På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Om vårt stöd till VRR

Webbredaktionen

Medaljceremoni på Armémuseum för FS26 vid hemkomsten från Afghanistan. Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Medaljceremoni på Armémuseum för FS26 vid hemkomsten från Afghanistan.
Foto: Niklas Ehlén/Combat Camera

Det har i olika forum, framför allt på Facebook, ställts frågor och formulerats kritik om varför Försvarsmakten inte mer aktivt och formellt stödjer den kamratverksamhet som går under namnet VRR. Det finns därför anledning att kommentera och förklara skillnaden mellan myndighetsutövning och uppskattning för verksamheten.

Försvarsmakten välkomnar allt samhällsengagemang som bidrar till att stödja och synliggöra veteraner och anhöriga. Inom ramen för de förordningar som styr Försvarsmaktens verksamhet har myndigheten formaliserade samarbeten med två organisationer som är inriktade mot veteraner: Sveriges veteranförbund och Sveriges militära kamratföreningars riksförbund. Försvarsmakten uppmanar alla nya initiativtagare att i första hand kontakta dessa två för samordning.

Föreningen Veteranstöd Rapid Reaction (VRR) har hjälpt många veteraner med deras ekonomiska problem, vilket är otroligt behjärtansvärt och värt att lyfta i olika sammanhang. Det visar på den goda kamratskap som finns inom veterankollektivet, för att inte tala om den styrka, drivkraft och problemlösningsförmåga som kännetecknar en veteran.

VRR:s verksamhetsidé och stadgar ligger dock utanför det ansvar eller möjlighet Försvarsmakten har som myndighet att formaliserat stödja verksamheten. Myndighetens uppdrag är av statsmakterna utformat så att det ska vara veteranverksamhet eller stöd direkt relaterat mot genomförda insatser, alltså inte sådant ekonomiskt stöd som VRR bidrar med.

Det innebär inte att Försvarsmakten inte uppskattar den verksamhet VRR bedriver. Försvarsmakten informerade alla veteran- och anhörigsamordnare om VRR och deras verksamhet redan under våren 2015. Försvarsmaktens högre chefer har också uppmärksammat både arbetet som helhet liksom som de enskilda stödinsatserna. Att däremot mer formaliserat stödja verksamheten låter sig inte göras. Kanske inte heller önskvärt då idell verksamhet oftast får större kraft om den är just idell och inte uppfattas vara en del av myndighetsutövningen och då tappa nödvändig frivillig kraft.

Anders StachAnders Stach
överste och chef för Försvarsmaktens veteranenhet

 

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

4 kommentarer

 • Håkan Embretsen 25 augusti 2015 22:01

  Hur svårt kan det vara att låta VRR slå upp ett tält och låta dem informera på regementes dag som är i Sverige.

  Får ni inte göra det politiskt. Låt de slå upp sitt tält sedan får de ansvariga blunda eller vrida bort sitt huvud.

 • Pinky Nilsson 25 augusti 2015 22:08

  Kära Anders och FM både ni och vi vet att denna verksamhet som VRR bedriver. Är en väldigt svår nöt att knäcka i statlig form. Givetvis pga att hur kan en org kontrollerar detta och följa upp samt vilket ansvar och hur långt tillbaka i tiden ska man gå med detta, mm det finns ju som sagt två sidor av medaljen. Jag vet att VRR är inte ute efter ekonomisk hjälp för det har vi visat att det kan lobbyn fixa själva. Utan mer att öppna upp arenan dvs FMs olika öppna mottagningar, så som regementets dag och dyl. Det kan ju omöjligt skada FM än mindre sätta skugga över dom andra veteran församlingarna. Väl mött Mvh Pinky Nilsson stolt veteran och medlem av flera veteran grupper.

 • Andreas Johansson 25 augusti 2015 22:21

  Ja det var ju ett fint sätt att säga att det inte är riktigt fint nog att vara medlem i VRR.
  Där VRR inte sticker under stol med att det är monetärt stöd som är dess kärna verkar FM mest tycka att det är lite skämmigt och inget att stödja.
  VRR är inte bara en förening som stödjer de hjälpsökande utan ger även en möjlighet för medlemmarna som stöder att få göra något bra för en veterankamrat.
  Olika föreningar har olika fokus och som veteran med tre utlandsmissioner bakom mig kan jag bara säga att mitt engagemang i VRR får mig att må bra.
  //
  Andreas Johansson
  Tidaholm
  BA 02, BA 04 och BA 07

 • Robert 26 maj 2016 05:53

  hur går det med erat försvar, funkar det så som det skall?

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *