Men, Försvarsmakten är en myndighet och har att följa svensk lag. Av denna följer att sexköparna inte kan straffas. De har köpt sex på fritiden i ett land där sådant är tillåtet. Det är därför inte ens tillåtet att efterforska eller utreda vilka individer det rör sig om och därmed finns heller inte möjlighet till disciplinär påföljd, allt enligt nu gällande svensk lag. Att ha det annorlunda, en militär lagstiftning utanför det civila rättsväsendet, är en väg vi inte valt i Sverige.
Försvarsmakten stödjer det lagförslag som föreslår att anställda ska kunna straffas enligt svensk lag även om brottet äger rum utomlands. Det ligger i linje med vårt arbete kring värdegrundsfrågor. Men vi reserverar oss mot att bara två myndigheter, Försvarsmakten och Polisen, ska omfattas av den nya lagen. Den borde ju rimligen gälla alla statligt anställda – inte bara Försvarsmakten som arbetar intensivt med frågorna.
Överbefälhavaren är glasklar i sin uppfattning, beteendet är helt oacceptabelt. Anställda i Försvarsmakten ska dela ett antal uppförandekoder och i dessa ingår inte att köpa sex, inte ens på fritiden, sexuella trakasserier eller för den delen otillåtna bestraffningar. Om det är möjligt får det också efterverkningar så långt reglerna räcker.
Vi har arbetat intensivt med dessa frågor i många år. Det är också därför vi valde att offentliggöra händelsen som sådan. Försvarsmakten är en av väldigt få myndigheter som i det dagliga arbetet samt regelverk arbetar med värdegrundsfrågorna, något som också konstaterats i undersökningar där statliga myndigheter jämförs. Den väg vi valt, att offentligt berätta om sådant här beteende när vi upptäckt det, vilar också på en av pelarna i vår värdegrund – öppenhet. Enskilda personers agerande svärtar Försvarsmakten men ska inte tas till intäkt för att de representerar den.