Den 19 december överlämnades ”Marsch till NNSC” till delegationschefen för Neutral Nations Supervisory Commission, generalmajor Lena Persson Herlitz.
Marschen är komponerad av major Robin Wahl och är tillägnad insatsens första
kvinnliga chef.
Det är mycket uppskattat att Sverige har kunnat bidra med ett nykomponerat musikstycke till NNSC under jubileumsåret 2023. Under året har United Nations Command (UNC) och den koreanska administrationen högtidlighållit att det är 70 år sedan vapenstilleståndsavtalet signerades och Koreakriget avslutades, säger generalmajor Persson Herlitz.
Överlämningen skedde på Älvsborgsmässen, Amf4, med bl.a. representant för
Koreaveteranerna på plats. Solen strålade och deltagarna kunde njuta av en magnifik utsikt över inloppet till Göteborg. Det är naturligtvis hedrande att få en marsch sig tillägnad, särskilt som det sker på det regemente där jag en gång i tiden påbörjade min militära karriär 1991, säger NNSC delegationschef.
Major Robin Wahl har även en akademisk musikutbildning och har tidigare komponerat andra marscher till olika förband och skolor. Det som kännetecknar ”Marsch till NNSC” är att den andas positivitet, trots omvärldsläget och spänningarna på koreahalvön, säger kompositören och tillägger att marschen sticker ut rent musikaliskt i och med att harmoniseringen och själva formen är lite modernare än traditionella marscher.
Schweiz, som är den andra nationen ingående i NNSC, har uppmärksammat jubileet genom att leda återinvigningen av NNSC-museum lokaliserat i närheten av den demilitariserade zonen. Sverige bidrog tidigt till den amerikanskledda insatsen, med rätt att föra FN-flagg, genom upprättandet av ett fältsjukhus samt genom deltagandet i den opartiska och oberoende övervakningskommissionen, NNSC, från 1953.
Efter ett drygt halvår på plats i Sydkorea – på gränsen till Nordkorea – är det påtagligt att utvecklingen inte går åt rätt håll, säger generalmajor Persson Herlitz och fortsätter; Det säkerhetspolitiska läget är spänt i regionen. Nordkoreas utveckling av kärnvapen och ballistiska missiler, trots FNs resolutioner i Säkerhetsrådet och omvärldens sanktioner, är en oroväckande utveckling. Nordkoreas fördjupade relation med Ryssland bidrar till att polariseringen mellan världens demokratier och autokratier förstärks. Det interkoreanska avtalet, Comprehensive Military Agreement, som syftade till att minska spänningarna och införa buffertzoner mellan Nord- och Sydkorea, har i praktiken upphört att gälla. Övergripande skulle man kunna beskriva det som närmast en återgång till det kalla kriget men helt utan respekt för några regler. Den regelbaserade internationella världsordningen är utmanad, säger generalmajor Persson Herlitz.