På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 160805

HMS Falken

20160805 kl. 02:02

Föregående bloggare hade rätt i att vi idag skulle sätta segel och kurs mot vårt första mål Bergen. Dagen påbörjades enligt rutinerna ombord och följdes utav förberedelser att sätta segel. Vi hade innan lunch även en utbildning om planeringsarbete inför denna typ av segling. Eleverna fick genom denna utbildning förståelse för det arbete som ligger till grund för att kunna genomföra den typ av segling som Skonerterna gör.  Strax innan lunch påbörjades vår seglats.

Under dagens och kvällens segling har vi fått upplev många av de väder som Skagerrack har att erbjuda. Det började med att blåsa upp rejält för att sedan övergå till näst intill vindstilla och stålande sol där strömmarna gjorde att vi ett tag förflyttade och bakåt med 2 knops hastighet. Senare kom ett rejält regnväder och med det kraftigare vind. Andra och fjärde kvarterets föregående vakt avslutades med en skarp dubbel regnbåge som började och slutade några meter akterut från fartyget.

Vi elever har fått praktisk övning i många av de moment som vi gick igenom under ”förstadagsprogrammet”, kanske speciellt mycket om vikten att hålla i sig. Det lutar och gungar och det är inte lätt att hålla balansen för någon som numera är van vid Karlbergs välkrattade gångar.

I nuläget går vi i vad som kallas för ”hundvakten” som är mellan kl. 00-04, en vacker stjärnbild breder sig ut ovanför oss och vinden är god. Vi arbetar ständigt med seglen för att få önskvärd effekt. Just nu försöker vi få höjd och därmed stäva närmare där vinden kommer ifrån. Detta gör vi för att vårt nuvarande ben skall bära dit vi önskar. Därför är hastigheten inte det viktigaste utan att fartyget istället kan hålla en god kurs. Denna manöver genomför man i ett seglingstaktiskt syfte och vi har berört detta ämne under tidigare, vi kommer fördjupa oss inom detta ämne framöver under utbildningen.

Vid senaste kontroll av vår position befann vi oss 40 distansminuter om Skagen, 75 distansminuter avklarade vilket innebär att vi har ca 280 distansminuter kvar till Bergen i Norge.

Två trötta kadetter ska nu försöka fånga två timmars sömn efter ett lugnt nattpass innan morgondagen påbörjas åter igen med samma rutiner som i morse. Med förhoppningar om att morgondagen kommer att vara minst lika lärorik tackar vi för oss.

GMY

Kd Johan Svensson samt Kd Helena Lindgren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *