På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 141110

HMS Falken

Tjena!

Klockan är nu 00.15 och jag har nyss påbörjat min sista hundvakt. För tillfället sitter jag i Gunrummet tillsammans med 2:O, och här dricks det varm choklad. Jag märker att jag tagit på mig alldeles för mycket kläder, så jag ska försöka skriva ihop någonting lite snabbt. Så att jag kan gå upp på däck och njuta av den sista/ näst sista natten som vi är ute med HMS Falken, för det är ju inte mycket kvar av denna segling.

Jag saknar allt och alla där hemma så det ska bli riktigt skönt att få komma hem, men samtidigt vill jag stanna kvar ombord på HMS Falken ett tag till. Jag känner att jag har mer att ge och att jag inte är riktigt klar med allt än.

Jag är en av dem som har varit riktigt sjösjuk under denna segling, vilket har gjort att jag inte haft orken att vara med på allt. Jag har missat mycket helt enkelt, och känner att jag ligger lite efter alla andra. När andra har gått runt och lärt sig om båten och dess tampar, jobbat med sina elevtampar eller bara suttit och haft en trevlig pratstund, har jag legat som en död säl på däck och inte orkat eller brytt mig om någonting alls. Så nu när jag mår bra och inser att det snart är dags att åka hem så känner jag mig lite stressad över allt som jag har missat.

Minns mitt första pass som logg gast, jag var sjösjuk och var egentligen inte alls taggad på att så uppe på halvdäck i fyra timmar. Så jag sa något i stil med ”VO, bara så att du vet är jag ganska sjösjuk, så jag kommer att behöva gå och hänga över relingen några gånger under detta pass”. Så blev det, jag stod vid sjökortet en liten stund innan jag var tvungen att med raska steg ta mig till relingen.  Det var en riktigt jobbigt vakt men jag höll ut, jag gav inte upp utan kämpade emot sjösjukan.

Nu i efterhand är jag ganska stolt över just den vakten, jag mådde rent ut sagt skit med kämpade på och önskar nu att jag kämpat lite mer ibland vid vissa tillfällen. Känner att sjösjukan vunnit några gånger förmycket och jag har på så sätt gått miste om värdefulla timmar här ombord.

Så ja, det ska bli skönt att komma hem. Kunna duscha utan att behöva hålla i sig, kunna äta utan att vara orolig att tallriken ska flyga iväg, få sova i min egen säng (Att sova i hängbinge i tre och en halv vecka har fungerat förvånansvärt bra, men saknar att kunna sova på magen).

Att få sova en hel natt, utan att behöva gå upp mitt i natten, för att vara uppe fyra timmar, för att sedan få gå och lägga mig igen är något jag verkligen ser fram emot. Men jag kommer samtidigt sakna allt det här. Det kommer att kännas konstigt att inte vakna till samma låt varje morgon, att inte behöva göra rent båten varje dag och att inte behöva hala eller fira några tampar. Det är ju allt vi har gjort de senaste veckorna! Så vad ska vi göra när vi kommer hem? Jag är säker på att åtminstone jag kommer att komma hem och vakna mitt i natten och tro att jag måste upp för kveila någon tamp eller liknande. Tur att man har båt hemma!

Nu ska jag upp på däck igen, kan inte sitta inne i värmen hela vakten…

Ha det bäst!

//Lehnert

Det var ju farsdag igår så vill bara skicka en varm hälsning till min kära pappa… Pappa du är bäst och ångrar att jag inte övade mer på splitsningar hemma innan jag åkte, elevtampen är ingen enkel sak att göra. Saknar dig och jag hoppas att du hade en riktigt trevlig söndag med resten av familjen. Kram!

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Per Jonsson 10 november 2014 21:07

    Ha förtröstan med sjösjukan. Den kan gå över när du får riktiga sjöben. När jag var ung och ombord på minsveparen HMS Tjurkö hade vi sommaren 1958 hård sjö på Hanöbukten. De flesta spydde som katter, även jag. Senare samma sommar gick vi till Stavanger och det var samma grova sjögång. Man spydde och åt grovt bröd för att ha något att spy förutom galla. Man tänkte på att hoppa överbord för att slippa den djävla sjögången. Men allt gick väl. När jag sedan ombord på HMS Älvsnabben långresan 1959-60 var jag aldrig sjösjuk trots hård sjö i Medelhavet. Så lycka till med "sjöbenen". MVH en som också lidit/Per

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *