På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Sexköp är alltid fel

Erik Lagersten

Expressen vill diska torskarna, det vill säga de soldater som köpt sex i Tyskland. Några debattörer passar också på att tvåla till Försvarsmakten. Det är riktigt, det ska ställas högre krav på våra anställda än andra i samhället.

Men, Försvarsmakten är en myndighet och har att följa svensk lag. Av denna följer att sexköparna inte kan straffas. De har köpt sex på fritiden i ett land där sådant är tillåtet. Det är därför inte ens tillåtet att efterforska eller utreda vilka individer det rör sig om och därmed finns heller inte möjlighet till disciplinär påföljd, allt enligt nu gällande svensk lag. Att ha det annorlunda, en militär lagstiftning utanför det civila rättsväsendet, är en väg vi inte valt i Sverige.

Försvarsmakten stödjer det lagförslag som föreslår att anställda ska kunna straffas enligt svensk lag även om brottet äger rum utomlands. Det ligger i linje med vårt arbete kring värdegrundsfrågor. Men vi reserverar oss mot att bara två myndigheter, Försvarsmakten och Polisen, ska omfattas av den nya lagen. Den borde ju rimligen gälla alla statligt anställda – inte bara Försvarsmakten som arbetar intensivt med frågorna.

Överbefälhavaren är glasklar i sin uppfattning, beteendet är helt oacceptabelt. Anställda i Försvarsmakten ska dela ett antal uppförandekoder och i dessa ingår inte att köpa sex, inte ens på fritiden, sexuella trakasserier eller för den delen otillåtna bestraffningar. Om det är möjligt får det också efterverkningar så långt reglerna räcker.

Vi har arbetat intensivt med dessa frågor i många år. Det är också därför vi valde att offentliggöra händelsen som sådan. Försvarsmakten är en av väldigt få myndigheter som i det dagliga arbetet samt regelverk arbetar med värdegrundsfrågorna, något som också konstaterats i undersökningar där statliga myndigheter jämförs. Den väg vi valt, att offentligt berätta om sådant här beteende när vi upptäckt det, vilar också på en av pelarna i vår värdegrund – öppenhet. Enskilda personers agerande svärtar Försvarsmakten men ska inte tas till intäkt för att de representerar den.

Erik Lagersten, informationsdirektör

Officiell blogg
Försvarsmaktens heraldiska vapen. Illustration.

Försvarsmaktens kommunikationsdirektör eller annan chef i myndigheten kommenterar aktuella frågor. Det här är en formell myndighetsblogg från Försvarsmakten.

Mats Ström är kommunikationsdirektör. Han ger uttryck för myndighetens principiella uppfattning, här på bloggen Försvarsmakten kommenterar, när han framträder i media eller i andra sammanhang samt på Försvarsmaktens Facebook-konto och Twitter.


delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *