På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 180630

HMS Falken

 

Jag heter Carl Nesterud och det har fallit på min lott att skriva resebrev igen.

Idag är det lördag, det innebär att det är sjätte dagen sedan vi mönstrade ombord, och femte dagen sedan vi kastade loss från Vasamuseets kaj i Stockholm. De två senaste dagarna har vi som vanligt gjort jätte-, jättemycket. Om jag gör ett urval bland allt det vi gjort så vill jag berätta om igår när vi hade segelexercis, open ship och permission i Söderhamn.

Segelexercis är en väldigt spännande övning då eleverna övas i att hantera skot och tampar under specifika seglingsmoment. Den här gången övade vi på att kryssa. Jag minns övningen särskilt väl, inte för att jag övade på att hantera tamp, utan för att jag var utkik under momentet. Jag stod alltså och höll i mig för glatta livet 18 meter upp i masten när övriga besättningen metodiskt lutade Falken först åt ena sidan, och sen åt andra, om och om igen i två timmar. Då höjder inte är min grej så kan jag i alla fall säg att jag fick växa lite som person under tiden.

Senare samma dag när vi låg till kaj hade vi open ship, alltså som öppet hus där folk kan komma och gå ombord på Falken, ställa frågor och titta på fartyget. Vi fick ha våra ”Kalle Anka-uniformer” på oss och guida runt besökare och svara på frågor. Det var roligt att få prata med utomstående och se vad de har för funderingar kring att leva på ett skepp. Många var väldigt trevliga och de som själva åkt med Gladan eller Falken berättade gärna om deras erfarenheter. Jag och flera kamrater pratade om open ship senare och kom till insikten att det går väldigt snabbt att vänja sig vid, och till och med ta för givet de saker som vi lever med här, men som vi inte gör hemma. Tillexempel anmärkte en dam på att det gungade så mycket och undrade hur vi kunde äta. Då var det flera av oss som inte märkte av det alls.

På kvällen ordnade nyckelbesättningen så vi fick permis några timmar i Sandhamn. Det var skönt att få ha på sig civila kläder en stund. Vi i babords vakt (namn på indelning, halva elevbesättningen) gick och åt pizza tillsammans och promenerade runt sen i Söderhamn. Vi har väldigt bra sammanhållning i gruppen och jag tror att umgås tre timmar civilt har stärkt oss ytterligare.

Nu sätter vi kurs på Skellefteå, det ska bli spännande att se vad dagarna fram till dess har att erbjuda.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Helena 2 juli 2018 21:08

    Det där måste vara Edwards händer kring de frysta ärtorna?;-)

    • Linus Grann Helena 3 juli 2018 12:28

      Om edvard heter Vilbern i efternamn så stämmer det bra!

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *