På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Marinen i framtiden

Webbredaktionen

Aftonbladet idag så förekommer det uppgifter om att marinen kommer att läggas ned. Svaret är enkelt. ÖB har inte tagit några sådana beslut. Det pågår inte heller något arbete som skulle innebära detta.

Det som artikeln refererar till är långsiktig materielplanering. Försvarsmakten gör varje år ekonomiska avvägningar för att beställningarna långsiktigt ska vara i balans. Planen sträcker sig 10 år fram i tiden.

Som Försvarsmakten tidigare redovisat finns det långsiktiga obalanser mellan behov och tillgänglig ekonomi. Detta gäller för alla stridskrafter. Detta är redovisat för regeringen inom ramen för det så kallade regeringsbeslut 7 i början av året.

När planen avvägs görs prioriteringar bland flera vapensystem. Senast detta gjordes var i februari 2013 och kommer att göras igen i slutet av detta år. Dessa prioriteringar innebär att vissa saker påskyndas, vissa saker senareläggs, vissa saker stryks. Kravet är att det ska finnas en operativ helhet och balans där bredden, så långt det är möjligt med hänsyn till tillgänglig ekonomi, bibehålls. Med bredd menas förmågan till alla tänkbara uppgifter till sjöss, i luften och på marken.

Avvägningar väcker alltid frågor, som i den aktuella artikeln av marina företrädare. På samma sätt ger företrädare för övriga delar av Försvarsmakten uttryck för oro inom sina områden. Det är förståeligt och begripligt när inte alla krav kan tillgodoses. Men innebär inte nedläggningar av försvarsgrenar.

Hur Försvarsmakten långsiktigt ska utvecklas beslutas av riksdagen och behandlas inom ramen för pågående försvarsberedning med slutrapport under 2014.

Jan Salestrand
Chef för ledningsstaben vid Högkvarteret

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

2 kommentarer

  • Pax 1 september 2013 22:07

    Så det ni säger, är att marinen ska inte läggas ned? Bara nästan?

  • Bo Jansson 17 september 2013 22:07

    Jag är en allmänt intresserad av Marina frågor och är bla.med i Veteran flottiljen.
    När man tittar på Materialutveckling för stridsfartygsystem 2014-2021 finns det i slutet av perioden någon form av utvärdering av nästa generation ytstrids fartyg.
    Om man har följt projektet Visbykorvetterna så sjösattes dom 2002 och 10-11 år senare så är dom först operativa i vår Marin ?
    Skulle motsvarand ske med NGS så är dessa 2 st fartyg operativa ca: 2031.Under tiden så har vi på Linjen 7 st fartyg i drift under ca:20 år och förmodligen mindre antal då dessa fartyg får vara till sjöss betydligt mer med anställd personal och visa flagg på Östersjön. Och får 2-3 moderniseras på varv under perioden och något fartyg med akut haveri ligga i hamn så finns det kanske i värsta fall endast 2-3 fartyg som kan hävda vår del av Östersjön med offensiv förmåga.
    Dessa signaler från ansvariga för vårt sjöförsvar kan inte övertyga mig om att flottan inte kommer mer eller mindre försvinna inom dom närmaste åren.
    Sen har jag en fråga gällande Visby projektet att för att få fartygen operativa tar det ca:10 år när världens största krigsfartyg hangarfartyg typ USS Nimitz tog 3 år att färdigställa och deras komplexitet ligger på ett helt annat plan än våra Visby byggen!
    Sen skulle vilja få ett svar från någon ansvarig hur det är tänkt med vårt övriga försvar , blir det som försvaret av Gotland att Tyska trupper skall skydda vårt land och hav .
    När det gäller övriga fartyg så har vi Minjakt fartyg och Patrull båtar mm.men jag tror inte att det inger någon respekt på vår Östliga granne!

    Med vänlig hälsning,

    Bo Jansson F.D . Maskinist på Minsvepare

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *