På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Stridsförplägnad

Jimmie Adamsson

I dag genomfördes en något udda utbildning på HMS Trossö, nämligen stridsförplägnadsutbildning. Fyra av flottiljens kockar fick 75 minuter på sig att genomföra stridsförplägnad med en spelad besättning på 60 personer under ”Air Threat Warning RED” (hög hotnivå).

I maxtiden ingick att ta fram en energirik och bra maträtt av övningsledningens utvalda livsmedel. Maten skulle tillagas på ett snabbt, säkert och korrekt livsmedelhygieniskt sätt. Under utbildningen kontrollerades hantering av livsmedel och redskap, utbespisningsorganisation, fördelning av uppgifter och återställning av skeppskök.

Vi statister som agerade besättningsmedlemmar åt i skift, där vi under tio minuter serverades en välsmakande kycklinggryta med kokt potatis.

Detta var ett bra exempel på hur man med små medel kan åstadkomma en hög utbildningseffekt, och dessutom undvika långlunch.

 

Jonas Wikström

Chef 4.sjöstridsflottiljen

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Ett forum för oss som är intresserade av marinen och marina frågor. Vi uppmanar alla att delta i debatten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *