Under några veckor nu har vi haft en diskussion om Försvarsmakten som ibland gått under namnet ”madrassdebatten”. Det där med madrasser beror på att några personer trodde att Försvarsmakten tänkte ta ifrån soldaterna deras sängar och skrev till Svenska Dagbladet. Tidningens ledarredaktion var snabb och skojade om att ÖB kanske skulle ge soldaterna gummimadrasser istället för sängar. Därifrån växte diskussionen till att handla om en rad olika verkliga eller föregivna problem runt soldaters villkor och förutsättningar för att utveckla krigsdugliga förband samt – inte minst – soldaternas boende i den nya, frivilliga, Försvarsmakten.
Först: det är bra med debatt om Försvarsmakten och vägen från värnplikten mot en försvarsmakt som bemannas av kvinnor och män som söker sig till oss frivilligt. En sådan debatt bidrar till utvecklingen av Försvarsmakten. Men det omvända kan också vara fallet. Om diskussionen bygger på felaktiga faktaunderlag eller missförstånd kan den istället bli ett hinder för utvecklingen. Det är enligt vår uppfattning vad som hänt nu och det är allvarligt. I dag ska riksdagen debattera villkoren för vår nyaste personalkategori och kammaren kommer säkert att beröra frågan om soldaters boende och löner. Det är mycket viktigt att en sådan debatt bygger på korrekta uppgifter.
Det här är sakläget när det gäller soldaternas boende vid Livgardet i Kungsängen:
- Det finns under 2012 ingen brist på sängplatser vid Livgardet för den som vill hyra av Fortifikationsverket, som är den myndighet som äger logementen och hyr ut sängplatserna.
- Logementen kommer framöver att användas dels för grundläggande militär utbildning, för personal under provanställning, viss övningsverksamhet samt inte minst för omklädnings- och arbetsutrymmen för den anställda personalen.
- Hyran för en säng, boyta, ett antal skåp, hygienutrymmen, ström, internetuttag och möjlighet att värma mat, är satt av Fortifikationsverket.
- Det finns ingen tidsgräns för att hyra plats i logement, avtalen skrivs med möjlighet att förlänga.
- Försvarsmakten får enligt förordning inte erbjuda sin personal gratis boende eller själv hyra ut boende.
Så ser situationen ut i år för den som vill ha tillfälligt logementsboende 2012. Nästa år kommer den situationen att förändras. Då kommer tillgången på platser i logement att minska därför att verksamheten vid Livgardet växer och platserna behövs för grundläggande soldatutbildning, hemvärnsutbildning och annat.
På Livgardet har vi jobbat länge med bostadsfrågan tillsammans med flera aktörer, bland annat Upplands-Bro kommun. Vi ser nu ett antal lösningar som på sikt kommer att innebära flera boendealternativ för våra anställda soldater, även om vi antagligen kommer att behöva behålla logementsboende för ett antal år framåt.
För att förbättra tillgången till lokaler utreder vi nu möjligheten att bygga en förläggning som ska likna de baser vi har i till exempel Afghanistan. Där ska de soldater som utbildas för internationella insatser bo under förhållanden som liknar insatsområdena. På det sättet frigörs också logementsplatser och vi skyndar nu på det arbetet.
I juni 2013 räknar vi med att i en första etapp ha tillgång till 55 nya lägenheter i olika storlekar för våra soldater.
Men vi kan inte slå oss till ro med det. Vi bedömer att det på sikt kommer att behövas ungefär 200 hyreslägenheter i Upplands-Bro kommun för våra soldater och officerare. Vi behöver också skapa tillfälligt boende liknande studentkorridorer för dem som kommer hit för kommendering på begränsad tid eller långpendlar. Det här är frågor vi lägger mycket kraft på och det är svårt att förstå varför bilden av att vi struntar i det har fått fäste.
Till del handlar det om de stora förändringar Försvarsmakten just nu genomgår. De skapar mycket oro. Det handlar också om att vi står inför helt nya former för verksamheten. Där vi tidigare mött värnpliktiga under begränsad tid handlar det nu om att skapa långsiktiga relationer med en helt ny grupp yrkeskvinnor och –män och att hitta nya sätt att arbeta tillsammans. Det vi utvecklar nu har inte funnits i Sverige i modern tid och det finns inga färdiga handbokslösningar för det. Utgångspunkten är inte en förlegad syn på soldaters villkor och behov, utan en medvetenhet om vilken miljö och vilka omständigheter som motsvarar nuvarande och kommande medarbetares syn på en modern arbetsgivare.
Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör
Joakim Martell
Ställföreträdande regementschef, Livgardet