Aftonbladet rapporterar idag om den svenska insatsen i Irak. Rapporteringen innehåller uppgifter som kan tolkas så att den svenska kontingenten har gått utanför det mandat Försvarsmakten fått av regeringen. Det är fel.
All verksamhet genomförs inom det mandat Försvarsmakten har för insatsen.
Insatsen har besökts av utrikesministern, försvarsministern, företrädare för försvarsutskottet och tjänstemän från både försvarsdepartementet och utrikesdepartementet. Samtliga har vid besöken delgivits uttömmande information om insatsen och dess förutsättningar.
Försvarsmakten informerar också regelbundet försvarsdepartementet om insatsen och den svenska kontingentens verksamhet.
Den svenska styrkan i Irak har inte lämnat över vapen av något slag till irakiska försvarsstyrkor, inklusive Peshmerga.
Den svenska styrkan har heller inte överlämnat några underrättelserapporter till irakiska försvarsstyrkor, inklusive Peshmerga. Däremot delar man information med styrkor man för tillfället utbildar. Det sker då inom ramen för det egna självskyddet, eftersom säkerheten på aktuell utbildningsplats omfattar både svenskar och irakiska försvarsstyrkor, inklusive Peshmerga.
Den svenska kontingentens uppgifter framgår av regeringens proposition 2014/15:104, Svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen i norra Irak. Det svenska styrkebidraget ska verka i norra Irak och har rådgivning och utbildning av de irakiska försarsstyrkorna som huvuduppgift. Utbildningen omfattar vapenhantering, sjukvård, försvarsstrid, strid i bebyggelse och detektering av improviserade sprängladdningar. Styrkan utbildar också irakiska försvarsstyrkor i folkrätt.
I propositionen framgår också att säkerhetsläget är sådant att den svenska personalen kan utsättas för väpnat angrepp och att situationen är sådan att den svenska personalen behöver agera på ett sätt som går utöver självförsvar av den egna personen, exempelvis för att skydda annan person eller egendom. Det svenska bidraget är organiserat och utrustat för att kunna hantera sådana situationer och för att lösa sina utbildnings- och rådgivningsuppgifter.
Philip Simon
Försvarsmaktens presschef