På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 160807

HMS Falken

HMS Falken stävar norrut med hjälp av undanvind som fyller våra stormsegel och bredfock. Norges kust visar sig endast då och då genom det regntunga diset men trots solens tillkortakommande är besättningen vid god vigör och gott mod.

Efter några dygns segling kan man nu märka att vi elever har börjat anpassa oss mer och mer, vi lär oss vaktschemat utantill, vet var det är bäst att hålla i sig när det kränger och sjösjukan verkar de flesta ha lämnat efter sig i Skagerrak. Det skojas friskt både inom vaktlagen och mellan divisionerna.

När vi i styrbords vaktkvarter halade bredfocken märktes en stor skillnad i Falkens sjögång. Från att ha stampat i vågorna med bidevind som motor och västlig kurs tar vi oss nu norrut med hjälp av undanvind och sjögången blir lugnare när vi färdas i samma riktning som vågorna. Norges sydkust är således rundad och vi har i skrivande stund Stavanger tvärs styrbord.

Nyckelbesättningen ombord söker med ljus och lyckta efter en bra ankringsplats som ger oss skydd mot det stundande vädret med hårda vindar och stora vågor. Förhoppningsvis sätter verkställande officeren ombord (VO) en kurs som tar oss in i någon vacker fjord så att vi kan njuta av de vackra vyer vi alla sett på vykort från Norge.

Klockan närmar sig 13.30 och den dagliga nyhetsuppläsningen som görs utav någon ombord inför resten av besättningen, ett mycket uppskattat inslag bland allt trimmande av segel. Under denna eftermiddagssamling informerar även VO om vår position och lite om upplägget framöver. Därefter är det antingen vaktpostering så som utkik och rorgängare som sker eller utbildning för den fria vakten.

En av de vaktposteringar som finns är glasvakt, något som för många säkert är okänt, inte minst var det de för mig när jag klev ombord. Glasvaktens uppgift är att informera resten av besättningen om tiden. Det kommer ifrån att urverk förr i tiden var mycket dyra och inget som gemene man ägde. Därför köpte man tid av någon rik krösus när man var i land och då fick glasvakten i uppgift att förvalta tiden genom att vända ett timglas varje halvtimma och ringa i skeppsklockan.

En vakt idag löper över fyra timmar ombord på HMS Falken, varje halvtimma markeras med ett slag och varje hel timma med två snabba slag i följd. Totalt blir det åtta slag under en vakt på fyra timmar.

Med dessa ord önskar jag er andra ”fair winds and following seas”.
Hälsningar elev 103, Patric Martinsson.

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *