På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Röjoperation på norra Gotland

Webbredaktionen

Fredag den 19 juli röjde Försvarsmaktens röjdykare två oexploderade
granater i ett stenbrott vid Smöjen på norra Gotland.

Den ena granaten upptäcktes på fyra meters djup av en ung man som fridykt
i stenbrottet. Han kontaktade polisen som skickade ärendet till Försvarsmakten. Röjdykardivisionens operativa grupp Sierra Tango fick uppdraget och anlände med färjan till Visby. På plats vid stenbrottet genomfördes dykningar för att lokalisera granaten och då fann man ytterligare en granat. Det rörde sig om gamla granater som legat i vattnet ett bra tag.

bildbild(1)bild(2)bild(3)granatUppkast 1

 

Hur de kommit dit vet man inte säkert. Granaterna oskadliggjordes genom att en laddning placerades bredvid dem och sedan utfördes en kontrollerad sprängning med ett vattenuppkast på sex meter och ett dån som resultat. Efter att dykarna hade väntat på att
bottensedimenten skulle lägga sig igen söktes området av för att säkerställa att objekten var röjda samt att inga fler granater fanns i närheten.

Det finns mängder med gamla granater i Sverige och att röra dem kan innebära livsfara. Men man behöver inte vara rädd för att bada eller gå i skogen så länge man inte rör objekten.
De som hittade granaten i stenbrottet gjorde helt rätt, de rörde aldrig objekten utan kontaktade polisen som i sin tur kontaktade Försvarsmakten.
Vi vill tacka utbildningsgruppen Gotland och förrådet för allt stöd. Det är tur att vi kunde få tag i sprängmedel och att det finns militär verksamhet kvar på Gotland, utan deras stöd hade det inte fungerat lika lätt. Samarbetet med gränspolisen har också fungerat utmärkt. Det är roligt när samarbetet mellan två myndigheter fungerar bra, vi jobbar ju båda för att skydda Sverige.

Röjdykardivisionen har ständig beredskap att röja ammunition i hela Sverige. Vill du också röja granater under vattnet och ha ett av de mest spännande jobben i Försvarsmakten? Januari 2015 börjar nästa röjdykarkurs.

För att kunna söka till den måste du antingen vara anställd soldat/sjöman eller officer eller ha genomfört GMU innan oktober 2014.

Följ röjdyk på instagram http://instagram.com/rojdykarna#

Uppkast 3

Emil Silfverberg
Chef för Sierra Tango

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *