I ett inslag i Sveriges Radio Ekot som sändes under torsdagen kritiserades Försvarsmakten för att myndigheten inte förbjuder appar i sina tjänstetelefoner.
Försvarsmakten arbetar kontinuerligt med att förbättra personalens säkerhetsmedvetande. Redan 2013 skickades riktlinjer och rekommendationer ut kring mobilanvändning, appar och sociala medier.
Av dessa framgår bland annat att nyttjande av appar ska ske restriktivt och med omdöme och att man som användare endast tillåts att installera appar från officiella marknadsplatser knutna till leverantören av operativsystemet. Som användare ska man också avstå från appar eller inställningar i appar som kräver högre eller fler behörigheter än vad som är rimligt för appens funktion. Vidare ansvarar man som användare för, om detta reglerats lokalt, att i tjänsten inte tillåta platspositionering (tillåta appen att använda din nuvarande plats) och att inte heller geotagga bilder och man ska utnyttja allmänna lokaliseringstjänster, GPS-positionering, WLAN, Bluetooth, GPS och datatrafik restriktivt.
Vid skyddsvärd verksamhet vidtas säkerhetsskyddsåtgärder, vilka kan innebära att man inte får ta med mobiltelefon, att en smart mobil inte får användas eller användas med restriktioner. Vilka åtgärder som vidtas är resultatet av en säkerhetsskyddsanalys.
För personer i ledande ställning använder Försvarsmakten särskild mobilutrustning med nödvändig funktionalitet där endast av myndigheten godkända appar kan användas.
Användandet av appar med mera är alltså inte fritt utan regleras. I nuläget anser myndigheten att nuvarande reglering är tillräckligt men vid behov kan reglerna komma att skärpas.
Mats Ström
Kommunikationsdirektör