På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Personaldirektören svarar i debatten om löner

Webbredaktionen

Lön är något som engagerar och skapar debatt i hela samhället. Försvarsmakten är inget undantag. Omvärldsutvecklingen under de senaste åren har för många medarbetare inneburit ett högt arbetstryck och därmed ett alltmer ansträngt livspussel.

Jag hör att många upplever att löneutvecklingen inte speglar det ansvar som många chefer och medarbetare har. Det är en berättigad känsla, och det är viktigt att vi pratar om detta, samtidigt som Försvarsmakten är en stor statlig arbetsgivare, inordnad i den statliga arbetsgivarpolitiken, med krav på samordning inom hela staten. Det är inte möjligt för en enskild myndighet att avvika alltför mycket från den gemensamma normen för löneutveckling.

I Försvarsmakten har vi under flera år lagt tid och resurser på att åstadkomma en logisk och tydligt kommunicerad lönemålbild – lokalt såväl som gemensamt för hela myndigheten. Vi vet att allt inte är perfekt idag, men arbetsgivarens vilja har en tydlig riktning – bland annat gällande framförhållning och förmåner vid utlandsstationering, medföljandestöd och inte minst långsiktighet i yrkes- och karriärutvecklingen. I flera fall ligger besluten inte inom Försvarsmakten och där driver vi på för att medföljandetillägget ska höjas och att medföljande vid utlandstjänstgöring ska behålla sin SIG. Dessa frågor drivs i nära samarbete med Arbetsgivarverket och berörda myndigheter och jag ser fram emot att tillsammans med Arbetstagarorganisationerna jobba vidare för att skapa goda förutsättningar.

Kritiken som jag i allra högsta grad hör – från facket och ibland från oss själva – är inte orimlig. Men det är också viktigt att se hela bilden. De senaste åren har Försvarsmakten gjort extra lönesatsningar – mer än andra myndigheter – och vi har förbättrat tillägg och utlandsersättningar. En del av de satsningar som har genomförts (2022) var just att öka ersättningen för arbete utöver normalarbetstid. Men vi är inte färdiga med lönestrukturen i Försvarsmakten.

Självklart ska arbete utöver normalarbetstid ersättas utöver månadslönen, vilket jag tidigare inte uttryckte tillräckligt tydligt. Tillägg är en kompensation för det merarbete våra medarbetare gör. Siffror på totalen kan ibland uppfattas som felaktiga, utifrån den enskildes situation och jag beklagar att jag valde detta exempel.

Jag vill avsluta med två saker:
För det första – fortsätt säga vad ni tycker. Vi behöver er röst.
För det andra – se det som faktiskt förändras. Det är inte tillräckligt ännu, men vi åstadkommer succesivt förändringar.

Kim-Lena Ekvall Svedenblad
Personaldirektör, Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

28 kommentarer

  • W 17 april 2025 13:10

    Det är superbra att vi satsat mer än andra myndigheter på villkoren. Bra jobbat! Samtidigt kvarstår faktum att villkoren för en yrkesofficer är för dåliga. Både vad gäller lön och ersättningar för frånvaro från familjelivet.

    Likt de andra myndigheter som lyckats förbättra villkoren för sin personal för att bli mer attraktiva behöver vi göra detsamma. Annars kommer missnöjet leda till en flykt till dessa myndigheter som kan satsa vad som uppfattas som tillräckligt.

    Yrkesofficerare (och GSS) behöver ha för bra villkor för att lämna Försvarsmakten om vi ska lyckas med upprustningen. Det är bara en tidsfråga innan personalen antingen drar eller går av på sina ställen. För varje år blir det svårare att motivera sig att stanna kvar istället för att dra till t.ex kriminalvården för motsvarande befattning, 15000kr mer i månadslön (jämfört med en plutonchef i infanteriet), en femtedel av arbetsbördan och
    utan krav på att flytta familj etc.

    Ett framåtlutat våldsmonopol kräver en
    framåtlutad personalpolitik!

  • Teknikerpåflykt 17 april 2025 13:13

    "Kritiken som jag i allra högsta grad hör – från facket och ibland från oss själva – är inte orimlig. Men det är också viktigt att se hela bilden. De senaste åren har Försvarsmakten gjort extra lönesatsningar – mer än andra myndigheter – och vi har förbättrat tillägg och utlandsersättningar. En del av de satsningar som har genomförts (2022) var just att öka ersättningen för arbete utöver normalarbetstid. Men vi är inte färdiga med lönestrukturen i Försvarsmakten."

    Dom lönesatsningarna har ätits upp för länge sedan utav inflationen.
    Och angående "vi är inte färdiga med lönestrukturen i Försvarsmakten" , vårt OrgE har inte velat diskutera/ta fram en uppdaterad lönemålbild på 3år fast det tryckts på från ATO att det MÅSTE göras, och dom placerar fortfarande in ny personal i en lönemålbild från 2020.

    Personaldirektören är som ett barn som gömmer sig bakom en gardin o tror ingen ser henna och uppretar samma mantra om & om igen, "vi har höjt ersättningarna för dygn, utlandsstationering osv" Det är säkert jätte bra för dom som får ta del av det, men det verkar fortfarande som om problemet flugit över huvudet.

    DET ÄR LÖNEN SOM BEHÖVER JUSTERAS!!

    En polis tjänar idag enligt SCB 38800:- , en enskild polis på gatan dvs. och dom är då löneledande i sin verksamhet inom staten. https://www.scb.se/lonestatistik/polis/

    En plutonchef idag har om dom har tur, 34000:- , och då personalansvar för 20+ GSS, lika många värnpliktiga, budgetansvar i miljonklassen, arbetsmiljöansvar etc. etc.

  • JL 17 april 2025 13:27

    Försvaret är en av de mest prioriterade uppgifterna staten har just nu. Det finns en beställning som inte kan missförstås: väx! Det avsätts massor med pengar för det.

    Men en grundförutsättning är att det finns personal. Det innebär inte bara nyrekrytering. Det innebär att behålla de som finns, och locka tillbaka en del av de som slutat.
    Enklaste, snabbast sättet är en konkurrenskraftig grundlön åtminstone i nivå med resten av staten och bra villkor, kanske särskilt för utlandstjänstgöring. Jag är RO. Det är helt obegripligt varför jag har 25% lägre grundlön i FM jämfört med min anställning i civil myndighet, trots relativt likartade arbetsuppgifter. Vad ger det mig för incitament att gå tillbaka?
    Inställningen från HR är i lönefrågan direkt kontraproduktivt i förhållande till den politiska beställningen, och speglar inte på något sätt den prioritering staten nu gör kring det militära försvaret.
    Det är en så lätt sak att åtgärda om vilja och probleminsikt finns, och ändå får FM det att verka så svårt.

  • Besviken 17 april 2025 13:55

    ”Och inte minst långsiktighet i yrkes- och karriärsutvecklingen”.

    Hur långsiktigt är det att anställda soldater och sjömän tvingas bort från sin arbetsplats efter 12år?

  • Mikael Karlsson 17 april 2025 14:07

    Förklara för mig som om jag vore en simpel kapten på ett bygdeförband varför kollegor som går till andra myndigheter kraftigt höjer sina löner och minskar sin arbetsbelastning. Om "Det är en berättigad känsla, och det är viktigt att vi pratar om detta, samtidigt som Försvarsmakten är en stor statlig arbetsgivare, inordnad i den statliga arbetsgivarpolitiken, med krav på samordning inom hela staten. Det är inte möjligt för en enskild myndighet att avvika alltför mycket från den gemensamma normen för löneutveckling" stämmer.

    Sanningen är att försvarsmaktens personal är underbetald jämfört med likvärdig personal på andra myndigheter. Det är inte en upplevelse eller känsla det är faktum.

    Arbetsgivarens vilja är tydlig för oss anställda! Man skyller ifrån sig och gömmer sig bakom luddiga ursäkter istället för att leva ÖRA.

    Vad spelar det för roll om försvarsmakten genomfört "större" satsningar än andra myndigheter när våra läneboxar är så långt under de andra? Att dessutom peka på höjningar som arbetstagarorganisationerna drivit på för och under lång tid pekat på behovet av är missvisande på gränsen till oärligt. Man kan inte ta åt sig äran för något man stretade emot och likt en 3 åring skrikandes på ICA behövdes ledas till. Ta erat ansvar, agera och gå på marsch.

    Ni säger själva att kritiken inte är orimlig och att ni "hör". Då är det bara att börja gräva? Brist på handling och fortsatt krav underskridande i denna fråga kommer få konsekvenser hos en arbetskår vars lojalitet redan prövats till bristningsgränsen.

  • Plutonchefen 17 april 2025 14:26

    Jag vill börja med att säga att det är väldigt trevligt att ni bemöter kritiken som ni har fått med hänsyn till erat tidigare inlägg.

    Med det sagt måste jag belysa en viss kritik till detta inlägg då det kan tolkas som att ni frånsäger er ansvaret och beskyller andra instanser kopplat till löneproblematiken vi har inom Försvarsmakten.

    Vi behöver absolut inte vara löneledande men vi behöver väl kunna erbjuda rimliga löner kopplat till de uppgifter vi löser nationellt och internationellt.

    Det är dags för de högre instanserna inom Försvarsmakten att börja inse sina misstag och börja korrigera löneutvecklingen kopplat till inflation och de kommande målsättningarna som organisationen har.
    För vi har inte råd att fortsätta tappa personal till civila arbetsgivare om vi nu ska skapa ett robust försvar inför framtiden.

    Mvh Plutonchefen

  • Niklas 17 april 2025 14:53

    Kritiken mot lönenivåerna måste förstås ur personalens perspektiv.
    Vi befinner oss i ett läge med väldigt höga anspråk på personalen, samma individer som jobbar kvällar och på helgen när det inte finns arbetstid för att värnpliktiga, kadetter och GSS ska få de bästa förutsättningarna för det finns inte folk att göra jobbet.

    Arbetet fördelas på de som finns utan att andra saker prioriteras bort. Eller så ska skarp verksamhet lösas samtidigt.

    Med detta så sitter samtidigt anhöriga och vänskaper som lyfter mer lön inom statligt och kommunalt med betydligt lägre krav på tillgänglighet och färre underställda och gång på gång ifrågasätter varför man inte lämnar till det civila eller går till andra myndigheter och lyfter lönen och kan vara hemma mer.

    Jag älskar mitt arbete. De flesta uttrycker det som att staten vet att vi är lojala och det upplevs som att det utnyttjas på lönefronten.

    Det är en subjektiv och egen upplevd redogörelse, men det är en återkommande diskussion ute i leden. Det känns inte bra att behöva försvara sitt yrkesval på sin fritid eller förklara för sin fru att antingen förlorar vi halva inkomsten eller så försvinner jag i två år utomlands utan någon större ekonomisk ersättning.

    Kort sagt är det en oerhörd stress inom vardagspusslet som egentligen bara handlar om pengar och rimliga ersättningar. Tittar man på de nordiska kollegorna så blir man ganska uppgiven.

    Jag älskar mitt arbete och min familj är stolt, men det går inte att betala hus och hantverkare med stolthet.

  • Truppofficer 17 april 2025 15:06

    Åter igen träff utanför mål.
    Hur kan arbetsgivaren blanda ihop lönerevision med 20(!) år av vad som inte kan kallas annat än en havererad lönepolitik.

    Ett ”jag ber om ursäkt för jag inte har koll på de umbärande den militära personalen gör och vad yrket de facto innebär” hade räckt.

    HR ör uppenbart inte för krigsförbanden.

  • Anställd soldat 17 april 2025 15:17

    Försvarsmakten måste se över kontraktet för GSS/K, i detta läge när vi växer så att det knakar är det viktigt att kolla inåt hur vi som myndighet kan bibehålla kompetent personal, i nuläget tvingas anställda Soldater, Sjömän och Gruppbefäl sluta efter 12år, vilket är en oerhörd förlust av kompetens samt slöseri på skattemedel.

    Så min vädjan till Försvarsmakten, vänd inte oss som kan och vill Försvara Sverige om ryggen.

  • Fj Johan Sjöberg 17 april 2025 15:21

    Fina härskartekniker du använder dig av: "många upplever att" och "Det är en berättigad känsla" följs av argument och resonemang som mynnar ut i att det ändå inte går att göra något och att vi, för att citera Svullo "du ska bara stå där, och hålla din käft".

    Ni har uppenbarligen inte pratat med andra myndigheter där folk med betydligt mindre personalansvar tjänat betydligt mer i grundlön.

    Inte heller har ni orkat bemöda er med att jobba för att kompetens, grunden för oss specialistofficerare, ska kunna påverka grundlönen på något sätt. Vi ska bara acceptera att hanteras av den havererade RALS-processen där skillnaden mellan dom som inte presterar och presterar innebär som mest någon enstaka hundring.

    Jag ser fram emot att ni byter namn på våran anställningskategori till det ni ser oss som och behaldar oss som, underofficerare.

  • Fredrik Carlsson 17 april 2025 15:32

    Jag läser in att dina åsikter är viktigare än mina känslor.
    Jag läser också in en överlägsen attityd - för personaldirektören har en helhetsyn som ingen annan har - varken ATO eller enskilda.

    Jag läser inte in några svar på de frågor som ställts, möjligen för att det inte var en sanning som presenterades.

  • Adam Petersson 17 april 2025 16:48

    Detta spektakel slår Cherinets ersättningshaveri. Detta är återigen en crash course i hur man INTE försvarar ett beslut.

    Det är så absurt dåligt så jag blir illamående, och då jobbar jag inte äns inom FM. Men har ambitioner att förhoppningsvis gå tillbaka i den gröna uniformen förutsatt att man kan försörja sig själv.

    Inlägget osar av härskartekniker och att skylla ifrån sig på andra faktorer såsom att myndigheter inte kan ha unika lönemålbilder. Vilket är väldigt kul för försvarsmaktens lönepolitik är just UNIK men mantrat att man ska vara löneSÄMST och motsatsen till löneledande.

    Det är helt irrelevant hur mycket (läses som hur få) satsningar som gjort de senaste åren om det fortfarande inte är tillräckligt. Tillräcklig lön är ingen subjektiv bedömning utan det är en objektiv bedömning i detta fall.

    En absolut majoritet av anställda jobbar inte inom FM för att bli rika. De jobbar där för ett kall, ett kall om att försvara sitt land och göra en viktig insats. Denna absoluta majoritet vill helt enkelt bara kunna försörja sig och inte tvingas byta jobb av ekonomiska skäl när saker som familj, villa, vovve tar sin naturliga plats i livet.

    Personaldirektören hade en möjlighet att stanna upp och reflektera om det kanske är hon som är lite snett ute i det hela men valde istället som en 3 åring att försvara sitt beslut.

    Jag är helt övertygad om att denna debatt bara alienerar faktisk militär personal från FM Hr centrum, då det visar på att man inte äns kan tänka sig förstå problemet. Men det är väl ingen fara när man har en månadslön på 105 000 kr.

    Lönepolitiken och Personalpolitiken kommer att vara spiken i kistan för Sveriges försvarsförmåga om ingenting förändras. Det är trots allt personalen som kommer att försvara landet.

    Avslutningsvis vill jag tillägga att jag har stort förtroende för ÖB Michael Claesson och Bronco, de har fina ambitioner och kommunicerar detta väl. Vi får dock inte glömma att Bydén ocskå yttrade stora ambitioner framförallt på personal och löneområdet men detta såg personalen inget utav, och konsekvensen blev bristande förtroende för chefens ledarskap.

    Inlägget

  • Alexander 17 april 2025 16:53

    Jag tror det hade varit nyttigt för personaldirektören att göra förbandsbesök och få ta del av vardagen från de som befinner sig längre ut på linan.

  • Sören 17 april 2025 16:55

    12 års kontrakt för GSS/K är ett inhumant sett att behandla våra kollegor, men såklart! Ni kan ju bara plikta in dom vid behov…..

  • Andre 17 april 2025 17:05

    För det första. Du gör ett undermåligt jobb men tanke på din lön

    För det andra. Du vet inte vad en officer gör eller hur det påverkar vår liv

  • Andre 17 april 2025 17:07

    Det heter SGI inte SIG

  • E 17 april 2025 18:02

    Vore trevligt med en personaldirektör som levde på samma planet som personalen.

    Eller åtminstone en med lite verklighetsförankring.

    Herregud, hur kan man trampa så snett inte en, utan två gånger i följd?
    Är nästan imponerande i sig om det inte vore så sorgligt.

  • Kevin 17 april 2025 18:15

    Sluta använda detta:

    ”förmåner vid utlandsstationering, medföljandestöd”

    som ett exempel på att arbetsgivaren gjort någonting bra. Räknar vi officerare som ska tjänstgöra vid NATO stab så gäller det ca 3% av yrkesofficerskåren per år. Det övriga hemmavarande 97% har fortfarande kassa löner och urvattnade förmåner. Allt medan myndighetshoppande tjänstemän som tycker vi ska vara positiva taxerar 1.2 miljoner per år.

  • Kapten 17 april 2025 18:41

    Försvarsmakten har inte genomfört några satsningar. Vi har på sin höjd inflationsjusterat.

    Dags att leva enligt devisen. Allt för krigsförbanden. Vi behöver se handling inte ursäkter.

  • Björn K 17 april 2025 18:41

    Kim-Lena Ekvall Svedenblad - kom igen. Kom in i matchen. Det är fan dags att rejält höja lönerna för våra anställda soldater. (Och överlagt folk inom fvm). Jag som civil anställd tjänar en bra bit över 700k per år och vi har en jäkla brist på personal. Jag tjänstegör även vid sidan om i hemvärnet , där ersättningen också är ett skämt.

    Våga nu och gör något modigt , och drastiskt öka ersättningen, så skall ni nog se på allvar att folk överväger detta som ett framtids yrke.

  • Daniel 17 april 2025 18:53

    Finns det en enda individ i uniform som är nöjd med lönerna i Försvarsmakten?

  • Snart Ex specoff 17 april 2025 18:57

    Ett år som Sergeant och redan blivit erbjuden en civil tjänst på annan myndighet med 5000-10000 mer i grundlön. Vi är attraktiva på andra marknader, kanske bara är att inse hur hopplös inställning FM har till våra löner. FM har landets mest lojala medarbetare och det utnyttjas till fullo.

  • Sofia Eriksson 17 april 2025 20:01

    Det är en otäck läsning, både detta och det tidigare blogginlägget persdir skrivit. Vad är det för attiton? De ”lönesatsningar” som genomförts är absolut ett litet sandkornskast i rätt riktigt men det är för litet när man är så sent ute. De ökade tilläggen som gjorts är för små för att ens vara i närheten av att synas eller märkas för det arbete arbetstagarna lagt ned, de har inte hängt med. Försvarsmakten har låtit lönefrågan legat på is för lång tid och nu klappar man sig själv på axeln som accepterat, efter mycket stånk och stön, några extra kronor i tillägg och ett par års satsningar i RALS. FML har dessutom påtalat flera ggr att man är nöjd, vilket är oerhört skrämmande inställning när vi ska framåt. Ta det stora steget nu i lön, tillägg och utlandsstationering. Kommentaren om att FM inte ska vara löneledande är förlägen, det får ingen att känna varken hopp eller tro.

    Ta armarna ur kors nu, vi blöder!

  • William 17 april 2025 21:17

    Är det här ett skämt? Hur kan man säga något dylikt. Helt verklighetsfrånvänt. Vid årets slut räknade jag antal timmar jag jobbat vilket landade på 2700 timmar. Heltid är 1900 timmar. Det gick inte att få ut kompberget, inte ens i närheten. Personaldirektören är verkligen respektlöst och verkar inte alls förstå hur livet på golvet ser ut. Det är en enorm uppoffring vi gör. Lägg sedan på aspekterna av all personlig utrustning som behöver köpas in för att takta med, stora personalproblem, lokaler som är hälsofarliga stor personalomsättning osv..

    Jag blir varje dag sjukt imponerad över de som fortsätter gå till jobbet trots allt. FM förtjänar verkligen inte sina anställda. Helt sanslöst hur dåligt man blir behandlad.

    Det som gör mig mest arg är när farliga skarpa insatser genomförs och man börjar snåla och bråka om tusenlappar. För att man försöker hitta genvägar och spara in pengar. Man förväntar sig att soldaterna ska stå med sitt liv på spel, men man kan inte ge den utrustning eller betalt för jobbet.

  • Erika 18 april 2025 07:30

    Plutonchef i Försvarsmakten - 34.000-38.000:-
    Gruppchef inom Polisen - 48.000-50.000.

    Den förstnämnda, chef och personalansvar för ca 25-30 individer.

    Den sistnämnda chef över 6-8 personer.

    Att det är stora skillnader inom statliga myndigheter är tydligt. Min fråga till dig Kim-Lena, hur ska vi motivera våra soldater till att vilja bli officer? Eller för den delen värnpliktiga att söka sig vidare och bli officer?
    Hur ska vi hantera upprustningen och kravet att växa när personalen ses som en förbrukningsvara? ”Jaha, nu valde fanjunkaren att sluta”. ”Äsch, det löser sig. Vi ersätter honom med en nybakad fänrik”.
    Om det fortsätter såhär, så har ni snart ingen personal kvar.

  • Lt. Elof Eklund 18 april 2025 08:54

    Nu är jag inte tillräckligt högt upp i befodringstrappan ånnu för att börja utoandskommenderas, och jag har ingen partner eller barn. Så för mig personligen hade det säkert varit bra betalt med kommenderingar och annat sådant.

    Men, det är inte vad jag egentligen ska kommentera här. Det pratas väldigt mycket om tillägg hela tiden, och jag upplever att det inte är tilläggen som är problemet utan grundlönen. Den är för låg och RALS är i stort sett inflationskompenserande. Det går från för låg nivå till för låg nivå.

    Detta skapar en stor osäkerhet, då grundlönen är såpass låg att tilläggen är vad som gör att man inte måste vända på varenda krona. Banken tar dessutom inte hänsyn till tilläggen när du ska söka bolån.

    Då hamnar vi i en situation där tilläggen som ska vara för merarbete är något som krävs för att faktiskt kunna ha en vettig lön för sitt arbete. Och en mänad utan tillägg, eller en "slät" månad är inget någon vill ha. Vi behöver helt enkelt lägga oss där andra myndigheter är i lön, och vi kommer alltid vara löneledande i att vara militärer i Sverige eftersom privatmiliser är tämligen illegala.

  • Adam 18 april 2025 10:39

    PERSDIR går in med fel ingångsvärden, leder inte framåtlutat och lägger rök för att avskärma istället för att ta initiativ. PERSDIR är dessutom längst ner i feedback-trappan och har tappat lägesbilden. Hade PERSDIR varit officer hade hon fått direkt underkänt på stället.

  • Undrar om denna kommentar kommer igenom 18 april 2025 14:15

    Helt ärligt Kim Lena som bor i en 27miljoners villa. Och har noll förankring med oss ute på linan.

    Jag kunde inte bry mig mindre om jag fick 200kr mindre i månadslön. Jag blir av med mitt jobb inom ett halvår. För att det har gått 12år. Mina chefer vill behålla mig, jag vill stanna kvar.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *