På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Var finns marinen?

Marinen består av förband som ständigt rör sig runt Sveriges kust och finns där de behövs. På tre ställen finns dock baser där de marina förbanden utgår ifrån.

Stockholm

 

Området kring Hårsfjärden har varit viktigt för Marinen i flera hundra år. På Berga har sjöstridskrafterna förtöjt under lång tid. Idag finns såväl 4.sjöstridsflottiljen som Stockholms amfibieregemente där. Härifrån kan man enkelt nå viktiga bas- och övningsområden samt skjutfält men också enkelt nå Gotska sjön och Norra Östersjön.

 

På Muskö finns viktiga varvsresurser och dockor som drivs av Saab Kockums. Marinstaben som leder marinens verksamhet, finns också här. Delar av verksamheten är skyddad genom att den finns inne i Musköberget.

 

Göteborg

 

Även Göteborg har huserat marina verksamhet länge. Numera representeras marinen av Älvsborgs amfibieregemente som återuppstod 2021. Tidigare fanns även ytstridsfartyg baserade här. Älvsborgs amfibieregemente ligger alldeles intill Göteborgs hamn som är en av Nordens största och viktigaste.

 

Norr om Göteborg, i närheten av Uddevalla, har röjdykardivisionen sin utbildningsplats. Där kan alla former av dykutbildning genomföras, även på stora djup.

 

Karlskrona

 

Genom århundradena har Karlskrona varit navet för den svenska marinens verksamhet och har haft en betydande roll i att trygga Sveriges marina försvar och intressen. Staden fungerar som en viktig bas för marinens fartyg och personal.

En av de mest framträdande faktorerna i Karlskronas betydelse för den svenska marinen är dess strategiska geografiska läge. Beläget vid Östersjöns kust, ger Karlskrona möjlighet till snabb och enkel tillgång till södra Östersjön och Östersjöinloppen. Detta underlättar marina operationer, inklusive övervakning av territorialvatten, bevakning av sjöfartsrutter, och skydd av kustlinjen.

 

Idag är Karlskrona hemmabas för 1.ubåtsflottiljen och Tredje sjöstridsflottiljen med sina ubåtar, ytstridsfartyg och minröjningsfartyg. Dessutom är det bas för en av två marina basbataljoner som ingår i Marinbasen. Dessa svarar för logistikförsörjningen av för krigsförbanden och stridsfartygen. På basen finns också verkstäder för underhåll av tyngre vapen. Här sker också utbildning av värnpliktiga och officerare i Sjöstridsskolans regi.

 

På Saab Kockums nybyggs bland annat ubåtar och översyn görs på marinens fartyg. Här finns bland annat torrdockor och verkstäder.