På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Personalen i fokus när vi rustar försvaret

Webbredaktionen

I ett debattinlägg i Aftonbladet, 29 mars, skriver Officersförbundet att höjda löner och bättre arbetsmiljö är ett måste när försvaret rustas. Utifrån inlägget ser vi att det  finns risk för att bilden av villkoren och lönerna för officersyrket blir snedvriden. Istället behöver de ses utifrån en större helhet.

Försvarsmakten arbetar utifrån den statliga lönebildningen och har under de två senaste åren gjort betydande satsningar på löner och tillägg. De flesta andra myndigheter har följt löneutvecklingstakten på arbetsmarknaden medan Försvarsmakten har skjutit till ytterligare cirka 1,5 procent i varje revision. Kontinuerligt anställda officerare har fått i snitt 3,4 procent mer i lönekuvertet mellan 2022 och 2023. Mellan 2023-2024 var motsvarande siffra 5,6 procent.

Officerare och annan militär personal uppbär också olika typer av tillägg (Försvarsmaktsdygn, OB, jour, beredskap samt övriga rörliga och fasta tillägg) på sin lön, exempelvis har officerare tillägg i genomsnitt strax över 10 000 kr per månad för 2024. Lönen under utlandstjänstgöring vid en internationell militär insats har även exempelvis höjts från 1,3  x individuell lön + 8 000 kronor till 1,3 x individuell lön + 12 000 kronor per månad tillsammans med ett höjt insatstillägg från 3 000 till 4 500 kronor per månad.  Utöver detta har militär personal, i jämförelse med övriga yrkeskategorier i Sverige, betalt under sin utbildning. Officersutbildningen, är en högskoleutbildning med lön eller kadettersättning, vilket gör att det inte är nödvändigt att studielån, vilket många andra yrkesgrupper behöver. I övrigt har Försvarsmaktspersonal goda förutsättningar för kompetensutveckling inom ramen för sin anställning.

Försvarsmakten har formulerat en arbetsgivarvilja som ger inriktning för utveckling av förutsättningar m.m. för utlandsstationerad personal. Där framgår bland annat att villkoren för utlandsstationering ska vara kända i organisationen för att skapa tydlighet, transparens och förutsägbarhet, i den situation där en planerad medföljande är anställd i Försvarsmakten ska arbetsgivaren, om möjligt, omhänderta dennes kompetens samt att lönesättning vid utlandsstationering ska harmonieras med den hantering som sker i Sverige. Detta är några av flera frågor vi som arbetsgivare arbetar med att förbättra. Att arbeta utomlands med eller utan familj i olika skeden i yrkeslivet kommer vara en naturlig del för Försvarsmaktens personal.

Utöver det som vi i Försvarsmakten själva kan besluta finns det områden som ligger utanför vårt mandat där vi för dialog med andra aktörer inom staten för att åstadkomma förbättringar. Exempel på detta är att vi arbetar för ett höjt och moderniserat medföljandetillägg, att medföljande ska få behålla sin sjukpenninggrundande inkomst efter utstationeringstiden och utökade möjligheter för statsanställda medföljande att distansarbeta från utlandet.

Allt detta är viktiga frågor som vi tar på stort allvar. Vi ser fram emot fortsatt dialog med Officersförbundet och övriga arbetstagarorganisationer om hur vi kan förbättra villkor och arbetsmiljö inom ramen för det partsgemensamma arbetet.

Kim-Lena Ekvall Svedenblad

Personaldirektör,  Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

68 kommentarer

  • Leffe 14 april 2025 15:56

    Berätta gärna mer om tillägget.

  • Robert 14 april 2025 16:05

    Hej, bra att ni vill vara transparenta, men att nyansera bilden avseende lön genom att hänvisa till att de som arbetar i FM ofta har tillägg på 10 000 kr i månaden är märkligt. Tilläggen, som går att argumentera om de är höga nog för den arbetsinsats de kräver, är ju just tillägg för att vi gör något. Antingen är vi borta från familj och vänner och arbetar obekväma arbetstider eller så har vi beredskap för att göra något. Tilläggen är ju inte bara något vi får för att vi går till jobbet varje dag. Nu handlar inte jobbet bara om lön, men uppenbarligen är det en fråga som besvärar många.
    Mvh,
    Robert

  • WeCouldHaveBeenGreat 14 april 2025 16:05

    Tragikomiskt att PersDir tror att gemene officer har tillägg som uppgår till 10 000kr i månaden.
    Även om hon tror att det är ett medelvärde baserat på alla officerare så är det fortfarande inte ett argument för att bibehålla den låga lönenivån.

  • Viktor 14 april 2025 16:29

    Hej, som FM kollega undrar jag på vilket förband som Officerare får i snitt 10000 i tillägg per månad, och hur detta är framräknat. Detta känns som en ursäkt för att kunna klappa sig på axeln.

    MVH en FM-Anställd som vill ha en bättre organisation

  • Fattighjonet 14 april 2025 16:42

    Jösses.

    Vilken värld lever persdir i?!
    Hur kan högsta företrädaren på fullaste allvar stå och rättfärdiga skitlöner med att folk får tillägg??
    Personal/verksamhets-ansvar för 150 k-anställda på "prioriterat" stående förband. 48500 i månaden. Vad tjänar en VD på ett mellanstort företag? Jag nöjer mig med hälften av dennes lön...

    Vet hut.

  • Per Ingemarson 14 april 2025 16:44

    Lönetilläg (på i snitt 10.000) ska inte disskuteras i detta sammanhang, = ett dåligt argument att inte se över lönerna. Dessa tillägg utbetalas när man gör något mer än 40h.
    Precis som i alla andra avtal på arbetsmarknaden ska den anställde kompenseras när arbetgivaren beordrar öt eller arbete på helger.

    Det är dåligt, osant och under bältet när personaldirektören använder ett sådant resonemang

  • Kapten 14 april 2025 17:21

    Vi (soldater och officerare) tjänar vansinnigt lite i jämförelse med vad tjänsten kräver och vår lojalitet till professionen, våra kollegor, chefer och förbandet. Punkt. Säg emot mig och skäm ut dig.

  • Mikael Karlsson 14 april 2025 17:46

    Detta är kanske inte tonen de anställda hoppats på. Särskilt när ni presenterar en bild som gränsar mellan oärlig och rent falsk.

    Några punkter:
    De historiska satsningar upplevdes inte av någon som en satsning. Snarare en inflations justering av de tillägg som inte justerats under många år, de övriga satsade procenten är de inte många anställda som sett röken av och de senaste årens lönekompression är ett problem försvarsmakten fortsatt har att hantera.

    Att använda tilläggen som är kompensation för personalens arbete utan för ordinarie arbetstid som något som skulle kompensera för de låga grundlönerna är fel om ni undrar varför kan ni fråga valfri bank eller någon av de anställda som går på släta löner. Att dessutom göra det när senaste årens tillägg kraftig påverkats av insatser likt interflex och olika operationer gränsar på oärligt.

    Sen undrar jag om det är personal direktörens åsikt att ersättningen enligt utlandsavtalet är för generös? Eller på något sätt skulle vara något som lockar snarare än en kompensation för de uppoffringar personal och anhöriga gör under tiden de är utskickade av svenska staten?

    Var det gäller betald högskoleutbildning är man återigen ute på väldigt tunn is. Antalet som genomför officersprogrammet med lön är försvinnande nära noll om man därutöver tar bort SOFU som redan har en examen och därmed förmodligen även studielån börjar de vi förmodligen närma oss promille snarare än procent. Antingen är detta okunskap eller medvetet vilseledande.

    Att beskriva värnplikten som betald utbildning är förövrigt är en bild som få framförallt de värnpliktiga själv delar.

    Om försvarsmakten som påstås i sista stycket tycker frågan är viktig så hade man kunna visa detta genom handlingar snarare än att presentera en snedvriden bild på sin blogg.

  • Mikael Karlsson 14 april 2025 17:46

    Detta är kanske inte tonen de anställda hoppats på. Särskilt när ni presenterar en bild som gränsar mellan oärlig och rent falsk.

    Några punkter:
    De historiska satsningar upplevdes inte av någon som en satsning. Snarare en inflations justering av de tillägg som inte justerats under många år, de övriga satsade procenten är de inte många anställda som sett röken av och de senaste årens lönekompression är ett problem försvarsmakten fortsatt har att hantera.

    Att använda tilläggen som är kompensation för personalens arbete utan för ordinarie arbetstid som något som skulle kompensera för de låga grundlönerna är fel om ni undrar varför kan ni fråga valfri bank eller någon av de anställda som går på släta löner. Att dessutom göra det när senaste årens tillägg kraftig påverkats av insatser likt interflex och olika operationer gränsar på oärligt.

    Sen undrar jag om det är personal direktörens åsikt att ersättningen enligt utlandsavtalet är för generös? Eller på något sätt skulle vara något som lockar snarare än en kompensation för de uppoffringar personal och anhöriga gör under tiden de är utskickade av svenska staten?

    Var det gäller betald högskoleutbildning är man återigen ute på väldigt tunn is. Antalet som genomför officersprogrammet med lön är försvinnande nära noll om man därutöver tar bort SOFU som redan har en examen och därmed förmodligen även studielån börjar de vi förmodligen närma oss promille snarare än procent. Antingen är detta okunskap eller medvetet vilseledande.

    Att beskriva värnplikten som betald utbildning är förövrigt är en bild som få framförallt de värnpliktiga själv delar.

    Om försvarsmakten som påstås i sista stycket tycker frågan är viktig så hade man kunna visa detta genom handlingar snarare än att presentera en snedvriden bild på sin blogg

  • Hans 14 april 2025 17:47

    Det här var det sjukaste jag läst sedan Reinfeldt kallade försvaret för särintresse.

    Uppoffringar utöver vad normal arbetstid möjliggör kallar du för tillägg som om de bara ramlade ner i lönekuvertet utan anledning.
    Vi blöder officerare i den allvarligaste tiden sedan andra världskriget och du svarar kallt med sifferjoxande. Du är en del av problemet officerstidningen försöker belysa. Det var tydligt iallafall.

  • Mikael 14 april 2025 17:48

    Detta är kanske inte tonen de anställda hoppats på. Särskilt när ni presenterar en bild som gränsar mellan oärlig och rent falsk.

    Några punkter:
    De historiska satsningar upplevdes inte av någon som en satsning. Snarare en inflations justering av de tillägg som inte justerats under många år, de övriga satsade procenten är de inte många anställda som sett röken av och de senaste årens lönekompression är ett problem försvarsmakten fortsatt har att hantera.

    Att använda tilläggen som är kompensation för personalens arbete utan för ordinarie arbetstid som något som skulle kompensera för de låga grundlönerna är fel om ni undrar varför kan ni fråga valfri bank eller någon av de anställda som går på släta löner. Att dessutom göra det när senaste årens tillägg kraftig påverkats av insatser likt interflex och olika operationer gränsar på oärligt.

    Sen undrar jag om det är personal direktörens åsikt att ersättningen enligt utlandsavtalet är för generös? Eller på något sätt skulle vara något som lockar snarare än en kompensation för de uppoffringar personal och anhöriga gör under tiden de är utskickade av svenska staten?

    Var det gäller betald högskoleutbildning är man återigen ute på väldigt tunn is. Antalet som genomför officersprogrammet med lön är försvinnande nära noll om man därutöver tar bort SOFU som redan har en examen och därmed förmodligen även studielån börjar de vi förmodligen närma oss promille snarare än procent. Antingen är detta okunskap eller medvetet vilseledande.

    Att beskriva värnplikten som betald utbildning är förövrigt är en bild som få framförallt de värnpliktiga själv delar.

    Om försvarsmakten som påstås i sista stycket tycker frågan är viktig så hade man kunna visa detta genom handlingar snarare än att presentera en snedvriden bild på sin blogg.

  • Joakim 14 april 2025 17:50

    Det måste ju också poängteras att även om ett försvarsmaktsdygn genererar tillägg i pengar, så genererar det lika mycket mer arbetstid som jag finns tillgänglig för arbetsgivaren. Summan är att min genomsnittliga faktiska timlön inte förändras, och inga OB-tillägg betalas ut under försvarsmaktsdygnet. Civilt hade jag alltså tjänat mycket mer för samma insatts i tid med motsvarande grundlön.

  • Kn 14 april 2025 17:55

    Förlåt men rubriken och innehållet/verkligheten går stick i stäv med varandra och sticker i ögonen på oss anställda.

    Försvarsmakten ligger ljusår bakom andra myndigheter lönemässigt. Detta innebär att Försvarsmakten inte prioriterar personalen, rent faktamässigt!

    Att räkna in tillägg som någon form av tröst är löjeväckande. Tilläggen är häpnadsväckande låga sett till insatsen. Om jag arbetar ett FM-dygn får jag lika mycket som en polis får på 5-6 timmar övertid, skillnaden är att jag jobbar minst 16-18 timmar på ett FMD. Alla andra tillägg är också väldigt låga, även jmf med andra myndigheter. Avslutningsvis: tillägg är tillägg, ska inte blandas ihop med lön. Jag är borta ca 50 dygn per år från min familj, det är därför jag får extra betalt i tillägg. Det ska absolut inte kommas på tal att jämföras med en lön utan tillägg på en grannmyndighet. Såna jämförelser visar endast på oförståelse och återigen; går stick i stäv med era uttalanden om satsningar på personalen.

  • Fanjunkare i Armen 14 april 2025 18:09

    Måste finnas ett antal officerare på ett fåtal platser som har tillägg på uppåt 20 000kr i månaden isåfall. Varken jag ellermina kollegor på bataljonen är i närheten.

    Vad är pengar värt? Lönerna är tillräckligt bra, däremot är arbetsbelastningen hög. Om man verkligen vill satsa på personalen och visa att vi är ”den viktigaste resursen” inför då 32h arbetsvecka, halvera pengarna för FMD men återinför 8h ledig för alla dygn och ta bort möjligheten att tvinga in folk på uppkomna dygn. Då kanske vi orkar jobba några år till och faktiskt tror att arbetsgivaren bryr sig.

  • Peter 14 april 2025 18:18

    Om Personaldirektören tycker att ”PERSONALEN I FOKUS NÄR VI RUSTAR FÖRSVARET” så har vi så olika syn på fokus att jag inte vet var jag ska börja.
    Tondövt!

  • Lars B Kurin 14 april 2025 18:21

    Hej Kim-Lena
    Vad har en sergeant i Baltikum mellan tumme och pekfinger idag?
    Bör vara ett bra riktmärke, då de står i täten med allvarligt ansvar och tokiga moskoviter framför sig. Vad tycker Sverige är en rimlig sold för att stå där så många andra stått de senaste milleniumet.

    Vänligen
    Lasse Kurin
    Norrtälje

  • WeCouldDoBetter 14 april 2025 18:24

    Det är rent att tragikomiskt att Personal direktören tror att gemene officer har 10 000kr i tillägg var månad.

    Även om du slår ut det som ett medelvärde för alla officerare så är det LÅNGT ifrån vad majoriteten av officerare får ut.
    Ni undrar varför folk slutar, ni får svaret av oss på linan, men väljer likväl var gång att ignorera svaret: För dålig lön

  • Linus 14 april 2025 18:38

    Jag är en av de officerare som i snitt tjänar 10 000 extra i månaden på grund av tillägg. Utifrån hur ni formulerar er i inlägget ser jag en risk att den oinsatta kan få en snedvriden bild av hur de pengarna skapas. I er formulering framstår det som att en officer helt enkelt får ett tillägg på i snitt 10 000 kr / månad utan vidare. I själva verket representerar den summan allt arbete som utförs utöver det vanliga arbetsmåttet om 40 arbetstimmar per vecka. Till exempel all övertid och alla försvardmaktsdygn. En alternativ formulering som hade löpt mindre risk för att ge en snedvriden bild hade varit: "I snitt jobbar gemene officer så pass mycket extra utöver en 40 timmars arbetsvecka att det genererar 10 000 kr månad extra i månaden".

  • Alexander Torgé 14 april 2025 21:23

    Hej, jag är en av de lyckligt lottade som ni skriver om i inlägget. Jag får flera tusen extra några månader om året. Både för uppkommna dygn och övertid på kvällar där jag löser uppgifter som krävs i vardagen. Detta för att alla mina kollegor slutar och går civilt. Förutom att förklara detta för min familj, hur ska jag på bästa sätt förklara våran lönepolitik för min bank? Förhandling om bolån går sisådär med personaldirektörens "exempel om rörliga och fasta tillägg".

  • Officer från heden 14 april 2025 21:37

    Tilllägg på 10.000:- per månad i snitt för officer.
    Har det något att göra med alla de uppdrag och uppkomna uppgifter vi får lösa dagligen?
    Om tydlighet är viktigt för er, då torde försvarsmakten vara tydlig med vad rollen som officer innebär. I stora drag:
    - att inte tjänstgöra på samma ort som där man är bosatt, räkna med att vara hemma 6 månader per år.
    - för att få de 10.000:- i tillägg så behöver du, de 6 månaderna du är hemma, arbeta dygn. Således är du ändå inte hemma.
    -Utrustning, den får du köpa själv om du vill ha något som fungerar.
    - skaffa en respektive som klarar sig själv. Allt vad gäller skötsel av hemmet, ta hand om barn och familjeliv.
    Jag har jobbat i Försvarsmakten sen i 12 år. Av dessa år så har 7 år spenderats på
    annan plats än där jag bor och på det
    förbandet jag ”ska” jobba på.

    Frågan är, vilka förväntningar ställer ni på era anställda? Och vilka motkrav kan vi ställa på vår arbetsgivare?

  • RAM 14 april 2025 22:44

    Att försöka ge sken av att den genomsnittlige officeren får 10 000kr i tillägg är att fara med osanning.

  • Daniel 14 april 2025 23:11

    Det här duger inte som kommunikation från myndigheten. Det är försåtligt och genomskinligt.

    Taktisk gör en förtjänstfull sammanfattning av "den större helheten":
    https://www.taktisk.se/2025/04/14/den-storre-helheten/

  • Nos 14 april 2025 23:38

    Undrar hur mycket personalchefen har i grundlön? Täcker nog iaf 3-4 officerstjänster

  • Gustav 15 april 2025 00:09

    Det är kul att ni tar emot och öppet diskuterar lönefrågan. Det är bra. Men jag tycker ni missar, som vanligt, poängen när ni påstår att lönetillägg på 10 000 kr i månaden ska ses som en förmån? Jag har ju jobbat dygn! Det ska jag ha ersättning för. Räknar man på dygns ersättning (förutsatt att jag jobbar 18 timmar) så är den extra penningen ganska låg. Jag tycker inte ny bjuder in till en nyanserad debatt när ni påstår att det ska vara en förmån. Det kallas minimum ersättning för dygnsjobb! Motsvarande i industrin hade garanterat gett det dubbla. Inte för att det är rimligt heller i försvaret - men tror ni förstår min poäng. Eller ja, det gör ni säkert men kommer inte erkänna det/komma med politiker svar.

    Tar examen nu till sommaren, jag har svårt att se att jag kommer stanna många år sett till den lönebilden som är i FM idag och jag vet att många av mina kursare känner samma. Klyftan mellan va vi förväntas lösa och våra löner börjar bli för stora. Känns som att det påtalas gång på gång men inga stora satsningar görs. Känns synd att det ska vara så.

  • Herbert Sobel 15 april 2025 00:22

    PERSDIR verkar leva på en annan planet. Känner inte en enda som fått ”tillägg i genomsnitt strax över 10 000 kr per månad”. Och FM undrar varför man inte lyckas behålla personalen. Kanske för att inte ens PERSDIR vet hur det ligger till ute på förbanden. För på HKV ser PERSDIR bara den ”större helheten” och där ser det ju jättebra ut. Detta är INTE framåtlutat.

  • Skrattretande 15 april 2025 07:05

    Ursäkta men vart i hela friden får officerare 10000 i lönetillägg i genomsnitt? Majoriteten av oss sitter på kontor utan vare sig dygn eller beredskap. Och lönetillägg är banne mig inte en förmån det är en ersättning för det arbete som vi lagt ned genom att vara borta från familjen, eller konstant redo att svara i telefon dygnet runt.

    Det kanske är dags med en personaldirektör som är officer i grunden så individen förstår vad vi genomlidit och varför vi reagerar som vi gör på idioti.

  • Håkan Lindberg 15 april 2025 07:25

    Att som argument anföra att officerare har 10 000 i tillägg per månad är fel. Vi är ett stort antal officerare som inte har den möjligheten att jobba så intensivt att vi genererat dessa summor. Även om vi hade velat.
    Jag anser inte att lönerna är dramatiskt för låga. Däremot lider systemet av en svårartad lönekompression som gör att mer ansvar, högre förväntningar på individen och större kompetensdjup inte betalar sig.

  • Kalle 15 april 2025 07:34

    Hej!
    Hur är uträkningen ”exempelvis har officerare tillägg i genomsnitt strax över 10 000 kr per månad för 2024” gjord?

  • Fredrik 15 april 2025 08:06

    Varje år jag inte byter befattning får jag en lönesänkning eftersom att lönemålbilderna höjs utan att min lön hänger med.

    Varje år jag byter befattning placeras jag in lägst i löneboxen för jag "är ju ny i befattningen" och "du kommer justeras uppåt med ralsen nästa år".

    Jag är ändå glad att jag råkar vara officer med hyfsat regelbundna befattningsbyten, för hade jag varit specialistofficer där hela syftet med min befälskategori motarbetas av lönesystemet, då hade jag snabbt sett mig om efter annat arbete.

  • Besviken Anställd 15 april 2025 08:21

    Se till att behandla era anställda soldater bättre. Ni pratar om arbetsvillkor och arbetsmiljö. Soldater tvingas sluta när de fyller 30år. I en tid där de skaffar barn och hus.
    Du (Lena) påstår att ni inte vill ha äldre soldater vilket är helt ologiskt när man kan ta anställning vid 45års ålder och jobba 12år framåt!

    Det är en form av åldersdiskriminering, i en myndighet som så högt pratar om värdegrund!

    Och ge mig inte den klassiska floskan att riksdagen stiftar lagar. Ni behöver anmäla behovet!

    Det är inte många i Sverige som vill försvara Sverige och ni stöter bort dem som vill!

    Mvh
    Besviken anställd

    Ni tar bort kommentarer på instagram som får många likes angående detta.

  • Test 15 april 2025 08:29

    Begränsas kommentarerna här?

  • Klas Pritt 15 april 2025 08:33

    "Utifrån inlägget ser vi att det finns risk för att bilden av villkoren och lönerna för officersyrket blir snedvriden. Istället behöver de ses utifrån en större helhet."

    Bra sagt av FM persdir... För det är ju inte så att arbetstagarorganisationen, bestående av personal tjänstgörande i myndigheten, har den blekaste aning om sin egen situation.

    Ytterligare en civil försvarsmaktsanställd som tycker sig ha tolkningsföreträde i frågor där man uppenbart inte förstår situationen ute på förbanden. Vi sliter ut oss. Fullständigt. Allihop.

    Sluta larva dig, åk på förbands besök, testa att titta främsta linjens chefer i ögonen och säg att de tjänar bra i jämförelse med många andra yrkesgrupper, för de slipper ju studielån. Titta de i ögonen och tala om hur 10 000 i tillägg en genomsnittlig månad gynnar deras familjebildning, allt det kostar är ju bara fritid.

    Arbetstagarna säljer sin fritid. Varje dag. Billigt.
    Och du har mage att uttrycka att ersättningarna är bra.
    Galenskap.

    /84 fmdygn förra året

  • Anställd 15 april 2025 08:43

    I en tid som av många benämns förkrigstid och där personalresurserna inte räcker till för att genomföra det vi behöver, är personaldirektörens inlägg ett slag i ansiktet. Hela inlägget genomsyras av en känsla att personalen ska vara glada över att ha ett jobb. Hur kan en personaldirektör ta upp tillägg som ett argument att personalen har rimliga löner? Detta för mig är skrämmande då personaldirektören torde vara medveten om att tilläggen inte kommer utan motprestation. En motprestation som innebär ett tidsuttag utöver fyrtio timmar arbetstid per vecka. En motprestation som innebär tid borta från familj och hem. I en organisation som är underbemannad och som skriker efter personella resurser borde personaldirektören göra allt för att behålla och rekrytera personal. Ett sånt här inlägg leder snarare till motsatsen. Verksamheten bygger på att vi har lojala medarbetare som gör sitt yttersta i en farlig tid. Försvarsmakten kan inte ta denna lojalitet för given utan belöna den. Detta inlägg är anmärkningsvärt tondövt av personaldirektören.

  • Sara Smith 15 april 2025 09:23

    Det hade varit intressant med en uppföljare till detta inlägg på antalet arbetade timmar per officer, där övertid och FM-Dygn räknas med, och jämför gärna med övriga arbetsmarknaden.

  • Fredrik Carlsson 15 april 2025 11:18

    Siffran 10000kr på officerare låter inte realistisk! När dessutom inte specialistofficerare och GSS/K medräknas i detta!
    Vänligen redovisa hur denna är fördelad!

  • Andreas Jönsson 15 april 2025 11:59

    Jag förutsätter att direktören med ”officerare” menar yrkesofficerare dvs inte GSS.

    Det hade varit intressant att ta del uträkningen samt vilka tillägg som avses som skulle inbringa över 10 tkr i månaden för yrkesofficeren i snitt under 2024.

    Oavsett är det relativt ointressant då alla former av lönetillägg, jour, beredskap, övertid, FM-dygn mfl syftar till att kompensera för frånvaro från familj och hårt arbete på obekväma tider.

    Intressantare vore att jämföra med snittlönen i andra statliga yrken. Jämför vad en chef med ansvar för 150 underställda har på försäkringskassan, skatteverket el. annan valfri myndighet och jämför med en kompanichef.

    2024 ligger snittlönen för en statligt anställd ”första linjens chef” på 59 tkr i månaden.

    Oerhört tondövt inlägg av direktören som med detta påvisar ringa eller ingen förankring med verkligheten.

    Mvh
    Andreas Jönsson
    P 7 Revingehed

  • Mats Ek 15 april 2025 12:41

    Ser ni över möjligheten att ta CSN för de som är äldre och har eget boende?

  • Mats Johansson 15 april 2025 12:47

    Men ändå är lönerna låga. Det är väl det som spelar roll? Jag tvingades göra som många andra, sluta när vi bildade familj.
    FM är väldigt långt efter det civila i löner. Och det vet vi. Kontraproduktivt att låtsas som något annat.
    Och att räkna övertid, övningar, jour m.m som lön är rent osakligt.

  • Axelsson 15 april 2025 14:38

    Vilka har i snitt 10000kr extra varje månad i tillägg? Jag har inte det, mina kollegor har inte det måste alltså finnas en klick som tjänar långt över det extra för att dra upp snittet. Eller har man bara höftat lite för att det skall se bra ut?

  • Adam 15 april 2025 15:25

    I detta blogginlägg från 11 April 2025 skriver Personaldirektör Kim-Lena Ekvall Svedenblad att "Personalen är i fokus när vi rustar Försvaret". Utifrån inlägget ser jag en risk att bilden av villkoren och lönerna för officersyrket blir snedvriden.
    Det är otroligt provocerande att framhålla att Officerare i genomsnitt har 10.000kr i tillägg varje månad. Jag skulle hemskt gärna vilja veta hur den siffran räknats fram, men lönlöst att diskutera utan tillgång till FM lönestatisik. MEN tillägg på lönen är för att kompensera tiden utöver den 40 timmars arbetsvecka som grundlönen baseras på, och den tiden kommer med konsekvensen i form av inskränkning på fritid, familj och livskvalité.
    Utöver det är dessa tillägg ofta inte pensionsgrundande, svåra att räkna med i bolånebedömningar och ger inte samma långsiktiga trygghet som en högre grundlön skulle göra.

    Att förbättra löneutvecklingen i Försvarsmakten är nödvändigt – men det förutsätter också att man inte kommunicerar siffror på ett sätt som döljer verkligheten bakom dem. Om Försvarsmakten vill behålla och rekrytera kvalificerad personal behöver villkoren diskuteras öppet och ärligt. Det gynnar både organisationen och den personal man säger sig sätta i fokus.

  • Berra 15 april 2025 16:29

    Det här är ett extremt pinsamt blogginlägg av en extremt inkompetent individ, var snäll och avgå så slipper vi skämmas.

  • David Lindblom 15 april 2025 17:34

    Läs gärna Officersförbundets slutreplik!
    Sedan kan var och en bilda sig en uppfattning om "snedvridning" och "större helhet"

    https://www.officersforbundet.se/2025/04/helhetsbilden-for-vara-medlemmar-nar-det-galler-lon-och-villkor/

  • Oscar 15 april 2025 19:20

    Värdens bästa jobb världens sämsta arbetsgivare.

  • Peter Kjellgren 15 april 2025 22:26

    ”Delta i diskussionen”!?
    Jag kommenterade igår och jag förutsätter att fler med mig kommenterat detta inlägg men jag hittar inga kommentarer.
    Är det så ni vill att man ska ”delta i diskussionen”?

    /Peter

  • Patrik 15 april 2025 22:36

    "Personalen i fokus när vi rustar försvaret" Sverige har lagt lägst andel av sin försvarsbudget på personalen jämfört med ALLA andra NATO-länder, under NIO av de senaste TIO åren (2020 lade Ungern knappt tre procentenheter mindre än Sverige) [1]. Hela denna artikel är ett hån mot personalen i Försvarsmakten.

    [1] https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2024/6/pdf/240617-def-exp-2024-en.pdf

  • Jacob 16 april 2025 08:38

    Tilläggen som personaldirektören ska väl inte ses som en bonus på lönen utan ersättningar för extraordinära arbetsförhållanden.

  • Kristian 16 april 2025 16:00

    Det stör mig enormt när PersDirektören anger tex OB som om det vore en nådig gåva från HRC.
    OB och FMdygn mm har man för att man inte är hemma hos sin familj, tar hand om barn och bidrar. Barn som har en förälder borta på sin födelsedag eller julafton.

    Man har det för att man arbetar 16-17 timmar om dygnet.

    Tondövt och elfenbens-torn är ord som dyker upp i mitt huvud.
    Dåligt ledarskap är bara förnamnet.

  • Kevin 16 april 2025 16:07

    Som yrkesofficer med 7 år som yoff tjänar jag 227kr/h.

    Vid det eminenta tillägget FMD 1-10 så erhåller jag 1300kr extra. FMD betyder att jag inte kommer hem den kvällen. Fördelat på 24h så tjänar jag då 130kr/h. Om vi räknar på att jag jobbar 14h så är timlönen 222kr/h. Båda alternativen är lägre än min I-lön.

    Vid FMD 11 - XX så erhåller jag 2132kr extra. Fördelat på 24h blir min totala timlön 164kr/h. Om vi räknar på att jag jobbar 14h så är timlönen 281kr/h.

    Tar vi in en instruktör från Hemvärnet och denne arbetar på FMD så erhåller denna antingen: 262kr/h + FMD om 3400kr eller veckokursarvode om 1812kr/dag + FMD om 3400kr.

    Kanske dags att börja ta hand om våra yoff och GSS/K lite bättre? Höj lönerna rejält och följdjustera oss som blir omsprungna av nyexade och förbättra tilläggen.

    I övrigt anser jag att Pers.Dir och FM som arbetsgivare ska skämmas.

  • Mäkman 16 april 2025 16:32

    Fint att detta engagerar så många. Kan vi lägga tjafset runt utbmetodik, rullat kontra vikt liggunderlag och "på min tid" -tänket bakom oss och äntligen förenas i något?

  • Kalle 16 april 2025 17:10

    10 000 kr i snitt i tillägg. Men vad gömmer sig bakom det?, jour och beredskap, dygn – det vill säga människor som försakar kvällar, helger och familjetid. Det är ingen bonus – det är ersättning där man lägger sin fritid för jobbet. 24 timmar i fält. Noll fritid. Och som tack – 54 kr extra i timmen (1300 kr/FM-dygn).
    Mindre än vad en butiksarbetare får i OB. Men absolut, det här är ju en “betydande satsning”, enligt personaldirektören.

  • Emil 16 april 2025 17:29

    Det man får extra är inte 10.000 varje månad. Dessutom är det man får extra sånt man slitit för och eftersatt familj och hem för. Utbildning av officerare kan inte ses som en förmån. Det ligger mer i fm intresse än för den enskilde om man vill utveckla organisationen. Knappt något av det man lär sig ger fördelar i det civila och allra minst pengar i plånboken på något sätt. Det leder till mer arbetsuppgifter, större ansvar och oförändrad ersättning som tack.

  • Kn Petter Udell 16 april 2025 17:57

    Jag är besviken på personaldirektören.
    Jag vill med varm hand bjuda in personaldirektören att komma och se verkligheten med sina egna ögon. V.17-20 är ett utmärkt tillfälle att se vad dessa "tillägg" innebär i verkligheten.
    Varmt välkommen till Livgardet och 1.Militärpolisbataljon.

    Vi väntar fortfarande på satsningen på personalen.

  • Utbränd SpecOff 16 april 2025 18:23

    Jag tillhör också en av de lyckligt lottade med nära 10.000kr i ”tillägg” varje månad, och har gjort så i snart två år.

    Har utöver det en bra (i FM-sammanhang) grundlön.

    Trots det kommer jag gå ut i den civila världen. Där jag får lite mer i lön än jag har i FM, med alla tillägg inräknade. Med fördelen att jag uteslutande jobbar kontorstid och är ledig samtidigt som mina nära och kära. Jag är långt ifrån den enda som gör detta karriärbyte.

    Tilläggen är just ett tillägg, i vårt fall för den tiden vi är borta hemifrån. Pengar lindrar inte arbetsbelastningen.

  • OF-1 16 april 2025 18:34

    Visade det här inlägget för banken när vi diskuterade bolån igår. De skrattade åt mig.

  • Mats Johansson 16 april 2025 18:45

    Varför försvinner inlägg? Riktigt obra för en öppen diskussion om man säger så.

    Mats Johansson
    Fd. Anställd

  • Bitterbritta 16 april 2025 18:50

    Det finns tre lögner.
    Lögn, förbannad lögn och statistik. PersDir fick med alla tre i samma inlägg.

    En norsk fänriks årslön är 949.000 NOK, vilket är runt 876.000 SEK. Hur många fänrikar har vi med den lönen?

    Den svenske officeren tjänar minst i Europa.

    Dem vanligaste officersbefattningen i Försvarsmakten idag är "VAKANT". Vi blöder folk för att ni betalar skit.
    Höj lönen eller se dig om efter en officerskår värdig din nivå, typ i Burkina Faso!
    Eller här i kommentarsfältet där officerare kokar av.

  • Fanjunkare i Armén 16 april 2025 18:54

    Vilken planet lever persdir på!? Tror inte att hon har någon som helst uppfattning om situationen ute på förbanden... avgå.

  • Snart-utsparkad-basse-pga-er-personalpolitik 16 april 2025 19:00

    GSS/K livet ändå. Man tar alla tillägg som är möjliga att få för att få ekonomin att gå ihop. Detta resulterar i att man inte ser sin familj och bidrar i hemmet. Detta resulterar i att man tar bort tilläggen. Som resulterar i beordrade tillägg. Om man knappt klarar sig på sin 29.000kr lön (innan skatt) för att försörja sin familj så är det väl ändå ganska jävla orimligt att man väljer att gå en utbildning 3 år med rekrytförmåner?! Det kommer ändå behövas studielån för att klara privatlivet. FÖR EN UTBILDNING JAG MÅSTE HA FÖR ATT FÅ JOBBA KVAR I FIRMAN EFTER MINA SOLDATÅR SOM JAG ÄNDÅ INTE KAN NYTTJA CIVILT!

  • Ung sergeant 16 april 2025 19:32

    Tycker det är konstigt att beakta ett medelvärde av tillägg gällande OB, övertid uppkomna dygn, etc. Som ”fokus på personal” för som jag tolkar det menas det för samtliga 9700 aktivt tjänstgörande officerare (enligt FM hemsida) i Försvarsmakten har ungefär 10 000 i tillägg, vilket i min syn inte kan stämma överhuvudtaget

  • Ung sergeant 16 april 2025 19:36

    Att lysa fram ”personal i fokus” är otroligt bra men när det framgår att tillägg man får pga OB, övertid uppkomna dygn, etc. Vilket resulterar i att vara borta hemifrån och ökad press på arbete som ett argument för satsning på personal, för jag känner att det är inte en satsning på mig som en ung sergeant i firman. Samt, 10 000kr i genomsnitt vart jobbar dom? Narnia?

  • Truppofficer som gör allt för krigsförbanden 16 april 2025 19:45

    Ett särskilt verklighetsfrånvänt svar av PersDir.

    Men det är mycket tydligt att vi kommer få leva med konsekvensen att HR tagit över vad våra militära chefer borde göra.
    Jag vågar sticka ut hakan och säga att PersDir med sitt resonemang är så långt ifrån verksamheten man bara kan vara. Jag gissar på att vi yrkesofficerare, för henne och HR, mest är ett hinder i vägen för deras egna verksamhet. Det är som Försvarsmakten glömt att yrkesofficeren och soldaten utgör kärnan av den verksamhet som myndigheten är ålagd att bedriva. Försvara Sverige och hennes befolkning, dess demokrati och vår rätt att leva som vi själva väljer.

    Men jag gissar att PersDir med anhang reder ut det bättre än den militära professionen som de uppenbart hatar så. En skam rent utsagt.

  • Ulf Skoglund 16 april 2025 21:46

    ”Att arbeta utomlands med eller utan familj i olika skeden i yrkeslivet kommer vara en naturlig del för Försvarsmaktens personal.”
    Vanligast blir nog ett yrkesliv helt utan familj …….

  • Sambon 16 april 2025 23:15

    Att läsa personaldirektörens resonemang är ett hån mot officerare och deras familjer. Förstår inte direktören att tillläggen inte är en magisk bonus, utan ersättning för att man är borta från sin familj kvällar, helger, ibland veckor i sträck? För oss som barnfamilj är det nästan omöjligt att få ihop vardagen när barnens pappa är borta så mycket och tjänar så lite. Snart kommer han behöva sluta och ta ett civilt jobb istället. Men det är en verklighet som jag gissar att personaldirektören aldrig kommer förstå.

  • Victor L 16 april 2025 23:30

    Att som personaldirektör tro att tilläggen är någon sorts ”bonus” är skrämmande världsfrånvänt. Det är direkt ersättning för extra arbete. Och till en väldigt dålig timlön. Att som personaldirektör antingen
    1) tro att personalen (och samhället, som läser svarsinlägget) är så korkad att man köper dessa argument
    2) faktiskt tro att dessa tillägg är välbetalt
    ….. är riktigt illavarslande.

    Jag hoppas personaldirektören avgår/får sparken och att en ny - seriös,
    - personalsatsning görs, snarast!

  • Funderare 17 april 2025 20:59

    Vi lever i olika världar, försvarsmaktens ledning och jag.

  • Richard 18 april 2025 11:16

    Att se ersättning för arbetad tid som en förmån är ju för fn stört. Skärpning, seriöst. Väldigt lätt för en oruttad aristokrat i Djursholmsvilla att sitta och försvara våra skitlöner, medan hon säkert håvar in 100 lax i månaden.

  • tjofloejt 19 april 2025 13:10

    Tack för alla tillägg när jag säljer min själ och är borta från min familj. Det värmer jättemycket med en sån ”bonus”. Det borde bli en FPAN för detta idiotiska blogginlägget.

    Och även TACK för att 2024 års RALS gick till att höja grundnivån för soldater/sjömän istället för att kasta in mer pengar för en sån satsning. Känner mig fantastiskt uppskattad!

    Mvh
    Sergeant i flottan

  • NBO major 19 april 2025 20:59

    Jag gav 30 år av mitt yrkesliv till Försvarsmakten. Över 20 år som chef. Brände ut mig på min sista befattning och det var många på mitt förband som var sjukskrivna för utmattning. Stora vakanser, främst bland officerare, gjorde arbetsbördan ohållbar.....men det var ju bara att slänga in en ny person att bränna ut. Jag jobbade länge som major men bytte befattning ca vart tredje år. Fick alltid samma lön för jag tjänade ju redan så bra.....Fick nästan alltid låg rals av samma anledning. Avstannade helt i löneutveckling sista åren! Hade hela tiden bra prestationsvärderingar. Insåg på slutet att jag kommer inte stå ut, eller hålla ihop, 10 år fram till pension med denna arbetsmiljö. Har nu lämnat FM för en civil arbetsgivare som värdesätter erfarenhet och kompetens. Har fått en avsevärt högre lön, fantastisk arbetsmiljö och har en löneutveckling även som ålderman. Hade flera olika möjligheter både i statlig förvaltning, hos en kommuns och även i försvarsindustrin. 61 års pensionsålder spelar ingen roll om arbetsmiljön och löner/villkor är usla.

    Detta inlägg från PersDir är ju helt verklighetsfrånvänt. Hela FST HR med direktören i spetsen behöver komma ut i verksamheten och se hur officerare och soldater sliter. Släpp sargen nu! Lön och villkor har släpat efter i många år och de sk satsningarna är ju ytterst en kompensation för alla år utan uppräkning.

    Jag saknar alla fantastiska kollegor som kämpar på i FM. Tänk dock på att jobbet inte är allt.
    Din familj och vänner behöver behöver dig också!

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *