök på schemat. Vi begav oss nämligen till Stockholm-Arlanda flygplats och gjorde ett besök på deras Fälthållningsavdelning.
Civilt och militärt är det ingen större skillnad på Flygfälthållning förutom att våra maskiner är gröna och deras är gula. I övrigt utbytte vi taktik och erfarenhet. Vi fick även en genomgång av deras maskinpark och en rundtur på flygplatsområdet.

Torsdagseftermiddagen genomfördes det övning i pallhantering i syfte att kunna lasta pallar och motsvarande på lastbil och släp i ett högt tempo. På kvällskvisten så blev det fordonsvård av samtliga fordon och maskiner vi nyttjat under veckan.

arlanda1Genomgång av Flygfälthållningens maskinpark på Arlanda.

arlanda2TV1000 – En av världens största snöslungor finns på Arlanda.

arlanda3En rundtur på Arlandas manöverområde.

arlanda5Övning i säker och effektiv pallhantering på lastbil med släp.

__________________

Paul B
GrpC 3:e Fälthållningsgrupp
Foto: Roger Eriksson

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *