På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Insats i Mali

Webbredaktionen

Just nu förbereder Försvarsmakten sig på plats och här hemma för en svensk insats i Mali. FN leder insatsen som går under namnet MINUSMA.

Varje insats, oaktat var, har sina speciella förtecken. Det är angeläget att den egna personalen, allmänheten och våra politiker är medvetna om dessa, varför vi åker till Mali och vad det kan innebära. Är det något vi lärt oss av Afghanistan är att det går aldrig att berätta för mycket om varför Sverige deltar i en insats. Johanne Hildebrandt beskriver delar av detta behov i en krönika i SvD.

Försvarsmakten kommer att inför insatsen bidra med sin del till en bred kunskap om insatsen. Detta kommer att ske internt och externt men också särskilt riktat till våra beslutsfattare.

Forsvarets Forum nr5

Forsvarets Forum nr5

I senaste numret av Försvarets Forum finns flera artiklar som beskriver det svenska bidraget som i Försvarsmakten kallas MALI 01.

Under hösten kommer det också flera tillfällen att få en fördjupad insikt kring insatsen. Bland annat planerar FHS tillsammans med CRISCOM ett seminarium med försvarsministern, Försvarsmaktens insatschef samt kontingentschefen.

MINUSMA:s egen presstjänst har producerat ett inslag från Timbuktu. De följde en bataljon från Burkina Faso som genomförde en gemensam patrull inne i Timbuktu tillsammans med franska och maliska förband. Filmen ger en bra bild av miljön, utmaningarna och hur förbanden uppträder. Franska, otextat.

Erik Lagersten
Försvarsmaktens informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

8 kommentarer

 • jan-olov holm 16 november 2014 18:11

  Tycker inte det är en bra ide att åka till Mali men politikerna bestämmer och så skall det förstås vara.

  Jag hoppas verkligen vi har bästa möjliga skydd/utbildning/mtrl mot ebola för våra soldater och mot de hot/risker deras uppgifter kommer utsätta dem för.

  Vi hade verkligen hellre sett dem hemma i Sverige ty vi behöver dem nu av uppenbara skäl .

 • janolov holm 16 november 2014 18:12

  Tycker inte det är en bra ide att åka till Mali men politikerna bestämmer och så skall det förstås vara.

  Jag hoppas verkligen vi har bästa möjliga skydd/utbildning/mtrl mot ebola för våra soldater och mot de hot/risker deras uppgifter kommer utsätta dem för.

  Vi hade verkligen hellre sett dem hemma i Sverige ty vi behöver dem nu av uppenbara skäl

 • Den gamle och havet 17 november 2014 11:36

  Väldigt givande inslag. Om man talar franska.

 • peter Sjöberg 17 november 2014 13:34

  Vore ju bra om någon ledande politiker kunde träda fram och förklara bakgrunden och anledningen till detta beslut att skicka svenska soldater till Mali. Så svenska allmänheten kan förstå detta beslut. Altså inga militärer som bara skall verkställa besluten utan en politiker,det är ju ändå de som har haft den beslutsfattande positionen, och bör även ta ansvaret för vad som händer med soldaterna.

 • Elin 17 november 2014 20:15

  Min pojkvän är en av soldaterna som nu på torsdag åker iväg. Idioter som kom på denna förbannade resan.

  • juan c85 L100 Elin 3 december 2014 12:04

   Elin det är inte ett förbannad resa, jag förstår din oro men han gör en insatts för världen. Är det hans första resa kommer han att lära sig massor och växa som människa. Om du stöttar honom kommer ni genom avståndet starkare och er förhållande blir ännu bättre.

 • Bengt Wihlborn 30 november 2014 19:08

  Varför uppmärksammas det inte i detta sammanhang att vi redan har och har haft tjänstgörande officerare i Mali ? Räknas inte dom eller är det bara ytterligare ett exempel på dålig infotjänst ?

 • Tomas 16 januari 2015 20:18

  Såg ikväll (16 jan) på Rapport en intervju med två svenska soldater som förberedde sig för resan till Mali. De visades i bild samt namngavs med för och efternamn. Hur naiv får man bli? Dessa två personer och kanske deras familjer riskerar ju nu att bli måltavla för dem som inte gillar Europas aktiviteter i Mali!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *