På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Försvarsmakten har valt det säkra alternativet

admin

”De båda försvarspolitiska riksdagsledamöterna Allan Widman (fp) och Michael Oscarsson (kd) försöker kapa åt sig politiska poäng genom att hävda att Försvarsmakten medvetet riskerar soldaternas säkerhet i Afghanistan.” Detta skriver Försvarsmaktens insatschef i en debattartikel i fredagens Svenska Dagbladet.

De är anmärkningsvärt att två politiker ens antyder att Försvarsmakten skulle sätta industrins välbefinnande före våra kvinnors och mäns liv.

Beskyllningarna byggs på uppgifter om när Sverige har en långräckviddig obemannad flygfarkost (TUAV) på plats i Afghanistan. En farkost som kan hämta in underrättelser och som bland annat borgar för att inte svenska soldater hamnar i överraskande bakhåll.

Regeringens genomförandegrupp föreslog i september 2008 att utvecklingsarbetet av TUAV skulle läggas ned. I genomförandegruppen var artikelförfattare Allan Widman en av medlemmarna.

Försvarsmakten arbetade för en ändring av det beslutet.

När situationen i Afghanistan försämrades 2008 skickades de mindre stridstekniska UAV:er Sverige redan förfogade över till Mazaar-e-Sharif. De har sedan dess använts framgångsrikt.

I november 2009 var situationen mogen att diskutera hur vi skulle få fram de mer långräckviddiga TUAV:erna. Ett beslut fattades på försommaren i år.

Försvarsmakten hade två val – snabbt eller säkert. Snabbt skulle betyda att vi köpte eller hyrde in en TUAV som skulle kunna användas till dess våra egna blev klara. I det alternativet har framförts att det skulle gå att hyra in personal att sköta TUAV:n.

Det är något som inte låter sig göras lika lätt som det sägs. En TUAV är att betrakta som ett statsflygplan och måste enligt svensk lagstiftning ha en svensk pilot – även om vederbörande är på marken.

Försvarsmakten valde därför det säkra alternativet. Vänta in och utbilda svensk personal på egen TUAV. Dessa kommer att levereras till Afghanistan bara månader efter det att

snabblösningen varit möjlig. Och då har vi också en permanent lösning.

Försvarsmaktens ambition är att alltid ha soldaternas bästa framför ögonen. Så har också skett i detta fall.

Anders Lindström, insatschef Försvarsmakten

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *