På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Tidvis tjänstgörande personal är viktig för Försvarsmakten

admin

I fredags bloggade Allan Widman om att Försvarsmakten i kvartalsrapporten hade lämnat fel siffror om antalet interimsavtal och att ”det har varit viktigare att anställa heltidare än att välja den försvarsekonomiskt mer förmånliga reservisten.”

Först ska sägas att Försvarsmakten har lämnat fel siffror och att kritik i detta stycke är berättigad.

Att de tidvis tjänstgörande soldaterna och sjömännen – som ibland kallas ”kontrakterade” och som Widman kallar ”reservister” – skulle vara mindre viktiga eller betraktas som mindre viktiga är däremot fel.

Idag finns inte lagar och förordningar på plats för att anställa tidvis tjänstgörande personal på det sätt som är avsett. Försvarsmakten bedömer att statsmakterna kommer att fatta beslut om detta i mitten av 2012. Därför är Försvarsmakten just nu hänvisad till att knyta kontakt med intresserade genom så kallade interimsavtal. De avtalen är enbart en avsiktsförklaring med syfte att fånga upp intresserade. Varken för den enskilde eller för Försvarsmakten ger interimsavtalet det som den färdiga lösningen kommer att ge.

Att anställa kontinuerligt tjänstgörande, heltidsanställda, soldater och sjömän är däremot helt möjligt. De är oundgängliga för att Försvarsmaktens uppgifter ska kunna lösas i Sverige och utomlands. Därför har Försvarsmakten arbetat hårt med att anställa så många kontinuerligt tjänstgörande som myndigheten har planerat för 2011. Denna rekrytering har fallit väl ut.

Som förberedelse för införandet av tidvis tjänstgörande har ett antal åtgärder vidtagits. Interimsavtalen har tagits fram som en möjlighet att fånga upp det intresse som redan finns. Formerna för utbildning med mera studerades under ett pilotprojekt på Lv 6 i Halmstad. Detta projektet fortsätter nu. Flera förband har i omgångar kontaktat före detta värnpliktiga för att klarlägga intresset och informationsträffar i olika former har genomförts. Under hösten kommer övningar och andra aktiviteter med denna personal att genomföras vid ett stort antal förband.

Arbetet fortsätter under hösten med ett antal verksamheter som är avsedda att leda till tecknandet av flera interimsavtal. Eftersom den hittills uppnådda siffran på omkring 300 tecknade avtal är lägre än önskvärt kommer ytterligare åtgärder att vidtas för att ge stöd till förbandens ansträngningar att rekrytera till interimsavtal.

Det bör påpekas att den typ av system med tidvis tjänstgörande soldater som det nu handlar om inte har funnits tidigare. Försvarsmakten saknar därför erfarenhet på området och systemet innehåller många steg som måste tas efterhand.

De tidvis tjänstgörande soldaterna är en strategisk fråga för Försvarsmakten. De är nödvändiga för att Försvarsmakten ska kunna lösa sina uppgifter. Därför kan tidvis tjänstgörande soldater inte nedprioriteras.

Gunnar Karlson, förbandsproduktionschef

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *