På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150116

HMS Falken

Som militärer övar vi mycket. Ena dagen skall vi kunna vara brandmän nästa sjukvårdare. Vi är lärare, fysinstruktörer, någon blir ”resebyråchef”. Vi är alla ”ambassadörer” för försvaret och Sverige i alla våra hamnar/länder vi besöker. Utöver detta, så är det såklart de militära yrkesområden var och en har. Ute till sjöss finns inte alltid brandkåren eller sjukhus ”runt hörnan”.

Generellt övas det kontinuerligt på någonting. I går övade vi nyckelbesättningen (den fasta besättningen) i att ta omhand om skadad person i riggen. Vi har ett litet arrangemang av tampar som skall ledas och kopplas. Nackkrage skall monteras och vid behov följeperson som åker med ner. Det gäller att det blir så stadigt som möjligt, inte alltid så lätt när det gungar. Övningarna gick bra. Snart skall vi testa vår kunskap avseende livräddare. För oss är det en person som hoppar i havet med lina och lite utrustning, för att kunna assistera om någon person fallit överbord. Sådant kan inträffa, dels från eget fartyg, men även från andra vilket man skall vara beredd på. Vidare står reservstyrning på programmet, taljor som läggs till spels och ett ok sätts direkt på hjärtstocken, för er som vet vad det innebär. Bilder kommer längre fram. Vi försöker hitta olika övningar varje period för att hålla kompetensen uppe. Detta sker ibland med nyckelbesättningen och vid vissa tillfällen tillsammans med eleverna, beroende på vad det är. Säkerhet är en högprioriterad fråga för oss alla ombord och ett det pågår mer eller mindre ständigt ett samtal i ämnet. Vi är väldigt förskonade från allvarligare olyckor även om kocken skär sig någon gång eller någon klämskada kan dyka upp. Det är en annan verksamhet att vara till sjöss, än att vara i land på arbetsplatser där det är lite lugnare och inte lika mycket krafter i rörelse. Detta å andra sidan är varför många tycker om att vara till sjöss/i marinen, variationen och upplevelserna.

 

Längre fram, kommer jag att tillsammans med Torben Holmberg som hoppat in som en 1.Sk, att fotografera och beskriva ändringar som har skett ombord men även lite om förändringar som sker just nu med början på HMS Gladan. Detta som lite kuriosa, kanske för er som varit ombord i olika tidsepoker.

 

Thomas Falk, FC.

DSC_8540 DSC_8537 DSC_8554 DSC_8556 DSC_8558 DSC_8563 DSC_8566 DSC_8570 DSC_8574 DSC_8579 DSC_8586 DSC_8590 DSC_8603 DSC_8612 DSC_8622 DSC_8628 DSC_8634

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *