På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Ingen politisk styrning

admin

I går (2010-10-07) publicerade SvD en text där tidningen påstår att Försvarsmakten av politiska skäl medvetet dolt allvaret i och omfattningen av strider som den svenska styrkan i Afghanistan varit inblandad i.

SvD skriver bland annat: ”De rödgröna lovade i valrörelsen att börja ta hem truppen redan 2011. Regeringen Reinfeldt lägger den 4 november fram en proposition om förlängning av insatsen. Under tiden har Försvarsmakten begränsat informationen till svenska folket om striderna till ett minimum.”
Jag tycker det är bra att SvD granskar insatsen i Afghanistan och Försvarsmaktens rapportering om den. Men tidningens påstående om att Försvarsmakten inte informerar det svenska folket om vad som händer i insatsen och att det skulle ha politiska orsaker är felaktigt. Det är jag som har ÖB:s uppdrag att leda Försvarsmaktens informationstjänst. Den enda styrning jag fått är att rapportera skyndsamt och att ta hänsyn till faktorer som kan påverka soldaternas säkerhet.

Tidningen hävdar också att Försvarsmakten inte offentliggör att de svenska soldaterna i Afghanistan begär – och får – flygunderstöd när de hamnar i strid. Detta är fel. Om svenska soldaterna har haft flygunderstöd, framgår det av vår rapportering här på Försvarsmaktens webbplats.  I dokumentet bredvid finns en sammanställning av SvD:s uppgifter och hur vår publicering har sett ut.

I två av fallen har vi inte angett att flyg har satts in, detta då flygunderstödet inte påverkade händelseförloppet på marken. I ytterligare ett fall finns ingen information på Försvarsmaktens hemsida. Detta är den helikopterinsats med robot som SvD hänvisar till som skulle ägt rum den 20 augusti. Svenska soldater var inte inblandade. De fanns inte på platsen. Normalt rapporterar vi enbart om händelser i Afghanistan som direkt berör svensk och finsk personal.

SvD har också påstått att vi inte rapporterat om att en attack skulle vara utförd av en självmordsbombare med stort antal civila dödsoffer. Att sådan information skulle dröjt flera dagar. Detta är också felaktigt. Av bifogat underlag framgår att Försvarsmakten informerade om detta den 24 september. Allt samma dag allteftersom nya uppgifter tillkom.

Allt detta är detaljer i rapporteringen. Men eftersom SvD hävdar att vi försöker mörklägga genom att peka på detaljer är det också viktigt att dessa är korrekta.

SvD gör också en stor sak av att svenska soldater fått understöd av amerikanska flygplan. Vi berättar normalt inte vilken nation det är som tillhandahåller flygplanen som understött svenska och finska soldater. Vår syn på saken är att Sverige har ställt förband ur Försvarsmakten till Isaf:s förfogande. Det är Isaf som har FN:s mandat att agera i Afghanistan. I Isaf ingår resurser från en mängd olika länder, inklusive luftstridskrafter. När svenska soldater begär understöd av flyg, är det Isaf som tillhandahåller det. Inte någon enskild nation.

Man kan naturligtvis alltid ha synpunkter på vår rapportering från Afghanistan. Vi diskuterar och utvärderar den ständigt. Vi vill berätta om soldaternas upplevelser direkt på plats och vi vill informera om varje händelse korrekt. En viktig del av vårt arbete är också att underlätta för media att rapportera om vår verksamhet. En stor del av det underlag som SvD använder för sin artikel har förbandet i Afghanistan lämnat ut. Hur kan detta kallas för att mörka?

Vi brukar regelbundet bjuda in svenska medier att åka med till Afghanistan och vara hos förbandet i en vecka.
Tråkigt nog blir det allt svårare för oss att fylla platserna vi ställer till mediernas förfogande. De har ofta inte tid, inte resurser eller är helt enkelt inte intresserade. Inte ens när förband från den egna landsdelen är insatta går det alltid att intressera lokala eller regionala medier för en resa till Afghanistan. Intresset för insatsen och reaktionerna på våra nyheter om att soldaterna allt oftare hamnar i strid är numera ganska ljumma. Det brukar bli en notis eller ett telegram.
Undantagen är när svenska soldater stupar eller skadas eller när en svensk journalist plötslig tycker sig upptäcka att läget är allvarligare än Försvarsmakten rapporterat.

Vi strävar alltid efter att berätta så mycket vi kan. Vår inriktning är att berätta fylligare och djupare. Som en del av detta har vi tidigare bestämt att förstärka antalet pressofficerare på plats i Afghanistan. Vi vill att medierna ska vara med och komplettera med sin bild av insatsen. Detta är Försvarsmaktens inställning och ingen annan.

Erik Lagersten, informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *