På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Kan COVID-19 pandemin påverka väderprognoserna?

metoccutb

Kan COVID-19 pandemin påverka väderprognoserna?

 

  • Ja, det kan den faktiskt!

Väderprognoserna får såklart inte influensa, men drabbas när färre flygplan lyfter än vanligt.

Flygplansrapporter viktiga för väderprognoser

Väderprognoser som presenteras via appar, radio och TV baseras på information från väderprogram (matematiska modeller). Programmen räknar fram en bedömning för hur exempelvis moln, temperatur och vind blir framåt i tiden. För att kunna göra beräkningarna behöver programmen startvärden att utgå från vilket kan vara bl. a aktuell temperatur, fuktighet och tryck. Aktuella startvärden fås framförallt från satelliter, men även rapporter från flygplan.

Där kommer effekterna av COVID-19 in. Det är betydligt färre flygplan som lyfter nu och därmed som kan leverera rapporter. Väderprogrammen får alltså ett sämre utgångsläge när beräkningarna görs. I bilden nedan visas hur flygandet i Europa (blåstreckad linje) gått ned i mars och även hur rapporterna minskat (grönprickad linje). Rapporterna har minskat med 65 % mellan 3 och 23 mars.

Figur 1: Antal väderrapporter från flyg från 3 mars till 23 mars. (Källa: www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020)

Väderprognoser i försvarsmakten

De goda nyheterna för exempelvis TV-prognoser är att de största effekterna drabbar vind och temperatur på 10-12 km höjd. Prognoser närmast marken påverkas också, men i betydligt mindre utsträckning.

För Försvarsmakten är däremot påverkan större, vilket alltså nu behöver tänkas på när Försvarets vädertjänst presenterar höjdvindar som flyg och annan verksamhet är intresserade av.

(Källa: Försvarsmakten)

Vill du ha en fördjupning i flygrapporternas inverkan på prognosmodeller så finns information på ECMWF:s hemsida http://www.ecmwf.int/

(ECMWF:s vädermodell producerar globala väderprognoser 3-10 dygn framåt i tiden. )

Källa: www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020)

 

/ Daniela Järn, Försvarsmeteorolog

METOCC

Personlig blogg

Bloggen om Försvarsmaktens vädertjänst och hur det är att jobba som försvarsmeteorolog.

1 kommentar

  • Peter Löfwenberg 28 mars 2020 09:49

    Mycket informativt, strålande skrivet!

delta i diskussionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *