På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

ÖB om senaste händelserna i Afghanistan

admin

Sverige har genomfört ett ordnat demokratiskt val, kontrasten mellan vår och den afghanska civilbefolkningens vardag kunde inte vara större. Under helgen har vårt förband FS 19 varit inblandade i flera strider i norra Afghanistan i samband med det afghanska parlamentsvalet

En av våra soldater skadades under ett patrulluppdrag. Han är sedan i söndags åter i Sverige där han just nu får vård vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Mina tankar går givetvis till den skadade och hans närmaste.

Men mina tankar går också till all vår personal i Afghanistan och särskilt till dem som varit närvarande vid sammanstötningar med motståndaren. Genom förbandets professionella uppträdande togs den skadade kamraten omhand, samtidigt som förbandet fortsatte lösa komplexa stridsuppgifter.

Detta visar hur skickligt svensk trupp i norra Afghanistan löser sin uppgift.

Att svensk trupp utsattes för eldöverfall dagen före det afghanska parlamentsvalet var dessvärre inte oväntat. Hotbilden har försämrats under 2010 och vi får utgå ifrån att den inte förbättras i närtid. Talibanerna hade före valet indikerat att de hade för avsikt att störa genomförandet av valen med alla medel. Att då ge sig på svensk trupp som har till uppgift att i norra Afghanistan stödja de afghanska militära och civila strukturer som bygger säkerhet för det afghanska folket, förefaller inte ologiskt. Dessutom ska vi inte glömma bort att våra motståndare noga följer den inrikespolitiska utvecklingen i de truppbidragande länderna.

Det är ännu för tidigt att uttala sig om resultatet av det afghanska parlamentsvalet. Vi avvaktar den afghanska oberoende valkommissionens resultat. Vår egen högst preliminära analys indikerar att valens genomförande i Mazar-e-Sharif varit lugna.

Huvuddelen av de oroligheter som inträffat i vårt ansvarsområde har inträffat väster om Mazar-e-Sharif. De som gör uppror har dock inte lyckats i sitt uppsåt. De afghanska säkerhetsstyrkorna har med stöd av det svensk-finska PRT:t väl svarat upp mot dessa attacker. Denna samverkan visar att vi tillsammans med afghanerna bidrar till att öka säkerheten. Här bidrar vi till att parlamentsvalet kunde genomföras under så gynnsamma förhållanden som det aktuella läget tillät.

Sammanfattningsvis vill jag återigen understryka den viktiga insats som svenska soldater och våra civila kamrater i Afghanistanstyrkan genomför tillsammans med andra för att bidra till det afghanska demokratibygget.

Sverker Göranson, överbefälhavare

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *