Lön är något som engagerar och skapar debatt i hela samhället. Försvarsmakten är inget undantag. Omvärldsutvecklingen under de senaste åren har för många medarbetare inneburit ett högt arbetstryck och därmed ett alltmer ansträngt livspussel.
Jag hör att många upplever att löneutvecklingen inte speglar det ansvar som många chefer och medarbetare har. Det är en berättigad känsla, och det är viktigt att vi pratar om detta, samtidigt som Försvarsmakten är en stor statlig arbetsgivare, inordnad i den statliga arbetsgivarpolitiken, med krav på samordning inom hela staten. Det är inte möjligt för en enskild myndighet att avvika alltför mycket från den gemensamma normen för löneutveckling.
I Försvarsmakten har vi under flera år lagt tid och resurser på att åstadkomma en logisk och tydligt kommunicerad lönemålbild – lokalt såväl som gemensamt för hela myndigheten. Vi vet att allt inte är perfekt idag, men arbetsgivarens vilja har en tydlig riktning – bland annat gällande framförhållning och förmåner vid utlandsstationering, medföljandestöd och inte minst långsiktighet i yrkes- och karriärutvecklingen. I flera fall ligger besluten inte inom Försvarsmakten och där driver vi på för att medföljandetillägget ska höjas och att medföljande vid utlandstjänstgöring ska behålla sin SIG. Dessa frågor drivs i nära samarbete med Arbetsgivarverket och berörda myndigheter och jag ser fram emot att tillsammans med Arbetstagarorganisationerna jobba vidare för att skapa goda förutsättningar.
Kritiken som jag i allra högsta grad hör – från facket och ibland från oss själva – är inte orimlig. Men det är också viktigt att se hela bilden. De senaste åren har Försvarsmakten gjort extra lönesatsningar – mer än andra myndigheter – och vi har förbättrat tillägg och utlandsersättningar. En del av de satsningar som har genomförts (2022) var just att öka ersättningen för arbete utöver normalarbetstid. Men vi är inte färdiga med lönestrukturen i Försvarsmakten.
Självklart ska arbete utöver normalarbetstid ersättas utöver månadslönen, vilket jag tidigare inte uttryckte tillräckligt tydligt. Tillägg är en kompensation för det merarbete våra medarbetare gör. Siffror på totalen kan ibland uppfattas som felaktiga, utifrån den enskildes situation och jag beklagar att jag valde detta exempel.
Jag vill avsluta med två saker:
För det första – fortsätt säga vad ni tycker. Vi behöver er röst.
För det andra – se det som faktiskt förändras. Det är inte tillräckligt ännu, men vi åstadkommer succesivt förändringar.
Kim-Lena Ekvall Svedenblad
Personaldirektör, Försvarsmakten