På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Almedalsnärvaro genom samtal, debatter och sjömän

admin

Under Almedalsveckan i Visby har Försvarsmakten synts och hörts. Vår huvudsakliga närvaro skedde på Säkerhetspolitiskt sommartorg, den samtalsarena som myndigheten delar med 14 andra säkerhetspolitiska aktörer. Där gjorde vi oss hörda i debatten genom samtal med olika delar av samhället. De handlade framför allt om våra soldater och sjömän som nu frivilligt utbildas och försvarets roll i den historiska samhällsreform vi nu påbörjat.

Vi var också varit synliga vid kajen i Visby hamn där HMS Visborg legat förtöjd hela veckan. Ombord på fartyget träffade vi många intresserade. Drygt tvåhundra personer från politiska partier såväl från regering som opposition, media, organisationer och myndigheter har gått uppför fallrepet till fartyget för att prata säkerhets- och försvarsfrågor med oss och varandra. Dessutom genomförde fartygets sjömän, frivilliga sedan den 1 juli, rundvandringar ombord med intresserad allmänhet.

Veckans trettio seminarier på Säkerhetspolitiskt sommartorg präglades av hög kvalitet och stor bredd men också trängsel och sommarhetta. De goda publiksiffrorna kompletteras av fortsatt tillgång på seminarierna via webben.

Websändningarna och några av höjdpunkterna finns i länklistan. Ett särskilt intressant samtal bortom den ”ordinarie” säkerhetspolitiska agendan var ämnet Curlingstat eller individuellt ansvar? Anna Ek, Svenska Freds, Lennart Koskinen, biskop i Visby och Barbro Hedvall, fd ledarskribent på DN diskuterade medborgarens ansvar.

Det är intressant att när sådana frågor debatteras så framhålls ofta värnplikten som den i princip enda lösningen på fostran av goda medborgare och därmed själva argumentet för värnplikt. Jag håller med Anna Ek att det är märkligt att annat ansvar sällan nämns. Det kan rimligen inte ensamt vara försvarets ansvar att utgöra denna plantskola. I sådant fall har jag en försiktig undran; var har alla vuxna kvinnor inhämtat ”det goda medborgarskapet”?

Försvarsmaktens uppgift är att vara den yttersta garanten för yttre hot mot det demokratiska statsskicket. Därmed utgör vår verksamhet ett bålverk mot krafter som skulle vilja förändra vårt samhälle i oönskad riktning. Vi kommer även fortsättningsvis att fostra goda medborgare, men ansvaret behöver delas och bäras av många aktörer, från tidig skola till annat yrkesliv.

I detta sammanhang kan också våra undersökningar som visar på en förändrad syn på inställningen till demokratiska grundvärden utgöra en tankeställare.  En syn som kräver diskussion bortom och bredare än enbart fokuserat på en vilande värnplikt.

Almedalsveckan 2010 är nu slut. Vid en tillbakablick kan vi konstatera att säkerhets- och försvarspolitiken blivit tydligt närvarande under de tre år vi funnits på plats med Säkerhetspolitiskt sommartorg. I år syntes våra sjömän i uniform på gatorna i Visby och debatt fördes på den säkerhetspolitiska scenen. I solen på trottoaren utanför seminarielokalen på Cramérgatan fortsatte samtalen mellan besökarna. Tankarna är många och på så sätt fortsätter diskussionen om försvaret, både bland våra högt uppskattade samverkanspartners i Almedalen och bland alla andra som engagerar sig. Tack till er alla som har det som krävs för att ha en åsikt.

Erik Lagersten, informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *