På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sekreteraren

koreabloggen

Rollen som sekreterare går tillbaka till starten för NNSC 1953. Så det är med andra ord en lång rad företrädare jag haft på denna befattning. En befattning som i grunden är densamma sedan 1953 trots att uppgifter tillkommit och försvunnit och NNSC ursprungliga numerär och deltagande nationer har förändrats. Dock har teknikens utveckling underlättat arbetet.

Ursprungligen bestod NNSC av fyra nationer. Tjeckoslovakien och Polen på den norra sidan samt Sverige och Schweiz på den södra sidan av MDL (Military Demarcation Line). Fyra nationer som hade och fortfarande i begränsad numerär har dagliga möten inne i JSA (Joint Security Area). 1993 lämnade Tjeckoslovakien NNSC, då landet delades och DPRK inte accepterade att Tjeckien skulle ta över dess roll i NNSC. 1995 förnekades Polen att vara kvar på den norra sidan vilket ledde till att Polen fick lämna campen i DPRK. Polen har kvar sin delegation till NNSC och har fram till 2018  besökt NNSC Campen vid ett par tillfälle per år för möten.

Varje dag möts en representant från den svenska och schweiziska delegationen i byggnad T1 i JSA. (se bild nedan) Vilket omnämns i AA (Armistice Agreement) paragraf 44, ”The Neutral Nations Supervisory Commission shall meet daily. Recesses of not to exceed seven (7) days may be agreed upon by the members of the Neutral Nations Supervisory Commission; provided, that such recesses may be terminated on twenty-four (24) hour notice by any member”. Dessa dagliga möten genomförs normalt av bägge delegationernas sekreterare. Det är också sekreteraren som förbereder det formella mötet, det s.k. NNSC Weekly, som genomförs en gång/vecka. 27 Januari 2021 genomfördes det 3763.e NNSC mötet sedan starten  1 Augusti 1953.

Sekreteraren utgör  även delegationens “administrativa nav” och håller samman in- och utgående ärenden samt dokumenterar och arkiverar. Ett arkiv som efter mer än 67 år är stort och omfattande.

Utöver NNSC formella, informella och dagliga möten, så förbereder och administrerar sekreteraren, i samverkan med den schweiziska delegationens sekreterare, även alla besök, inbjudningar och rapporter samt uppföljningen av UNC och KPA/CPV rapportering avseende personal- och materielrörelser enligt AA paragraf 13c och 13d. Något som aldrig efterlevts i praktiken av KPA/CPV och efter 1957 ej efterlevts av UNC  när det gäller materielrörelser. Idag rapporterar endast UNC sina personalrörelser till och från Sydkorea.

Sekreteraren svarar även upp för kvartermästartjänsten vid dennes frånvaro och stödjer operationsofficeren i dennes operativa arbete med observation av inspektioner samt utbildning.

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

På gränsen mellan Nord- och Sydkorea övervakar NNSC vapenstilleståndsavtalet mellan de två länderna. Koreabloggen vill ge läsarna en fortlöpande inblick i vardagen vid Sveriges äldsta kontinuerligt pågående insats ? NNSC. Bloggen redogör för uppdragets långa historia såväl som aktuella händelser, belysta ur NNSC:s perspektiv. NNSC står för Neutral Nations Supervisory Commission.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *