På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kvartalsövning – Berga

r3

Hej igen!

Som ett sista steg i min Insatsledarutbildning så fick jag göra ett litet examensjobb här på troppen, vilket innebar att jag skulle förbereda och genomföra detta kvartalets storövning (ja, när det gäller brand ivarjefall). Denna gången så skulle övningen ske på Berga, där vi aldrig övat förr så förväntningarna var höga. Efter Berga så åkte vi raskt vidare till Linköping/Malmen flygplats för att få lite uppfräschning på olika flygplanstyper och helikoptrar.

Men mer om Berga! Som jag tror att alla vet så ligger Berga vid Stockholms kusten, och det är ett naturskönt och vackert område. Men det hade vi inte tid till att beundra, utan åkte snabbt iväg mot brandövningsplatsen (Det är ju faktiskt skattepengar som finansierar oss, och det ska man inte slösa med). För er som inte vet om så har man döpt alla byggnader på Berga efter nordisk mytologi, och objektet vi skulle öva på hette Ragnarök.

Vi övade även på ett sorts bursystem, där man kryper ner i en trång labyrint för att sedan DSC_0034 hitta ut (just det, det är kolsvart därinne). Detta för att brandmännen skall kunna agera även i pressade situationer där klaustrofobin lätt tar över.

DSC_0036

Här har vi den ökända tunneln, där man knappt får plats och flera fastnade i.

 

 

 

 

 

 

Men detta var bara en liten förövning inför den riktiga övningen, vilket är varma rökdyk. Resten av måndagen körde vi kalla rökdyk för att rosta av oss lite. Och för er som inte vet vad jag pratar om nu så kan jag förklara. Rökdykning är bland det farligaste man kan jobba med i Sverige, och övningarna kan vara lika farliga om man gör fel. Därför börjar vi gärna med lättare ”kalla” rökdyk, då man inte eldar utan använder en rökmaskin för att simulera brand inne i byggnaden. Så då får man bli lite varm i kläderna  så att man inte skadar sig när man skall gå in i en byggnad med bränder i. Det var detta vi hann med första dagen, och på tisdagen satte vi igång med de varma rökdyken.

DSC_0055

Rökdykarna pratar ihop sig med rökdykledaren.

De var mycket roligare kan jag lova, att arbeta med riktiga bränder är riktigt roligt. Särskilt om man får tända fyr på dem som jag fick. Sedan följde jag med in som säkerhetsman och följde de olika rökdykargrupperna i deras släck-och livräddningsarbete. Och stolt kan jag säga att brandmännen arbetade på väldigt bra därinne och det var ingen som skadade sig.

DSC_0047

En smutsig men glad Amanda.

 

Bild1253

”Oj, det här var nog inte så bra” tänker rökdykaren när han går in i huset.

Och efter två hårda dagar på Berga så var det bara att åka vidare mot Linköping. Men innan dess så tog vi en lugn kväll på Berga Slott, där vi även fick sova.

DSC_0040

Berga Slott.

Nu var jag nog klar med det här. Jag hoppas att det var en intressant läsning! Finns det frågor så bara fråga på.

_________________

Jesper E
GrpC 1:a Räddningsgrupp

Personlig bloggHär kan ni följa 522. R3-pluton i Uppsala under övningar, utbildningar samt vår skarpa tjänst på Uppsala flygplats.

R3 står för: Räddning, Röjning och Reparation.
Ett förband - många förmågor!


Vår huvuduppgift på Uppsala-Ärna flygplats är att bedriva flygplatsräddningstjänst samt flygfälthållningstjänst.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekunders beredskap på flygplatsen.
Flygfälthållningen ansvarar för att landningsbanorna är fri från snö, is och annat som kan förhindra flygplanen från att landa eller starta på ett säkert sätt.

Vi ska kunna verka både nationellt och internationellt.

Läs mer om plutonen och dess enheter under flikarna ovan.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *