I ett debattinlägg i Aftonbladet, 29 mars, skriver Officersförbundet att höjda löner och bättre arbetsmiljö är ett måste när försvaret rustas. Utifrån inlägget ser vi att det finns risk för att bilden av villkoren och lönerna för officersyrket blir snedvriden. Istället behöver de ses utifrån en större helhet.
Försvarsmakten arbetar utifrån den statliga lönebildningen och har under de två senaste åren gjort betydande satsningar på löner och tillägg. De flesta andra myndigheter har följt löneutvecklingstakten på arbetsmarknaden medan Försvarsmakten har skjutit till ytterligare cirka 1,5 procent i varje revision. Kontinuerligt anställda officerare har fått i snitt 3,4 procent mer i lönekuvertet mellan 2022 och 2023. Mellan 2023-2024 var motsvarande siffra 5,6 procent.
Officerare och annan militär personal uppbär också olika typer av tillägg (Försvarsmaktsdygn, OB, jour, beredskap samt övriga rörliga och fasta tillägg) på sin lön, exempelvis har officerare tillägg i genomsnitt strax över 10 000 kr per månad för 2024. Lönen under utlandstjänstgöring vid en internationell militär insats har även exempelvis höjts från 1,3 x individuell lön + 8 000 kronor till 1,3 x individuell lön + 12 000 kronor per månad tillsammans med ett höjt insatstillägg från 3 000 till 4 500 kronor per månad. Utöver detta har militär personal, i jämförelse med övriga yrkeskategorier i Sverige, betalt under sin utbildning. Officersutbildningen, är en högskoleutbildning med lön eller kadettersättning, vilket gör att det inte är nödvändigt att studielån, vilket många andra yrkesgrupper behöver. I övrigt har Försvarsmaktspersonal goda förutsättningar för kompetensutveckling inom ramen för sin anställning.
Försvarsmakten har formulerat en arbetsgivarvilja som ger inriktning för utveckling av förutsättningar m.m. för utlandsstationerad personal. Där framgår bland annat att villkoren för utlandsstationering ska vara kända i organisationen för att skapa tydlighet, transparens och förutsägbarhet, i den situation där en planerad medföljande är anställd i Försvarsmakten ska arbetsgivaren, om möjligt, omhänderta dennes kompetens samt att lönesättning vid utlandsstationering ska harmonieras med den hantering som sker i Sverige. Detta är några av flera frågor vi som arbetsgivare arbetar med att förbättra. Att arbeta utomlands med eller utan familj i olika skeden i yrkeslivet kommer vara en naturlig del för Försvarsmaktens personal.
Utöver det som vi i Försvarsmakten själva kan besluta finns det områden som ligger utanför vårt mandat där vi för dialog med andra aktörer inom staten för att åstadkomma förbättringar. Exempel på detta är att vi arbetar för ett höjt och moderniserat medföljandetillägg, att medföljande ska få behålla sin sjukpenninggrundande inkomst efter utstationeringstiden och utökade möjligheter för statsanställda medföljande att distansarbeta från utlandet.
Allt detta är viktiga frågor som vi tar på stort allvar. Vi ser fram emot fortsatt dialog med Officersförbundet och övriga arbetstagarorganisationer om hur vi kan förbättra villkor och arbetsmiljö inom ramen för det partsgemensamma arbetet.
Kim-Lena Ekvall Svedenblad
Personaldirektör, Försvarsmakten