På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Reservofficerare – en viktig kompetens och resurs för Försvarsmakten

Webbredaktionen

Systemet med reservofficerare har fungerat under många år där huvudsyftet har varit att försörja krigsorganisationen med officerskompetens i händelse av krig. Då reservofficeren besitter en viktig militär kompetens har Försvarsmakten också möjlighet att anlita reservofficeren för andra tidsbegränsade uppdrag.

Reservofficersförbundets Magnus Konradssons och Jonas Wibergs debattartikel i Svenska Dagbladet har rubriken ”sluta motarbeta reservofficerarna”. De hävdar att Försvarsmakten via Arbetsgivarverket driver ”flera märkliga tvister” i Arbetsdomstolen med det till synes enda syftet att försämra villkoren för reservofficerare. Det som Reservofficersförbundet kallar ”flera märkliga tvister” som Försvarsmakten driver i Arbetsdomstolen, är i själva verket två fall.

Ett fall som rör en anställd vid Polismyndigheten och ett fall som handlar om reservofficerare som tjänstgör utomlands och den ersättning som ska utgå i samband med denna tjänstgöring. Det förstnämnda fallet handlar om en anställd hos polisen som är reservofficer och tvisten rör tolkningen av kollektivavtalet och den ersättning som ska utgår för ett genomfört uppdrag. Det andra fallet handlar om tjänstgöring utomlands och de kostnader som ska utgå i samband med detta. Då den senare tvisten, där FM är inblandad, är föremål för prövning i Arbetsdomstolen väljer FM att inte ytterligare kommentera detaljer i ärendet.  Det som är viktigt att påpeka är dock följande:

–  Villkoren för reservofficerare har utvecklats över tid. Från början förekom vissa skillnader i villkoren när reservofficeren tjänstgjorde jämfört med Försvarsmaktens övriga personal. Dessa skillnader har över åren tagits bort och idag gäller samma villkor för reservofficerare som för övrig personal, som exempel kan nämnas att statens nya pensionsavtal (PA16) innebär att det betalas in pensionspremier när reservofficeren tjänstgör.

–  Behovet av reservofficerare i Försvarsmakten varierar över tid och är självfallet ytterst beroende av omvärldsläget. Återkopplingen som FM får från de individer som tjänstgjort är i huvudsak positiv där man framhåller den nytta man bidrar med till den svenska försvarsförmågan.

Försvarsmakten motarbetar inte reservofficerare, utan vi välkomnar deras kompetens i organisationen!

Klas Eksell

Personaldirektör

Försvarsmakten

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *